Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Δ Διατροφή

Μπαχαρικά: Ένα Μαγικό Ταξίδι Υγείας

Τα μπαχαρικά της υγείας
Ένα πολύχρωμο αρωματικό ταξίδι στον κόσμο της ανατολής

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι γεύση θα είχε ο,τιδήποτε τρώμε αν δεν υπήρχαν τα μπαχαρικά στη μαγειρική και στη ζωή μας; Η χρήση των μπαχαρικών είναι μία πολύ παλιά συνήθεια στη διατροφή των ανθρώπων. Η ιστορία μάλιστα κατέγραψε όχι λίγους πολέμους στην αρχαιότητα, οι οποίοι προκλήθηκαν με σκοπό την κατάκτηση των χωρών που παρήγαγαν μπαχαρικά. Αποτελούσαν πραγματικό θησαυρό, επειδή μετέτρεπαν το άγευστο και πολλές φορές χαλασμένο φαγητό σε φαγώσιμο. Για χάρη τους ξεκίνησε η εξερεύνηση του κόσμου τον 15ο και 16ο αιώνα και κατ' επέκταση αποτελούν ένα από τα αίτια της ανακάλυψης του νέου κόσμου και της Αμερικής. Έκτοτε διετέλεσαν ως από τα πλέον βασικά είδη εμπορίου, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις.

Κατά την αρχαιότητα υπήρχε π προκατάληψη ότι τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά έπρεπε να χρησιμοποιούνται μόνο για ιατρικό σκοπό. Στην Αίγυπτο βρέθηκε πάπυρο5 του 1550 π.χ. που καταγράφει περίπου 800 γνωστά βότανα, μπαχαρικά και μυρωδικά τη5 εποχής. Στις μέρες μας τα μπαχαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής, κάθε συνταγή και κάθε εθνική κουζίνα έχει τα δικά της και είναι εντυπωσιακό, πόσο αλλάζει η γεύση σε ένα φαγητό προσθέτοντας ή αφαιρώντας ελάχιστη ποσότητα από κάποιο μπαχαρικό.

Μυρωδικό & μπαχαρικά σε τι διαφέρουν;

θα πρέπει καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε λέγοντας μπαχαρικά και τι μυρωδικά. Μυρωδικά λοιπόν μπορούμε να θεωρήσουμε τα φύλλα από τα φυτά, τα οποία χρησιμοποιούμε στη μαγειρική φρέσκα ή αποξηραμένα και μπαχαρικά χα υπόλοιπα τμήματα του φυτού όπως τα μπουμπούκια (π.χ. γαρύφαλλα), φλούδες (κανέλα), ρίζες (τζίντζερ, κουρκουμάς), σπόροι (κόλιανδρος). Το κύριο χαρακτηριστικό των μπαχαρικών είναι όχι τα χρησιμοποιούμε απαραίτητα ξερά, γιατί μόνον τότε αναπτύσσονται η μέγιστη γεύση και το άρωμα τους. Η χρήση των μπαχαρικών στο μαγείρεμα γίνεται για να έχουμε ένα αρωματικό αποτέλεσμα και όχι απαραίτητα πικάντικη γεύση.

Συμβουλές για την αγορά και τη χρήση

 • Μία βασική συμβουλή για την αγορά και τη συντήρηση των μπαχαρικών είναι όχι πρέπει να αγοράζουμε πάντα μικρές ποσότητες και να τα ανανεώνουμε τακτικά. Ο μέσος χρόνος ζωής τους μέχρι δηλαδή να χάσουν τα αρώματα τους είναι 12 μήνες.
 • Για τα μπαχαρικά, όπως το μοσχοκάρυδο ή το ξύλο κανέλλας μπορούμε να τρίψουμε με ένα μαχαιράκι τη φλούδα τους και να τα μυρίσουμε. Η έντονη και ευχάριστη μυρωδιά είναι σημάδι ότι μπορούμε ακόμη να τα χρησιμοποιήσουμε.
 • Καλό είναι να τα αγοράζουμε ολόκληρα και όχι τριμμένα, αφού έτσι διατηρούν περισσότερο τα αρώματα τους. Ένα μικρό γουδί είναι απαραίτητο όταν έχουμε ολόκληρα μπαχαρικά για να τα σπάσουμε τελευταία στιγμή πριν τα προσθέσουμε στο μαγείρεμα.
 • Ο εχθρός των μπαχαρικών είναι ή ζέστη και η υγρασία, γι' αυτό βάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα ράφι που δεν το βλέπει ο ήλιος και ποτέ δεν τα ρίχνουμε κατ' ευθείαν από τη συσκευασία τους μέσα στο φαγητό, αλλά βάζουμε μία μικρή ποσότητα στο χέρι μας.

Προτιμήστε το μπαχαρικά γιατί...

ü  Αποτελούν μια άριστη εναλλακτική λύση στη θέση των παχυντικών σαλτσών. Τα μπαχαρικά εκτός του ότι δεν περιέχουν θερμίδες (οπότε ενδείκνυνται και για όσους κάνουν δίαιτα) επιτρέπουν να καταναλώνουμε ένα νόστιμο φαγητό χωρίς χοληστερόλη.

ü  Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πράγματι, περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν τη χημική δράση των ελεύθερων ριζών, ο οποίες ευθύνονται για τη γήρανση των κυττάρων.

ü  Βοηθούν στη λειτουργία της πέψης. Ενεργοποιούν τις εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων και του στομάχου. Και βελτιώνουν την απορρόφηση των τροφών. Καταπολεμούν την κατακράτηση των υγρών, γιατί περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο, στοιχεία που δρουν κατά της κατακράτησης των υγρών.

ü  Έχουν θεραπευτική δράση, ιδιαίτερα κατά της γρίπης.

ü  Με τα μπαχαρικά μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλάτι, χωρίς να απαρνηθείτε τη γεύση στο φαγητό σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί το αλάτι ευνοεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που επιβαρύνει την καρδιαγγειακή λειτουργία.

 

θεραπευτικός σκοπός

Μπαχαρικό

Όρεξη

Πιπέρι, τσίλι, δενδρολίβανο, σινάπι, τζίντζερ, κανέλα, μοσχοκάρυδο

Κυκλοφορικό

Πάπρικα, τσίλι, πιπέρι, κολίανδρο, βανίλια

Χοληστερίνη

Πάπρικα, τσίλι, πιπέρι, κολίανδρο, βανίλια

Πέψη

Γαρίφαλο, Φασκόμηλο, πάπρικα, μάραθο,κάρυ, κουρκουμάς, τσίλι, σκόρδο, ρίγανη, κανέλα, τζίντζερ

Ρευματικοί πόνοι

Πάπρικα, τσίλι, σινάπι, τζίντζερ, κανέλα

Χολή

Κουρκουμάς

Φλεγμονές

Γαρίφαλο, ρίγανη, κανέλα, σινάπι, κύμινο, τζίντζερ, πιπέρι, σκόρδο

Ναυτία ταξιδιού

Τζίντζερ, γαρίφαλο

Χοληστερίνη

Πάπρικα, τσίλι, πιπέρι, κολίανδρο, βανίλια

Βήχας και βρογχίτιδα

δάφνη

Αδιαθεσία περιόδου εγκυμοσύνης

κανέλα

Σεξουαλική ανικανότητα-

Σινάπι, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ,

αφροδισιακό

κολίανδρος, βανίλια, ζαφορά

Απολύμανση

γαρίφαλο, σινάπι

Κατά των πόνων

γαρίφαλο, τζίντζερ

Διάρροια

γαρίφαλο

 

 

Κανέλα

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το δέντρο Cinamomum Celylanicum Cassia γνωστό και ως Κασσιά. Είναι γνωστές πολλές θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, μεταξύ των οποίων θεωρείται φάρμακο για τις αδιαθεσίες της περιόδου και της εγκυμοσύνης, όπου χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος. Ενώ από την αρχαία Ανατολή έως και τους "πρακτικούς" μας θεραπευτές σαν ίαμα για τη σεξουαλική ανικανότητα, συναντιέται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές. Η κανέλλα είναι θερμαντική, τονωτική του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος. Βάμμα κανέλλας και λάδι, χρησιμοποιούνται για εντριβές στους χρόνιους ρευματισμούς. Κανέλλα με αλατισμένο νερό, γαργάρες είναι κατά της καταρροής.

Tips

 • Προτιμήστε τα ξυλαράκια κανέλας, γιατί διατηρούν το άρωμα τους περισσότερο. Επειδή περιέχει αιθέριο έλαιο μην προσθέτετε την κανέλα στο φαγητό σας στην αρχή του μαγειρέματος, αλλά λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
 • Ταιριάζει ιδανικά με φρούτα κυρίως μήλα, μπανάνες αλλά και με τη σοκολάτα.

 

Γαρίφαλο

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το μικρό δέντρο Eugenie Aromatica ή Caryuphyllete. Εξαιρετικά πολύτιμο μπαχαρικό, δεδομένου ότι το 13° αιώνα κόστιζε όσο ο χρυσός. Περιέχει ένα ποσοστό αιθέριου ελαίου, το οποίο θεωρείται φάρμακο για τον πονόδοντο, τη δυσπεψία, τη ναυτία, καθώς επίσης και πολύ καλό απολυμαντικό, αναλγητικό και αντισηπτικό. (Στις αρχές του αιώνα το χρησιμοποιούσαν χειρουργοί και μαιευτήρες για να αποστειρώνουν τα χέρια τους πριν την επέμβαση). Του αποδίδονται μάλιστα και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ακόμη, το γαρίφαλο ανοίγει την όρεξη, μειώνει τις πεπτικές διαταραχές και είναι αποτελεσματικό κατά της διάρροιας. Σύμφωνα με κείμενα παλιών βιβλίων της Ανατολής, το μάσημα γαρύφαλλων τονώνει την ερωτική διάθεση και συστήνεται γενικά κατά της σεξουαλικής ανικανότητας. Χρησιμοποιείται με τη μορφή φλούδας και σκόνης σε γλυκά, κρεατικά, λικέρ.

Tips

 • Για να διαπιστώσετε τη φρεσκότητά του ρίξτε λίγα καρφάκια γαρίφαλου σε ένα ποτηράκι με νερό. Αν κατέβουν στον πυθμένα του ποτηριού, τότε είναι φρέσκα, διαφορετικά είναι κακής ποιότητας.
 • Προτιμήστε τα ολόκληρα και όχι σε σκόνη. Για να μην σκορπίζουν στο μαγείρεμα να τα καρφώστε τα σε ένα κρεμμύδι ή σε ένα πορτοκάλι σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής. Ακόμη, φροντίζετε να τα αφαιρείτε από το φαγητό πριν σερβιριστεί.

 

Σινάπι

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Sinapis Alba (το άσπρο), Sinapis Nigra (το μαύρο) και Sinapis Arvensis (το άγριο). Το σινάπι είναι γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη. Στο μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν σαν συντηρητικό των τροφών γιατί σταματά τη δράση των βακτηρίων. Το άσπρο σινάπι έχει διεγερτική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και δίνει μια αίσθηση ευεξίας ενώ με το μαύρο κάποιοι κάνουν "σιναπισμούς" (χτυπώντας σπόρους και τοποθετώντας τον πολτό εξωτερικά) για να δημιουργήσουν τοπική υπεραιμία. Μια παλιά "συνταγή" επίσης για την ανικανότητα πρότεινε την "εντριβή" του ανδρικού μορίου με σινάπι για την πρόκληση υπεραιμίας! Το σινάπι έχει πάρα πολλές χρήσεις και εκτός από τη γνωστή μουστάρδα χρησιμοποιείται ως αφέψημα, ζωμός, αλεύρι, λάδι (σιναπόλαδο), έγχυμα, κατάπλασμα κ.ά. Στην κουζίνα χρησιμοποιείται το άσπρο και το άγριο, ενώ στη φαρμακοποιία το μαύρο.

Tips

 • Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του σκέτου σιναπόσπορου γιατί είναι πολύ καυστικός, όπως και του αδιάλυτου σιναπόλαδου στο δέρμα, γιατί προκαλεί εγκαύματα. Καλό θα είναι οι υπερτασικοί να αποφεύγουν το σινάπι.
 • Κάποιοι πρακτικοί συνιστούν για τις "μεγάλες παγωνιές" να ρίξει κανείς μέσα στις κάλτσες του μια πρέζα από σκόνη σιναπιού για να δημιουργηθεί υπεραιμία! Κάτι βέβαια που δεν πρέπει να γίνεται συχνά, γιατί μπορεί να προκληθούν παρενέργειες.

 

Πιπερόριζα

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Zingiber Officinales, γνωστό και ως τζίτζερ. Ενώ προέρχεται από την Ανατολή "μετανάστευσε" στην Αμερική μαζί με τους Ισπανούς και έκτοτε καλλιεργείται στα νησιά της Καραϊβικής. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως αφροδισιακό. Λέγεται μάλιστα, η μαντάμ ντυ Μπαρρύ, πως χρησιμοποιούσε ένα μίγμα κρόκων αυγών και πιπερόριζας για να προκαλέσει στους εραστές της, αλλά και στον ίδιο τον Λουδοβίκο τον ΙΕ' ανεξέλεγκτο πάθος. Ακόμη, συμβάλλει στην πέψη και είναι αποτελεσματικό κατά των κολικών, της ναυτίας και των εμετών. Στη μαγειρική, δε λείπει από την γιαπωνέζικη κουζίνα. Η χαρακτηριστική της γεύση, κάπως καυτερή, νοστιμίζει γλυκά, επιδόρπια, σάλτσες, εξωτικά φαγητά, κοκτέιλ ποτών. Στην Τουρκία χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του σαλεπιού.

Tips

 • Η φρέσκια ρίζα διατηρείται μέχρι και 1 χρόνο, ελαστική και αρωματική. Στη συνέχεια χάνει λίγο από το άρωμα της, αλλά γίνεται περισσότερο πικάντικη.

Πάπρικα

Μπαχαρικό, το οποίο παρασκευάζεται από τους καρπούδ ορισμένων ποικιλιών πιπεριάς (Capsicum Annum). Τα φυτά περιέχουν αιθέριο έλαιο, σάκχαρο καθώς και μία χρωστική ουσία η οποία λαμβάνεται από τους κονιοποιημένους καρπούς και χρησιμοποιείται για να δώσει ζωηρό κόκκινο χρώμα σε πολλά τρόφιμα (όπως γλυκαντικά, παρασκευάσματα κρέατος). Ευνοεί την όρεξη και την πέψη. Παλαιότερα στη λαϊκή ιατρική αποτελούσε σπουδαίο γιατρικό υπό τη μορφή αλκοόλ και καταπλάσματος κατά των ρευματισμών. Στην αγορά υπάρχει η γλυκιά, η μέτρια και η καυτερή πάπρικα και φυσικά μαγειρεύουμε με αυτή που ταιριάζει στη γεύση μας. Μαζί με το πιπέρι θεωρείται το πιο κοινό μπαχαρικό για τα κρεατικά, τις σάλτσες, τις σούπες και τις μαρινάτες. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κουζίνα πολλών χωρών όπως στην Ουγγαρία. Είναι το εθνικό τους μπαχαρικό και χρησιμοποιείται σε καυτά πιάτα με κρέας όπως το γνωστό "γκούλας".

Tips

 • Μην ρίχνετε ποτέ πάπρικα σε ζεστό λάδι ή βούτυρο γιατί αποκτά πικρή γεύση.
 • Όποιος έχει προβλήματα με το στομάχι του καλό είναι να αποφεύγει την πικάντικη πάπρικα.

Κολίανδρος

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Coriandrum Sativum. Το φυτό δεν έχει όμορφη μυρωδιά παρά μόνο όταν αποξηρανθεί. Πολύ γνωστό στην Ανατολή, κατά το μεσαίωνα, χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ερωτικών ελιξιρίων, κάτι που κατά κάποιο τρόπο γίνεται και σήμερα. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σαν διορθωτικό της γεύσης, συνοδεύει τέλεια τα κρέατα και τα μανιτάρια και καρυκεύει μοναδικά τα λουκάνικα. Στην Αλγερία παστώνουν τα κρέατα με αλατοπίπερο και κορίανδρο. Χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική, αλλά και την οινοποιία για την κατασκευή λικέρ και ως αρωματικό της μπύρας.

Tips

 • Αν θέλετε να σβήσετε την κακοσμία που αφήνει στο στόμα σας το σκόρδο, μασήστε λίγους σπόρους κολίανδρου.

Μοσχοκάρυδο

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το αειθαλές δέντρο Myristica Officinalis. Συμβάλλει στην πέψη και ανοίγει την όρεξη. Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα και γύρω στα 1600 μ.Χ. απέκτησε ιδιαίτερη εμπορική σημασία ως ακριβό μπαχαρικό στο δυτικό κόσμο. Στη Ασία το χρησιμοποιούσαν συχνά σαν ναρκωτικό. Το μοσχοκάρυδο περιέχει αιθέριο έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη σαπουνοποιία και ως καρύκευμα. Το μοσχοκάρυδο έχει έντονη και κάπως γλυκιά γεύση και χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα σε πολλά αρτοσκευάσματα, σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής, σε κρέατα, λαχανικά, σάλτσες, τυριά και σε κοκτέιλ όπως τα εγκ-νόγκ. Ταιριάζει πολύ με λαχανικά, κυρίως ρίζες όπως πατάτες, σελινόριζα, καρότα.

Tips

 • Προτιμήστε το σε κόκκους. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε στη χρήση του. Περιέχει μια αλκαλοειδή ουσία,τη μυριστικίνη, η οποία σε μεγάλες ποσότητες (5-10 γρ.) είναι τοξική για το συκώτι και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

Βανίλια

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Vanilia, γνωστό ως βανίλλη. Τονωτική και αναζωογονητική η βανίλια, συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται ευρέως σαν αντικαταθλιπτικό και αφροδισιακό. Η αρωματική ουσία που παράγεται από τους καρπούς του φυτού χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία, ακόμα και ως αφέψημα. Αξιοπερίεργο είναι πως ο φρέσκος καρπός της βανίλιας δεν έχει άρωμα! Το καρύκευμα της βανίλιας προέρχεται από ένα εκχύλισμα βανίλιας, αλκοόλης και νερού. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τη βανίλια για τον αρωματισμό ενός αφεψήματος, που πολλούς αιώνες μετά έγινε γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο.

Tips

 • Αν καρυκεύσετε τον καφέ φίλτρου με λίγη σκόνη αγνής βανίλιας, θα νιώσετε απίστευτη τόνωση και καλή διάθεση.
 • Αν θέλετε να δώσετε στη δημιουργήσετε ζάχαρη με άρωμα βανίλιας, μπορείτε να προσθέσετε για λίγες εβδομάδες ένα ξυλαράκι βανίλιας σε ένα δοχείο όπου φυλάτε τη ζάχαρη.

 

Πιπέρι κοινό (άσπρο - μαύρο)

Παρασκευάζεται από τους καρπούς του φυτού Piper Nigrum. Οι καρποί είναι σφαιρικοί και από πράσινοι, όταν ωριμάζουν γίνονται κιτρινοκόκκινοι έως κόκκινοι και όταν αποξηρανθούν γίνονται μαύροι. Αν αλεστούν μαζί με το εξωτερικό περίβλημα τους παίρνουμε το μαύρο πιπέρι ενώ χωρίς αυτό παίρνουμε το άσπρο.

Το πιπέρι είναι χωνευτικό. Πιστεύεται δε, ότι ανοίγει και την όρεξη. Παράλληλα, συνιστά πολύτιμο φάρμακο με ποικίλες ιδιότητες. Είναι απολυμαντικό, διεγερτικό, ερεθιστικό και χρησιμοποιείται σαν φάρμακο κατά της άτονης δυσπεψίας. Βάμμα πιπεριάς σε σταγόνες είναι κατά του αλκοολισμού.

Και αυτό γιατί το βάμμα, στο στομάχι του αλκοολικού δημιουργεί εφάμιλλο αίσθημα με αυτό του οινοπνεύματος. Έχει ευρεία χρήση στη μαγειρική. Είναι το πρώτο μπαχαρικό που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Η γεύση του καυτερή και έντονη, διατηρείται και μετά από μακροχρόνια αποθήκευση.

 

Tips

 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού εκτός από τα γλυκό. Είναι προτιμότερο να αλέθονται οι καρποί με ένα μικρό μύλο την ώρα της χρήσης, όχι μόνο γιατί έτσι έχει πιο έντονο άρωμα και γεύση αλλά και για την ίδια τη χαρά της τελετουργίας.

Πιπέρι καγιέν

Προέρχεται από τους αποξηραμένους καρπούς των ειδών Capricum Anuum και Capsicum Frutescens, είδη κόκκινης πιπεριάς(όπως και το τσίλι). Έχει τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες με το κοινό πιπέρι με τη διαφορά ότι περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ενδορφίνη, γι' αυτό είναι ιδιαίτερα τονωτικό. Στις αρχαίες κοινωνίες το θεωρούσαν εξαιρετικά αφροδισιακό. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες για να δώσει χρώμα και γεύση. Στις πικάντικες σάλτσες, στα κρεατικά, στις ζεστές και στις κρύες σούπες [γκασπάτσο].

Tips

 • Το πιπέρι καγιέν μοιάζει με την καυτερή πάπρικα και η διαφορά τους είναι οι διαφορετικές ποικιλίες πιπεριάς από τις οποίες προέρχονται.
 • Μην προσθέτετε το πιπέρι καγιέν στην αρχή του μαγειρέματος, γιατί το φαγητό σας θα πικρίσει, αλλά λίγο πριν σερβίρετε.
 • 0ταν καταναλώνετε πολύ πικάντικα πιάτα μην χρησιμοποιείτε το νερό ή άλλο ποτό για να "δροσιστείτε", καλύτερα να μασήσετε λίγο ψωμί, κι αυτό γιατί οι πικάντικες ουσίες δεν είναι υδροδιαλυτές.


Κουρκουμάς
Το μπαχαρικό με το κίτρινο χρώμα, που προέρχεται από το φυτό κουρκούμη. Έχει μεγάλη θεραπευτική παράδοση στην Ινδία, όπου και θεωρείται ιερό φυτό, αλλά και στην Κίνα και το Θιβέτ. Δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ, του οποίου είναι βασικό συστατικό. Όταν συνδυαστεί με το μαύρο πιπέρι, αυξάνεται κατά πολύ η απορρόφησή του από τον οργανισμό. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Βοηθά στις καρδιακές παθήσεις, το
Alzheimer, στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ακόμα και στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενδείκνυται για την πρόληψη της γρίπης και των κρυολογημάτων, ενώ προστατεύει και το συκώτι.  Ίσως να είναι το πιο ισχυρό μπαχαρικό- φυτικό φάρμακο. Τρόποι χρήσης: Για την πρόληψη κρυώματος, προσθέστε στο τσάι μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επίσης σε πολλές τροφές, σε ζυμαρικά ή ρύζι, στις πατάτες και οπουδήποτε αλλού σας ταιριάζει. Ελιξίριο για την υγεία: 1 φλυτζάνι φυτικό γάλα (σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας), ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς, 1 κουταλάκι μέλι. Βράστε τα υλικά και προσθέστε το μέλι τελευταίο. Αντενδείξεις: Ο κουρκουμάς δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με προβλήματα πετρών στα νεφρά ή τη χολή, από έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν. Εάν παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε το γιατρό σας.