Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019

Δ Δίαιτα

H extreme Δίαιτα της ωμοφαγίας: Δείτε το αναλυτικό εβδομαδιαίο διαιτητικό πρόγραμμα!

Σβήστε το φούρνο, όχι μόνο επειδή ανεβαίνει η θερμοκρασία, αλλά και επειδή τα λαχανικά, το κρέας και τα ψάρια διατηρούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά, τη γεύση και τη φρεσκάδα τους όταν καταναλώνονται άψητα. Επιπλέον, είναι πιο εύπεπτα για τον οργανισμό και τον γλιτώνουν από περιττά λιπαρά και άχρηστες θερμίδες. Ακολουθήστε το παρακάτω πρόγραμμα ωμοφαγίας και γνωρίστε τη νέα υγιεινή διάσταση στο φαγητό!

Σίγουρα, μεθάτε από τη μυρωδιά μιας τυρόπιτας που μόλις έχει βγει από τον φούρνο και πάντα τσιμπάτε μέσα από την πιατέλα ένα φρεσκοτηγανισμένο κεφτεδάκι πριν καθίσετε στο τραπέζι. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το μαγείρεμα των τροφίμων δεν είναι πάντα προς όφελος του οργανισμού, αφού με το ψήσιμο αλλοιώνονται ή καταστρέφονται τελείως τα μέταλλα και οι βιταμίνες τους (κυρίως η C που σας βοηθάει να διατηρείτε ένα σφριγηλό και βελούδινο δέρμα).

Με το ψήσιμο επίσης:

·         Τα λιπαρά οξειδώνονται, σχηματίζοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες

·         Πάνω από τους 45 βαθμούς καταστρέφονται τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη.

·         Ο οργανισμός καταπονείται προσπαθώντας να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της χώνεψης και ξοδεύει πολύτιμη ενέργεια, μία απώλεια που γίνεται αισθητή ως ένα αδικαιολόγητο αίσθημα κόπωσης.

Πολύ νερό....
Η ωμοφαγία σημαίνει αύξηση της πρόσληψης ινών, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερόλη και ρυθμίζουν τη λειτουργία του εντέρου. Επειδή όμως οι ίνες μπορεί να ερεθίσουν τα εντερικά τοιχώματα, είναι σημαντικό να πίνετε καθημερινά τουλάχιστον 1,5 λίτρο μεταλλικό νερό, ειδικά τις ώρες που κάνει ζέστη. Σημειώστε ότι αν υποφέρετε από κάποια διαταραχή, κυρίως κολίτιδα, τότε πριν ξεκινήσετε ένα ωμοφαγικό μενού, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και στην περίπτωση πιο σοβαρών παθήσεων.

Άμεσα αποτελέσματα
Πριν αλλάξετε όμως κι εσείς τη διατροφή σας, σημειώστε ότι η μετάβαση θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Οι ζεστοί μήνες του χρόνου ευνοούν την κατανάλωση περισσότερων ωμών τροφίμων, αφού η ποικιλία φρούτων και λαχανικών είναι μεγαλύτερη. Για να μυήσετε τον οργανισμό σας σε αυτό το νέο «βιολογικό» σχήμα διατροφής, φροντίστε να ξεκινάτε πάντα τα γεύματά σας με ωμά λαχανικά εποχής. Τα αποτελέσματα θα τα δείτε αμέσως: μειωμένη πείνα, λιγότερες θερμίδες και πιο υγιεινές επιλογές αντί για υπερθερμιδικά σνακ και μικρογεύματα.

ΩΜΟ-ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Κρέας: Αφήστε το να μαριναριστεί για αρκετές ώρες στο ψυγείο μέσα σε άφθονο χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και αρωματικά βότανα. Γυρίστε το μεριά τουλάχιστον μία φορά.

Ψάρι: Το μαρινάρετε με τον ίδιο τρόπο με το κρέας, αλλά τα φιλέτα θα πρέπει να καταψύχονται για 24 ώρες για να αποφύγετε τον κίνδυνο ανάπτυξης παρασίτων. Έπειτα, αποψύξτε τα μέσα σε χυμό λεμονιού. Μόλις αποψυχθούν, πετάξτε τον χυμό και βάλτε τα να μαριναριστούν μέσα σε φρέσκο χυμό.

Βλαστοί: Χρησιμοποιήστε την ειδική συσκευή καλλιέργειας σπόρων (φυτροσυσκευή). Ανάλογα με το είδος των σπόρων, χρειάζονται 1 με 3 μέρες για να βλαστήσουν. Στην αγορά, θα βρείτε φρέσκους βλαστούς σόγιας.

Νιφάδες δημητριακών: Χρησιμοποιήστε τη μηχανή κοπής ζυμαρικών για να φτιάξετε φρέσκιες νιφάδες από κριθάρι, βρώμη, σίκαλη, κεχρί.

Κόκκοι σιταριού: Καλύψτε τους με φρέσκο νερό και αφήστε τους να μουλιάσουν για 10 λεπτά.

Ποια είναι  η διαφορά των ωμών τροφών από τις μαγειρεμένες;

Η τροφή όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, χάνει τα ένζυμά της αυτά που έχει προβλέψει η Φύση για να μπορεί η κάθε τροφή να μεταβολίζεται και να επιστρέφει στη γη από όπου και προήλθε. Χάνει το 50% της πρωτεΐνης, τα μέταλλα, τις βιταμίνες και γενικά τα θρεπτικά της συστατικά με αποτέλεσμα να τρώμε ποσότητες για να πάρουμε ό,τι έχει απομείνει από θρεπτικά συστατικά μετά το μαγείρεμα. Αυτή είναι και η βασική αιτία της παχυσαρκίας. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η έλλειψη των ενζύμων στα φαγητά ευθύνεται για το φούσκωμα, το βάρος και την υπνηλία που νοιώθουμε μετά από ένα (υποτιθέμενο) πλήρες γεύμα. Ο οργανισμός χρειάζεται όλη του την ενέργεια για να μεταβολίσει τροφές που δεν περιέχουν ένζυμα. Ενώ αντίθετα οι ωμοφάγοι δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Μετά από ένα πλήρες γεύμα είναι ελαφρείς και γεμάτοι ενέργεια!

ΔΕΥΤΕΡΑ

Πρωινό:  μούσλι (1 κουταλιά μουλιασμένες νιφάδες βρώμης, 1 μεγάλη κουταλιά σταφίδα μαύρη, 100 γρ. αχλάδια, 1 κουταλιά τριμμένα καρύδια)

Κολατσιό: μισό αβοκάντο με χυμό λεμονιού και 1 πρέζα αλάτι

Μεσημεριανό: σαλάτα χωριάτικη με μαϊντανό, 2 φέτες φρέσκο ψωμί

Κολατσιό: Φρούτα (φράουλες, βερίκοκα)

Βραδινό: κρέμα λαχανικών (φτιάξτε την κρέμα χτυπώντας στο μπλέντερ καρότα, κολοκυθάκια και αγγουράκια με νερό και αλάτι) με 70 γρ. νιφάδες κριθαριού και 100 γρ. λούπινα σε άλμη.

ΤΡΙΤΗ

Πρωινό:
κρέμα μπανάνας με νιφάδες δημητριακών (χτυπήστε στο μπλέντερ 1 μικρή μπανάνα, 3 κουταλιές νιφάδες δημητριακών, κανέλα, λίγο νερό, χυμό λεμονιού, 1 κουτ. ηλιόσπορους)

Κολατσιό: 2 φέτες ανανά

Μεσημεριανό: ταμπουλέ (70 γρ. πλιγούρι μουλιασμένο σε 150ml νερό για 1 ώρα, ντομάτες, αγγουράκια, τριμμένη μέντα και μαϊντανό, χυμό λεμονιού), 100 γρ. τόνο με λεμόνι, αρωματισμένο με κάπαρη και βασιλικό

Κολατσιό: 1 κεσεδάκι άπαχο γιαούρτι με κανέλα, 1 κουταλάκι μέλι και 2 σταφίδες

Βραδινό: 70 γρ. ρυζομακάρονα (κινέζικα με σάλτσα (χτυπήστε στο μπλέντερ 2 ντομάτες, 1 σκελίδα σκόρδο, 4 αμύγδαλα, βασιλικό, και στο τέλος προσθέστε 2 γαύρους μαριναρισμένους σε λάδι

ΤΕΤΑΡΤΗ

Πρωινό: 2 κουταλιές κεχρί μουλιασμένο όλη νύχτα και στραγγισμένο, 1 κουταλιά νιφάδες σόγιας, 1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 100 γρ. ώριμο μάνγκο

Κολατσιό: 1 ποτήρι γάλα αμυγδάλου με χαρούπι

Μεσημεριανό: σούπα γκασπάτσο (με ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, ξύδι, ψωμί χωρίς κόρα) και 50 γρ. κριτσίνια, 90 γρ. φιλέτο ξιφία μαριναρισμένο σε ρίγανη

Κολατσιό: 1 μπολ φράουλες με λεμόνι, 1 κουταλάκι μέλι, 1 κουταλάκι νιφάδες βρώμης και 1 κουταλάκι ηλιόσπορους

Βραδινό: πιπεριές κομμένες σε φέτες, μαριναρισμένες για 4 ώρες σε λεμόνι, σάλτσα σόγιας και ρίγανη, με 50 γρ. τριμμένο φρέσκο αγελαδινό τυρί, 70 γρ. άζυμο ψωμί

ΠΕΜΠΤΗ

Πρωινό: χτυπήστε 1 κρόκο αυγού με 1 κουταλάκι μέλι, κάντε το ασπράδι μαρέγκα, και ανακατέψτε τα όλα με 2 κουταλάκια χαρούπι, 2 φρυγανιές.

Κολατσιό: 1 πουτίγκα σόγιας με φρουκτόζη

Μεσημεριανό: σαλάτα με ντομάτες, κόκκινο κρεμμύδι, πιπεριές και κάπαρη, 90 γρ. άπαχο στραγγιστο γιαούρτι, 70 γρ. σπόροι σίκαλης μουλιασμένοι στο νερό όλη νύχτα και στραγγισμένοι

Κολατσιό: 1 μπολ light τιραμισού (χτυπήστε στο μπλέντερ 40 γρ. τόφου με 2 κουταλάκια μούρα ribes και 1 κουτ. μέλι, απλώστε το μίγμα πάνω σε δύο σαβαγιάρ ποτισμένα σε 1 κουταλιά χυμό μήλου)

Βραδινό: σαλάτα με 70 γρ. ρύζι, φρέσκο αρακά, αγγούρι, κρεμμυδάκια, μαύρες ελιές, 1 κουτ. ηλιόσπορους,

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Πρωινό: κρέμα με 4 κουταλιές γιαούρτι σόγιας, 1,5 κουταλιά αλεσμένους λιναρόσπορους, μισή μπανάνα, 80 γρ. μύρτιλλα, 5 φουντούκια

Κολατσιό: 1 χλιαρό καφέ από κριθάρι

Μεσημεριανό: «ταλιατέλες» από κολοκυθάκια (κόψτε τα κολοκυθάκια κάθετα σε φέτες πολύ λεπτές) με δύο κουταλιές πέστο και 5 κουταλιές κόκκους σιταριού

Κολατσιό: 1 φέτα ψωμί, μερικές φέτες ντομάτες, 1-2 κουταλάκια πάστα ελιάς

Βραδινό: μεξικάνικη σαλάτα γκουακαμόλε (χτυπήστε στο μπλέντερ ντομάτες και αβοκάντο με χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι), 2 φέτες ελαφρώς ξεραμένο ψωμί με 2 φρεσκότατους κρόκους αυγών, λεμόνι, αλάτι και πιπέρι

ΣΑΒΒΑΤΟ

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα σόγιας με βύνη κριθαριού, 1 ροδάκινο και 1 φέτα ψωμί με 1 κουταλιά βύνη φουντουκιού

Κολατσιό: 1 γαλέτα ρυζιού με 2 κουταλάκια φιστικοβούτυρο

Μεσημεριανό: σαλάτα με 70 γρ. πένες από σιτάρι, τριμμένη ντομάτα, ρίγανη, κάπαρη και ελιές, 100 γρ. κρέας καρπάτσο με 2 κουταλιές μανιτάρια κομμένα σε φέτες και μαριναρισμένα για 4 ώρες σε λεμόνι, αλάτι και πιπέρι

Κολατσιό: 1 μπάρα δημητριακών με φρούτα

Βραδινό: αγγούρια γεμιστά με 2 κουτ. σάλτσας από μαύρες ελιές και ντοματάκια, σερβιρισμένα σε φύλλα μαρουλιού, 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως, 90 γρ. μαριναρισμένες σαρδέλες, 3 κουτ. βλαστούς σόγιας, αλάτι, χυμό λεμονιού, μαϊντανό και μέντα.

ΚΥΡΙΑΚΗ

Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα καρύδας χτυπημένο με 1 βερίκοκο και 1 σταφίδα (έπειτα προσθέστε 1 κουταλιά νιφάδες βρώμης και 1 κουταλιά σπόρους κουκουναριού)

Κολατσιό: 1 φέτα φρέσκο ανανά

Μεσημεριανό: 70 γρ. προσούτο με πεπόνι, κράκερ σικάλεως με ανάμικτη σαλάτα (μαρούλι και ρόκα)

Κολατσιό: 1 μπάλα παγωτό βανίλια περιχυμένη με μία κουταλιά κόκκινες σταφίδες Κορίνθου

Βραδινό: 50 γρ. ξερό ψωμί μουλιασμένο σε νερό, με ντομάτα, αγγούρι, κρεμμυδάκια και ξύδι

Επιδόρπιο: με σουσάμι ανακατέψτε 3 κουταλιές καβουρδισμένου και ψιλοτριμμένου σουσαμιού με 1 κουταλιά μέλι.

Τι να  τρώτε ωμό

·         Μαριναρισμένο κρέας και ψάρι

·         Τυριά και γάλα

·         Σπόρους δημητριακών, οσπρίων και ζαρζαβατικών

·         Λαχανικά και Φρούτα

Τι να ψήνετε πάντα

·         Φασολάκια       

·         Όσπρια

·         Παντζάρια

·         Πατάτες

·         Βλαστούς ντομάτας & πατάτας

Τι να περιορίσετε πολύ

·         Μανιτάρια

·         Ασπράδια αυγών

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Δίαιτα...

Δίαιτα συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ