Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Δ Διατροφή

Γιατί να προτιμήσω σόγια;;;

Tι είναι η σόγια;
Η σόγια είναι μονοετές φυτό και ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων. Οι λοβοί της σόγιας μοιάζουν με πολύ μικρά φασολάκια και συλλέγονται όταν ωριμάσουν για να χρησιμοποιηθούν τόσο οι σπόροι Όσο και τα βλαστάρια. Η γεύση τους είναι ουδέτερη και μάλλον διαμορφώνεται ανάλογα με τα πρόσθετα υλικά που θα βάλουμε κατά το μαγείρεμα, δηλαδή βότανα, σάλτσες ή μπαχαρικά. Οι σπόροι της σόγιας περιέχουν κατά μέσο όρο 38%, πρωτεΐνες 26%, υδατάνθρακες και καθόλου άμυλο, καθώς επίσης και μη πτητικά έλαια, κουμεστρόλη,  ισοφλαβόνες, λεκιθίνη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κουμεστρόλη και οι ισοφλαβόνες παρουσιάζουν παρόμοια δράση με αυτή των οιστρογόνων μέσα στον οργανισμό, ρυθμίζουν δηλαδή τη δράση των ορμονών. Η σόγια σε σχέση με τα άλλα όσπρια έχει η χαμηλότερη περιεκτικότητα υδατανθράκων, αλλά αξιόλογη περιεκτικότητα φυτικών ινών. Πρόκειται για τροφή που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και παντελή έλλειψη χοληστερόλης.

 

Γιατί σόγια;
Σε χώρες όπως η Κίνα και Ιαπωνία η διάδοση της σόγιας είναι τόσο μεγάλη όσο είναι σε μας το ψωμί. Την ονομάζουν μάλιστα κρέας χωρίς κόκαλα ή κρέας από το χωράφι. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά της σόγιας που εκτιμούν στην ανατολή και την επιλέγουν στη διατροφή τους;

-Περιέχει δύο φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το κρέας.

-Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτεί ο ανθρώπινος οργανισμός

-Περιέχει σίδηρο σε μεγάλες ποσότητες πράγμα που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους χορτοφάγους στους οποίους εμφανίζεται συχνά έλλειψη σιδήρου

-Η πρωτεΐνη σόγιας, ως φυτική πρωτεΐνη αφομοιώνεται καλύτερα από τις ζωικές πρωτεΐνες.

Οι θαυματουργές ιδιότητες
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η μείωση περιστατικών εμφάνισης καρκίνου στο μαστό και στον προστάτη συνδέεται με την κατανάλωση της σόγιας, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί η προστατευτική δράση της σόγιας σε περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από οστεοπόρωση. Οι σπόροι της σόγιας έχουν ήπια θεραπευτική δράση, αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για την διέγερση της κυκλοφορίας του αίματος και δρουν ως αποτοξινωτικά. Στην κινέζικη ιατρική, τα βλαστάρια πιστεύεται ότι βοηθούν στην ανακούφιση της ζέστης του καλοκαιριού και του πυρετού.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Διατροφή...

Διατροφή συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ