Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2020

Δ Διατροφή

Κυδώνι, σύμβολο υγείας και ευτυχίας

Το ξέρατε;
Σε πολλά μέρη υπάρχει παράδοση να βάζουν ένα ολόκληρο κυδώνι στο συρτάρι με τα ασπρόρουχα και τα προικιά για να αρωματίσουμε αλλά και ως ευχή για ένα μακροχρόνιο ευτυχισμένο και ανθόσπαρτο γάμο.

 Το κυδώνι είναι το φρούτο που συμβολίζει την Αφροδίτη, θεά του έρωτα και της νιότης. Κατάγεται από τις κοιλάδες του Καυκάσου, την Αρμενία, την Περσία και τη Γεωργία. Από αυτές περιοχές διαδόθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην αγορά κάνει σύντομες κι εσύ έβγαλες εμφανίσεις από τον Οκτώβρη και παραμένει ως το Νοέμβρη και έπειτα πάλι ξεχνιέται. Το σχήμα του είναι ιδιαίτερο δεν μοιάζει ούτε με μήλο, ούτε με αχλάδι. Το χρώμα του είναι έντονο κίτρινο και η φλούδα του καλύπτεται με ένα λεπτό χνούδι που φεύγει μόλις το αγγίξεις. Το άρωμα του είναι έντονο και η γεύση του εκλεπτυσμένη.

Θρεπτικά συστατικά
Το κυδώνι είναι καλό να τρώγεται ωμό καθώς είναι πλούσιο σε τανίνες, έχει την ιδιότητα να μουδιάζει τον ουρανίσκο. Επιπλέον είναι πολύ σκληρό και επομένως κόβεται με δυσκολία γι’ αυτό τρώγεται πάντα ψημένο. Εκτός από τανίνες το κυδώνι είναι πλούσιο σε πηκτίνες δύο στοιχεία που σε συνεργασία αναπτύσσουν μία καταπραϋντική και στυπτική δράση στις γαστρεντερικές βλεννογόνους. Επειδή περιέχει πολλές βιταμίνες Α και Β είναι αναζωογονητικό για όσους πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια αλλά και τονωτικό για τους ανορεκτικούς. Ο γλυκός όμως που δημιουργείται κατά το βράσιμο του χρησιμοποιείται για την Παρασκευή ζελεδάκια και γλυκισμάτων που συνιστώνται ιδιαίτερα για φυλάσσεται να παιδιά η όσα υποφέρουν από πνευμονικές παθήσεις

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Διατροφή...

Διατροφή συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ