Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Π Πράσινο Κουτάλι

Σπιτικές κονσέρβες από τα χεράκια σας

Οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και οι ντομάτες είναι από τα πιο αγαπητά λαχανικά του καλοκαιριού και μαγειρεύονται με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Τι γίνεται όμως για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν τη γεύση τους μετά το τέλος του καλοκαιριού; Ευτυχώς υπάρχουν καλά νέα, αφού μπορείτε να τα φτιάξετε κονσέρβα και αν τα διατηρήσετε όλο το χειμώνα. Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να ακολουθήσετε τις συνταγές μας.

Λιαστές ντομάτες με κάππαρη

Υλικά

1 κιλό ντομάτες, 500 γρ. κάππαρη, 1 λίτρο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

1.       Πλένετε και σκουπίζετε τις ντομάτες μ’ ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και τις κόβετε στη μέση ή στα τέσσερα. Τοποθετείτε τις ντομάτες πάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια ή πάνω σ’ ένα ψάθινο πλέγμα. Τις πασπαλίζετε με άφθονο χοντρό αλάτι, τις σκεπάζετε μ’ ένα τουλουπάνι και τις αφήνετε στον ήλιο, μέχρι να συρρικνωθούν και να χάσουν όλα τα υγρά τους. Το βράδυ, καλό είναι να βάζετε τις ντομάτες μέσα, ώστε να μη μαλακώσουν από την υγρασία της νύχτας. Ανάλογα με την ηλιοφάνεια και το μέγεθος τους, θα χρειαστείτε 8-12 ημέρες.

2.       Στη συνέχεια τοποθετείτε σε ένα αποστειρωμένο βάζο εναλλάξ μία στρώση ντομάτες, μια κάππαρη και σκεπάζετε με ελαιόλαδο. Κλείνετε καλά και φυλάτε τα βαζάκια σε δροσερό  και σκοτεινό μέρος για 2 εβδομάδες πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Χρήσιμες συμβουλές

·         Προσέχετε, ώστε κάθε φορά που θα μειώνεται η στάθμη του λαδιού να προσθέτετε ελαιόλαδο για να παραμένουν οι μελιτζάνες πάντα σκεπασμένες.

·         Αφήνετε τα βαζάκια σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο μέχρι να αναπτυχθεί μια πλούσια γεύση. Διατηρούνται στο ψυγείο για 3 μήνες περίπου.

Μελιτζάνες μαριναρισμένες

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες, 4 λιωμένες σκελίδες σκόρδο, 4 κουταλάκια βασιλικός ή δυόσμος, 1 πρέζα πιπέρι, 4 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, 1 λίτρο ξίδι, 1 λίτρο ελαιόλαδο, κατά προτίμηση εξτρά παρθένο βιολογικής καλλιέργειας, 1 πρέζα τσίλι σε σκόνη, χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

1.       Πλένετε καλά και σκουπίζετε τις μελιτζάνες. Τις κόβετε σε φέτες πάχους 1,5 εκατοστών περίπου και αφού τους ρίξετε χοντρό αλάτι, τις αφήνετε μέχρι να στραγγίξουν. Ξεπλένετε με νερό για να φύγει το αλάτι και  τις τοποθετείτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να στραγγίξουν και πάλι.

2.       Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά σας. Ψήνετε τις μελιτζάνες στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

3.       Βάζετε  και τις μελιτζάνες στο μπολ και ανακατεύετε καλά, μέχρι να καλυφθούν και οι δύο επιφάνειες κάθε ροδέλας με το μίγμα. Αφήνετε το μίγμα να «ξεκουραστεί» για 4 ώρες.

4.       Στη συνέχεια  τοποθετείτε τις μελιτζάνες ανά στρώματα σε αποστειρωμένα βαζάκια, χωρίς να πιέζονται για να χωρέσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτετε ακόμα περισσότερο λάδι ώστε να καλυφθούν μέχρι επάνω οι μελιτζάνες. Κλείνετε καλά τα βαζάκια και αφήνετε και πάλι τις μελιτζάνες να «ξεκουραστούν»

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Πράσινο Κουτάλι...

  • Σάλτσα με μέντα

    Υλικά 1 χούφτα φύλλα φρέσκιας μέντας 1 γεμάτη κουταλιά μέλι 1 λεμόνι μηλόξυδο αλάτι Εκτέλεση Καθαρίστε τα φύλλα μέντας  με υγρό πανί, θρυμματίστε τα φύλλα με τα...

    περισσότερα

  • Σπανακοτυρόπιτα

    Υλικά 1 κιλό σπανάκι 300γρ πράσα ψιλοκομμένα 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 300γρ φέτα ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο λίγο δυόσμο λίγο μάραθο 2 αυγά ½ φλιτζάνι...

    περισσότερα

  • Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας Νιόκι!

          Φτιάξτε μόνοι σας  νιόκι εύκολα και απλά!   Υλικά 1 κιλό πατάτες 1 αυγό 250 γρ. αλεύρι Εκτέλεση Βράζετε τις πατάτες, τις κάνετε πουρέ και τον αφήνετε σε...

    περισσότερα

Πράσινο κουτάλι συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ