Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

Π Πράσινο Κουτάλι

Γλυκά του κουταλιού

Γλυκά του κουταλιού σπιτικά κεράσματα με μεράκι και αγάπη

Τα γλυκά του κουταλιού είναι τα πιο νόστιμα και υγιεινά επιδόρπια, που ξυπνούν, γλυκές αναμνήσεις και νοσταλγία. Είναι μία παράδοση από γενιά σε γενιά, που παραμένει ζωντανή ως τις μέρες μας. Η διαδικασία παραγωγής τους είναι πολύ απλή, γι΄ αυτό εσείς δεν έχετε παρά να τα ετοιμάσετε.

Γλυκό βύσσινο

Υλικά

·         1 κιλό βύσσινα

·         1 κιλό ζάχαρη

·         1 λεμόνι

·         2 βανίλιες

·         ½ ποτήρι νερό

Εκτέλεση

       Πλένετε τα φρούτα και βγάζετε τα κουκούτσια. Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα, όπου προσθέτετε τη ζάχαρη, το νερό και τις βανίλιες και το αφήνετε να βράσει σε δυνατή φωτιά.

 Όποτε χρειάζεται, ξαφρίζετε την επιφάνεια για να μην χυθεί το μίγμα.

       Για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο, βγάζετε μια κουταλιά από το σιρόπι και ρίχνετε μια στάλα στο δάχτυλό σας. Αν σταθεί, το γλυκό σας είναι έτοιμο.

       Ρίχνετε το λεμόνι στην κατσαρόλα και στη συνέχεια βγάζετε το γλυκό από τη φωτιά. Μόλις κρυώσει, το βάζετε σε αποστειρωμένα βαζάκια και τα σκεπάζετε καλά.

 
Γλυκό συκαλάκι

Υλικά

·         1 κιλό φρέσκα σύκα

·         1 κιλό ζάχαρη

·         2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

·         2-3 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

·         ½ φλιτζάνι του καφέ λεμόνι

·         2 βανίλιες

·         1 κουταλιά της σούπας σόδα για φαγητό

Εκτέλεση

      Επιλέξτε μικρά και σκληρά σύκα και πλύνετε τα καλά με άφθονο νερό.

       Τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα με νερό για να μαλακώσουν στη φωτιά, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε.

       Μόλις τα βγάλετε από τη φωτιά, τοποθετήστε τα σε μία λεκάνη, όπου πρώτα θα έχετε διαλύσει τη σόδα σε 12 φλιτζάνια νερού. Αφήστε τα για ½ ώρα περίπου και στη ξεπλύνετε τα ένα-ένα με νερό. Στη συνέχεια πατήστε με το πιρούνι για να φύγει το νερό και βάλτε τα να στραγγίξουν.

       Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και προσθέστε τα σύκα. Αφήστε τα να βράσουν για 15 ακόμη λεπτά, αφαιρώντας συνεχώς τον αφρό από την επιφάνεια της κατσαρόλας.

      Μόλις τα βγάλετε από την κατσαρόλα, αφήστε να τα σφίξουν για 10-12 ώρες.

       Ξαναβράστε τα σε μπόλικο νερό, προσθέτοντας αυτή τη φορά το χυμό λεμονιού. Μόλις δέσει το σιρόπι, προσθέστε και τη βανίλια και κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήστε το γλυκό να κρυώσει και τοποθετήστε το σε καλά κλεισμένα αποστειρωμένα βαζάκια.

 

Γλυκό κεράσι

Υλικά

·         1 κιλό κεράσια

·         1 κιλό ζάχαρη

·         1 ποτήρι νερό

·         1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

·         2 χαρτάκια βανίλιας

Εκτέλεση

      Πλένετε και καθαρίζετε τα κεράσια και αφαιρείτε τα κουκούτσια προσεκτικά για να μην λιώσουν τα κεράσια.

       Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει, ανακατεύοντας σταδιακά, ώστε να μην κολλήσει η ζάχαρη. Κατεβάζετε από τη φωτιά και όταν κρυώσει λίγο το μίγμα, ρίχνετε τα κεράσια και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά.

Αφαιρείτε τον αφρό και ρίχνετε το χυμό λεμονιού. Αφήνετε το μίγμα να πάρει 3-4 βράσεις.

 

       Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά και ρίχνετε τη βανίλια. Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει και στη συνέχεια το διατηρείτε σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία πρέπει να κλείσετε καλά.

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Πράσινο Κουτάλι...

  • Ελιόπιτα

    Υλικά 1 κούπα ελαιόλαδο 1 κούπα ελιές μαύρες 4 κούπες αλεύρι 2 κούπες χλιαρό νερό 1 μικρό κρεμμύδι 1 κουταλιά σούπας δυόσμο ξερό τριμμένο 3 κουταλάκια μπείκιν...

    περισσότερα

  •  Σαλάτα κινόα με φράουλες

    Υλικά ·         6 φλιτζάνια σπανάκι ·         2 φλιτζάνια φράουλες, κομμένες στη μέση ·         1 αβοκάντο, κομμένο σε κύβους ·         1/2 φλιτζάνι...

    περισσότερα

  • Μελιτζανοσαλάτα 2 λαχταριστές παραλλαγές

    Το όνομα της μας παραπέμπει σε σαλατικό, στην πραγματικότητα όμως στην ελληνική γαστρονομική «τελετουργία» χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως ορεκτικό. Το μυστικό αυτού...

    περισσότερα

Πράσινο κουτάλι συνέχεια...