Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019

Π Πράσινο Κουτάλι

Φτιάξτε σπιτικό παγωτό!

Πάντα πίστευα ότι η μαγειρική είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος έκφρασης και δημιουργίας. Τι πιο όμορφο λοιπόν, τώρα που είναι και καλοκαίρι να δημιουργήσετε κάτι νόστιμο και δροσιστικό για εσάς και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα.. Το παρακάτω post λοιπόν, θα ήθελα να το μοιραστώ με όσους συμμερίζονται τις απόψεις μου και την αγάπη μου για τη μαγειρική..

Επειδή κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο παγωτό, ιδίως τώρα το καλοκαίρι που η ζέστη είναι στο κατακόρυφο, δοκιμάστε να φτιάξετε μόνοι σας εύκολα και γρήγορα σπιτικά παγωτά σε διάφορες μοναδικές γεύσεις και ξεχωριστούς συνδυασμούς. Μόνο έτσι θα είστε απόλυτα βέβαιοι για την αγνότητα και την ποιότητα των συστατικών τους, καθώς και για τον τρόπο παρασκευής και κατάψυξής τους, που είναι εξίσου σημαντικοί για την επιτυχία και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ακολουθήστε τις προτάσεις μας αλλά και δημιουργήστε τους δικούς σας μοναδικούς συνδυασμούς γεύσεων και απολαύστε τον πιο δροσερό καλοκαιρινό πειρασμό!

Παγωτό –κρέμα

Χρόνος εκτέλεσης: 15 λεπτά + χρόνος κατάψυξης

Υλικά για 4-6 άτομα

4 κρόκοι αυγών

130 γρ. ζάχαρη

½ λίτρο πλήρες γάλα

1 ξυλαράκι βανίλιας

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ, χτυπάτε τους κρόκους και τη ζάχαρη μ’ ένα χτυπητήρι ή το μίξερ. Βράζετε πολύ καλά ½ λίτρο πλήρες γάλα μαζί μ’ ένα ξυλαράκι βανίλιας. Στη συνέχεια, αφού το αφήσετε να κρυώσει λίγο, μετά το ενώνετε με το μείγμα των αυγών, αφού πρώτα το φιλτράρετε μ’ ένα σουρωτήρι.

2. Βράζετε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Την αφήνετε να κρυώσει και τη βάζετε στην παγωτομηχανή. Αν δεν διαθέτετε, τότε αδειάζετε την κρέμα-παγωτό, σ’ ένα μεταλλικό μπολ. Το γεμίζετε κατά το 1/3 του και το βάζετε στον καταψύκτη για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακατεύετε ξανά την κρέμα μ’ ένα χτυπητήρι και τη βάζετε στην κατάψυξη για άλλα 20 λεπτά. Επαναλαμβάνετε το ίδιο άλλες 2 φορές, μέχρι το παγωτό να παγώσει τελείως.

Παγωτό φιστίκι

Χρόνος παρασκευής: 15 λεπτά + χρόνος κατάψυξης

Υλικά για 6-8 άτομα

• 4 1/2 φλιτζάνια γάλα

• 7 κρόκοι αυγών

• 1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη

• 1/4 φλιτζάνι κουαντρώ

• 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης για γαρνίρισμα

• 2 βανίλιες άρωμα σε σκόνη

• χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση

1. Βάζετε το γάλα να κάψει καλά, όχι απλώς να βράσει. Σ’ ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε λίγο-λίγο από το καυτό γάλα στο μείγμα της ζάχαρης και των αυγών και ανακατεύετε συνεχώς. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει. Προσοχή να μην βράσει!

2. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τις βανίλιες. Αφήνετε να κρυώσει, προσθέτετε το λικέρ, το χρώμα και είτε το βάζετε στην κατάψυξη και κάθε 20 λεπτά το ανακατεύετε με το πιρούνι ή με χτυπητήρι για να μην πάρει κρυσταλλική μορφή, είτε αν διαθέτετε το βάζετε στην παγωτομηχανή.

Παγωτό φράουλα

Χρόνος παρασκευής: 15-20 λεπτά + χρόνος κατάψυξης

Υλικά για 4-6 άτομα

• 3 φλιτζάνια γάλα

• 5 αυγά

• 2 φλιτζάνια ζάχαρη

• 4 φλιτζάνια φράουλες

• 2 βανίλιες

Εκτέλεση

1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε το γάλα να βράσει πολύ καλά μέχρι να κάψει. Παράλληλα σ’ ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Προσθέτετε λίγο-λίγο από το καυτό γάλα στο μείγμα της ζάχαρης και των αυγών και ανακατεύετε συνεχώς. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει.

2. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτετε τις συσκευασίες με το άρωμα της βανίλιας. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Στο μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε τις φράουλες. Σε ένα μπολ, τις ζυμώνετε με το χέρι μέχρι να λιώσουν, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε. Στη συνέχεια τις προσθέτετε στην κρύα κρέμα.

3. Βάζετε το μείγμα στην παγωτομηχανή. Αν δεν διαθέτετε το βάζετε στην κατάψυξη και κάθε 20 λεπτά, το ανακατεύετε με το χτυπητήρι για να σπάσετε τους κρυστάλλους που σχηματίζονται.

Παγωτό φρούτων με καρπούζι

Χρόνος παρασκευής: 15 λεπτά + 1 ώρα κατάψυξης

Υλικά για 4 άτομα

250 γρ. παγωτό λεμόνι

250 γρ. παγωτό ροδάκινο

4 φέτες καρπούζι

4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

6 κουταλιές της σούπας λικέρ αμαρέτο

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τα σπόρια από το καρπούζι και τεμαχίζετε τη σάρκα του σε κυβάκια.

Βάζετε σε μια γαβάθα τα κυβάκια του καρπουζιού με τη ζάχαρη και το λικέρ και τη βάζετε στο ψυγείο για μία ώρα.

Αφήνετε τα παγωτά σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά για να μαλακώσουν.

Μοιράζετε το παγωτό σε ατομικά μπολ και προσθέτετε το καρπούζι με το ζουμί του.

Παγωτό ροδάκινο

Υλικά για 4 άτομα

200 γρ. σάρκα από κίτρινα ροδάκινα

150 γρ. ζάχαρη

150 ml γάλα

100 ml κρέμα γάλακτος

1 αυγό

Εκτέλεση

Χτυπάτε στο μίξερ τη σάρκα των ροδάκινων.

Χωρίζετε τον κρόκο του αυγού από το ασπράδι και τον χτυπάτε μαζί με τη ζάχαρη. Κατόπιν, προσθέτετε στο μείγμα αυτό και το γάλα και το βάζετε στη φωτιά να ζεσταθεί ώσπου να μην έχει λιώσει τελείως η ζάχαρη. Αφήστε το να κρυώσει.

Χτυπάτε δυνατά την κρέμα γάλακτος και έπειτα –χωριστά- το ασπράδι σε μαρέγκα και τα αναμιγνύετε.

Ρίχνετε το μίγμα με τον κρόκο στον πολτό των ροδάκινων, προσθέτετε τη μαρέγκα και τοποθετείτε το τελικό μείγμα σ’ ένα ρηχό και πλατύ σκεύος μέσα στην κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα.

Χτυπάτε το παγωτό στο μίξερ για να διαλύσετε τους κρυστάλλους από πάγο και το ξαναβάζετε στον καταψύκτη για τουλάχιστον άλλη μία ώρα (διαδικασία αποκρυσταλλοποίησης). Θυμηθείτε να το βγάλετε σε θερμοκρασία δωματίου 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Παγωτό λεμόνι

Υλικά για 4 άτομα

400 ml χυμό λεμόνι

150 γρ. ζάχαρη

150 ml κρέμα γάλακτος

3 λεμόνια

Εκτέλεση

Ρίχνετε λίγο χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και τις φλούδες των λεμονιών και αφήνετε το μείγμα να βράσει ώσπου να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.

Σουρώνετε το μείγμα, αφαιρείτε τις φλούδες και το βάζετε να παγώσει.

Προσθέτετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, ενσωματώνετε την κρέμα γάλακτος (που έχετε προηγουμένως αφρατέψει) και ρίχνετε το τελικό μείγμα μέσα στην παγωτομηχανή. Αν δεν διαθέτετε παγωτομηχανή, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε τη διαδικασία αποκρυσταλλοποίησης, όπως παραπάνω.

Σερβίρετε το παγωτό αφού το αφήσετε πρώτα να μαλακώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 10 περίπου λεπτά.

Τροπικό παγωτό γιαούρτι

Χρόνος παρασκευής: 20 λεπτά + 3 ώρες κατάψυξης

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. γιαούρτι πλήρες

50 γρ. μέλι

100ml χυμό τροπικών φρούτων

2 ασπράδια αυγών

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

αλάτι

Εκτέλεση

Αναμιγνύετε το χυμό των φρούτων με το μέλι, προσθέτετε το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού και μία πρέζα αλάτι και δουλεύετε το μείγμα ζωηρά.

Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα δοχείο που κλείνει καλά και το τοποθετείτε στην κατάψυξη ώσπου να αρχίσει να σταθεροποιείται. Ανακατεύετε πού και πού.

Βγάζετε το μίγμα από την κατάψυξη και προσθέτετε τα ασπράδια, τα οποία έχετε προηγουμένως χτυπήσει σε μαρέγκα. Αναμιγνύετε καλά και ξαναβάζετε το παγωτό στην κατάψυξη για τουλάχιστον δύο ώρες.

Σερβίρετε σε ατομικά μπολ, διακοσμώντας με φέτες από τροπικά φρούτα.

Προτιμήστε τα βιολογικά

Αν δεν έχετε το χρόνο ή τη διάθεση να παρασκευάσετε μόνοι σας παγωτό και καταλήξετε στα έτοιμα, τυποποιημένα προϊόντα, προτιμήστε τα βιολογικά. Τα προϊόντα αυτά είναι πιστοποιημένα από εξειδικευμένους φορείς για την ποιότητα και την αγνότητα των πρώτων υλών τους, που είναι απαλλαγμένες από χημικά. Θα τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε ειδικά ράφια στα σούπερ μάρκετ.

Δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή για ένα ισορροπημένο και ποιοτικό τρόπο διατροφής και είναι ίσως η μόνη “σίγουρη λύση”.

Προσοχή στα τυποποιημένα παγωτά!

Επειδή δεν τηρούνται πάντα οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας από τους εμπόρους και τους προμηθευτές τους, προσέχετε τα παγωτά που αγοράζετε:

Να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο

Να μην είναι σε καταψύκτες υπερβολικά γεμάτους ή που περιέχουν και άλλα προϊόντα εκτός από παγωτά

Να βρίσκονται σε καθαρούς καταψύκτες που έχουν θερμοκρασία κάτω των -18 βαθμών Κελσίου.

Μην τα αγοράζετε όταν:

  •          Δεν έχουν την απαραίτητη σκληρότητα
  •          Το χαρτί της συσκευασίας τους είναι υγρό ή κολλημένο ή σχισμένο
  •         Τα κυπελλάκια είναι υπερχειλισμένα
  •          Είναι μαλακό ή έχει παραμορφωμένο σχήμα

Τέλος, μην το καταναλώσετε αν η γεύση του είναι πικρή, ξινή ή αλμυρή και η οσμή τους δυσάρεστη.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Πράσινο Κουτάλι...

Πράσινο κουτάλι συνέχεια...