Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

Π Πράσινο Κουτάλι

Σπιτικές μαρμελάδες

Η μαρμελάδα φτιάχνεται με βρασμένα φρούτα και ζάχαρη, γεγονός που βοηθά τα φρούτα να διατηρούνται και να μη χαλάνε. Η υφή της μαρμελάδας πρέπει να είναι σταθερή και το χρώμα της καθαρό, χαρακτηριστικό του φρούτου, ενώ η γεύση της δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γλυκιά ή όξινη, αυτό που κάνει τη μαρμελάδα να δένει, είναι ο συνδυασμός πηκτίνης και οξέος (που υπάρχουν στα φρούτα) και η ζάχαρη που προστίθεται ή ο χυμός λεμονιού. Η πηκτίνη είναι περισσότερη στα ελαφρά ανώριμα φρούτα, και συγκεντρώνεται στη φλούδα και στο άσπρο τμήμα των εσπεριδοειδών.

Συμβουλές για να φτιάξετε μαρμελάδα

·         Διαλέξτε ελαφρά άγουρα φρούτα. Τα πλένετε καλά, τα στεγνώνετε και αφαιρείτε τα τυχόν χτυπημένα ή μαυρισμένα μέρη. Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες ή σε κομμάτια, ανάλογα με τη συνταγή.

·         Βράζετε τα φρούτα με ή χωρίς νερό για να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν πηκτίνη. Στην αρχή, τα αφήνετε να πάρουν βράση και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά να σιγοβράσει.

·         Αν το μείγμα έχει δέσει λίγο, το επίπεδο της πηκτίνης δεν είναι αρκετό για να γίνει μαρμελάδα. Βράζετε το μείγμα λίγο ακόμα, προσθέτοντας 1 κουτάλι χυμό λεμονιού για κάθε 1 κιλό φρούτα.

·         Για καλύτερα αποτελέσματα, ζεσταίνετε τη ζάχαρη στο φούρνο πριν τη προσθέσετε στο φρούτο. Αφήνετε τα φρούτα να πάρουν βράση και προσθέστε τη ζάχαρη. Αν ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί τελείως. Αφήστε τα να πάρουν βράση ξανά, χωρία ανακάτεμα, για όσο χρόνο αναφέρει η συνταγή. Όταν δέσει, η μαρμελάδα διατηρεί το σχήμα της και ζαρώνει όταν την αγγίζετε ελαφρά με το δάχτυλο. Αν δεν συμβεί αυτό , με την πρώτη, συνεχίστε το βράσιμο, δοκιμάζοντας κάθε τόσο.

Η αποστείρωση των βάζων
Τα πιο κατάλληλα σκεύη για να αποθηκεύσετε τα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού είναι τα γυάλινα βαζάκια και μάλιστα τα χρωματιστά και όχι τα διαφανή, για να προστατεύονται από το φως. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, πλύνετε τα βάζα πολύ καλά, ξεπλύνετε τα με πολύ καυτό νερό και αναποδογυρίστε τα μέχρι να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, βάλτε τα βάζα όρθια στο φούρνο, στους 150
oC για 30 περίπου λεπτά. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο, χρησιμοποιείστε τα αμέσως για να παραμείνουν αποστειρωμένα όταν τα γεμίσετε με τις συνταγές σας. Τα καπάκια πρέπει επίσης να βράζονται ή να ξεπλένονται με πολύ καυτό νερό. Για να μην καείτε, φορέστε βαμβακερά γάντια.

Μαρμελάδα βερίκοκο

Υλικά

1 κιλό βερίκοκα ώριμα, 1 κιλό ζάχαρη, 2 βανίλιες, λίγο νεράκι

Εκτέλεση

1.       Πλένετε τα φρούτα και τα ξεφλουδίζετε προσεκτικά. Τα περνάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν χοντρός πολτός.

2.       Προσθέτετε τη ζάχαρη. ‘όσο ποτήρια πολτό βάλετε, αλλά τόσα ποτήρια ζάχαρη θα χρησιμοποιήσετε στη μαρμελάδα.

3.       Ρίχνετε τα υλικά στην κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να βράσουν. Ανακατεύετε με μία κουτάλα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Όταν η μαρμελάδα γυαλίζει και ξεκολλά από την κατσαρόλα είναι έτοιμη.

4.       Μόλις κρυώσει, τοποθετείτε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια που τα κλείνετε καλά και είναι έτοιμη για κατανάλωση. Μπορείτε να τη διατηρήσετε περίπου ένα χρόνο.

 Μαρμελάδα πεπόνι

Υλικά

3 κιλά πεπόνι, 1 κιλό ζάχαρη, 4 λεμόνια, 2 ποτηράκια κονιάκ, 1 ½ κιλό νερό

Εκτέλεση

1.       Αφαιρείτε τη φλούδα και τους σπόρους των πεπονιών και κόβετε την ψίχα σε κομμάτια (η ψίχα σκέτη πρέπει  να ζυγίζει περίπου 2 κιλά)

2.       Βάζετε την ψίχα σε μία κατσαρόλα, τη σκεπάζετε με ενάμισι κιλό νερό και προσθέτετε το χυμό των λεμονιών. Βράζετε σιγά-σιγά για μισή ώρα περίπου, μέχρι το πεπόνι να γίνει διαφανές.

3.       Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το βράσιμο, ανακατεύοντας συχνά  με μία ξύλινη κουτάλα, ώσπου το γλυκό να αποκτήσει τη σωστή πυκνότητα.

4.       Προσθέτετε το κονιάκ και ανακατεύετε προσεκτικά.

5.       Αφήνετε το γλυκό να κρυώσει τελείως, πριν το βάλετε στα βάζα, τα οποία ερμητικά και διατηρείτε σε στεγνό και σκοτεινό μέρος.

 Μαρμελάδα σύκο

Υλικά

1 κιλό ώριμα σύκα, 200 γρ. ζάχαρη, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1.       Ξεφλουδίζετε τα σύκα και τα ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να λιώσουν.

2.       Τα βάζετε μέσα στην κατσαρόλα προσθέτοντας τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε μέχρι να δέσει το μίγμα.

3.       Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το αφήνετε να βράσει άλλη μια φορά.

4.       Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει και στη συνέχεια το τοποθετείτε σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια, κλείνοντας καλά.

Μαρμελάδα ροδάκινο

Υλικά για 4 άτομα

3 κιλά ροδάκινα, 2250γρ. ζάχαρη, 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι νερού λεμόνι χυμό, ½ ποτηράκι κονιάκ

Προετοιμασία

1.       Πλένετε πολλά καλά τα ροδάκινα, τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε το κουκούτσι. Τα βάζετε στην κατσαρόλα σε στρώσεις δηλαδή μια στρώση ροδάκινα, μια στρώση ζάχαρη, κλπ. Από πάνω ρίχνετε το νερό. Βάζετε την κατσαρόλα πάνω στην εστία σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσει και ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.

2.       Μόλις δέσει η μαρμελάδα, ρίχνετε μέσα το χυμό του λεμονιού και αφήνετε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμα. Την κατεβάζετε από τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, την αποθηκεύεται σε βάζα. Αφήνετε να κρυώσει καλά μέσα στα βάζα και από άνω ρίχνετε μια στρώση κονιάκ. Με το κονιάκ δεν μουχλιάζει η μαρμελάδα, κλείνετε τα βάζα και η μαρμελάδα διατηρείται πολύ καιρό.

 Μαρμελάδα καρπούζι

Υλικά για 1 ½ λίτρο  μαρμελάδα

1 κιλό καρπούζι (χωρίς τη φλούδα), 200 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη από ζαχαροκάλαμο, φλούδα ενός λεμονιού, 1 ξυλαράκι βανίλια

Εκτέλεση

1.       Καθαρίζετε το καρπούζι από τη φλούδα και τους σπόρους και το κόβετε κομματάκια. Σε ένα μπολ, αφού ανακατέψετε τη ζάχαρη με το καρπούζι, αφήνετε τα υλικά να «ξεκουραστούν» όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, σουρώνετε το χυμό που έβγαλαν τα φρούτα και τον βάζετε σε μια κατσαρόλα να βράσει μέχρι να πήξει.

2.       Τότε προσθέτετε το καρπούζι, το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια και το βάζετε να βράσουν σε σιγανή φωτιά, ανακινώντας κάθε τόσο την κατσαρόλα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στο σκεύος. Κλείνετε τη φωτιά και γεμίζετε αμέσως τα βαζάκια. Τα αναποδογυρίζετε και τα τοποθετείτε σε μια ξύλινη επιφάνεια μέχρι να κρυώσουν. Τέλος, τα διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Πράσινο Κουτάλι...

Πράσινο κουτάλι συνέχεια...

  • Βασική σάλτσα ντομάτας

    Υλικά 1 κιλό ντομάτας 1 μεγάλο κρεμμύδι 1 μεγάλο καρότο 1 κλωναράκι σέλερι 1 σκελίδα σκόρδο 4 κουταλιές ελαιόλαδο 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό 8 φυλλαράκια...

    περισσότερα

  • Μπέργκερ λαχανικών

    Υλικά για 4 άτομα: 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ(κατά προτίμηση ολικής αλέσεως) 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 σκελ. σκόρδο λιωμένη 1...

    περισσότερα

  •  Κινόα με μπρόκολο και τσένταρ

    Υλικά ·         1 φλιτζάνι κινόα ·         1 μπρόκολο ψιλοκομμένο ·         2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ·         αλάτι ·         μαύρο πιπέρι ·         2...

    περισσότερα