Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020

Φ Φύση

Αρώματα του δάσους

Το δάσος είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου μπορεί κανείς πλέον να θαυμάσει τις αλλαγές των εποχών, με τα πλούσια χρώματα και αρώματα των καρπών του. Με το τέλος του φθινοπώρου και την είσοδό μας στο χειμώνα, είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε προϊόντα που μπορούμε να προμηθευτούμε ακόμη απ’ τα μεσογειακά δάση μας, όπως: κάστανα, μανιτάρια, μέλι, αρωματικά βότανα, αλλά και μικρά φρούτα σαν τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα.

Χαρακτηριστικά των προϊόντων του δάσους είναι:

  •          η έντονη, απαράμιλλη γεύση τους, η οποία είναι δυνατή αλλά σε καμία περίπτωση υπερβολική

  •         το ότι μπορούν να μετατραπούν σε ιδανικά συστατικά για απλών αλλά αυθεντικών συνταγών, πλούσιων σε γεύση και άρωμα

  •          ότι μπορούν να συμπεριληφθούν σε συνταγές για ελαφριά ορεκτικά (π.χ. μανιτάρια), κυρίως πιάτα με κρέας ή ψάρι, τα οποία θα αποκτήσουν επιπλέον γεύση από γλυκόπικρες σάλτσες, καθώς και γευστικά, παραδοσιακά, αλλά εντελώς καινούργια επιδόρπια. 

Μανιτάρια, κάστανα, μικρά φρούτα του δάσους πρωταγωνιστούν σε απλές αλλά πρωτότυπες και απολαυστικές χειμωνιάτικες συνταγές. 

Οι αρετές τους
Γευστικές και θρεπτικές, οι τροφές αυτές μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε γλυκά τα πρώτα κρύα και να ξαναγεμίσουμε αμέσως ενέργεια. Κι αυτό γιατί είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή ουσίες με προστατευτική και ενδυναμωτική δράση, βιταμίνες (μεταξύ των οποίων κυρίως βιταμίνη C) και μεταλλικά άλατα. Επομένως, εκτός από τη γεύση, τα τρόφιμα αυτά έχουν και όλες αυτές τις κρυφές αρετές. Γνωρίστε, λοιπόν, καλύτερα μερικούς από τους πρωταγωνιστές των συνταγών που ακολουθούν.

Κάστανα
Τα κάστανα είναι μία άριστη πηγή υδρογονανθράκων, περιέχουν αρκετά μεταλλικά άλατα (κάλιο, φωσφόρο και ασβέστιο), βιταμίνες (ιδίως της ομάδας Β) και προσφέρουν στον οργανισμό φυτικές ίνες χρήσιμες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Είναι πολύ θρεπτικά, γι’ αυτό και κατάλληλα σε όποιον αισθάνεται κουρασμένος και εξασθενημένος.

Μανιτάρια
Όλα τα μανιτάρια –που διαφέρουν πολύ στην όψη ανάλογα με τα ποικίλα είδη τους- περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες (μεταξύ των οποίων η ΡΡ) και μεταλλικά άλατα όπως το κάλιο και ο φώσφορος. Έχουν ελάχιστες θερμίδες (περίπου 20 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) γι’ αυτό ενδείκνυνται για όσους βρίσκονται σε δίαιτα αδυνατίσματος.

Φρούτα του δάσους
Έχουν διαφορετική υφή και γεύση ανάλογα με τις ξεχωριστές χρωματικές τους αποχρώσεις. Οι μαλακές φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα είναι όλα πλούσια σε φλαβονοειδή, αντιγηραντικές ουσίες που βοηθούν την κυκλοφορία, βιταμίνη C και κάλιο. Πρόκειται για αναζωογονητικές τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες του κρυολογήματος.

Μέλι
Το μέλι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, ενώ περιέχει επιπλέον βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια και είναι εύπεπτο. Η γεύση του μελιού διαφέρει ανάλογα με το είδος των φυτών που χρησιμοποιούνται από τις μέλισσες και επομένως μπορεί να κυμαίνεται από γλυκιά έως ευχάριστα πικρούτσικη.

Κέδρος
Οι ράβδοι του με το μενεξεδί χρώμα είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν πιάτα με βάση το κρέας αλλά και λαχανικά στο φούρνο.

Ξεχωριστά υλικά
Τα συστατικά που προέρχονται από το δάσος ξεχωρίζουν επειδή διαθέτουν όλα ένα πολύ έντονο άρωμα, το οποίο κάνει τις συνταγές ιδιαίτερες.

  • Το ίδιο ισχύει και για τα μανιτάρια: η γεύση τους είναι ασύγκριτη και αρκεί από μόνη της για να εμπλουτίσει πιάτα ζυμαρικών, κρεατικών ή κυνηγιού, χωρίς να τους προσθέτει θερμίδες.

Έντονες γεύσεις
Ακόμα και το μέλι γίνεται πιο αρωματικό όταν τα λουλούδια τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του προέρχονται από φυτά του δάσους όπως η Καστανιά ή η Κουμαριά. Είναι λιγότερο γλυκό και έχει πιο έντονη γεύση, η οποία το κάνει ιδανικό ακόμη και για γλυκόπικρες συνταγές.

  • Το ίδιο ισχύει για τα μικρά σε μέγεθος φρούτα του δάσους, όπως το φραγκοστάφυλο, το βατόμουρο, το μύρτιλλο: διαθέτουν μία χαρακτηριστική γεύση, η οποία είναι ταυτόχρονα διακριτική.

Μία επιπλέον πινελιά
Οι καρποί του δάσους ξεχωρίζουν και για τα χρώματά τους: θερμά, ψυχρά, έντονα. Κυριαρχούν το βαθύ μπλε, το μωβ και το πορφυρό κόκκινο των μικροσκοπικών φρούτων και των κλαδιών των θάμνων. Αλλά και το πράσινο των βρύων, το καφέ του εδάφους και των κορμών, οι χρυσαφένιοι τόνοι των φύλλων και των κάστανων δίνουν το δικό τους χρώμα.

Μία επιπλέον πινελιά στο μενού που ακολουθεί θα μπορούσε να είναι η διακόσμηση του τραπεζιού που θα το σερβίρετε, σύμφωνα με τα χρώματα αυτά του δάσους. Αρκεί μία σύνθεση στην οποία θα συνδυάσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας κάστανα, μανιτάρια, φρούτα του δάσους, φραγκοστάφυλα και κούμαρα.

Συγκεντρώστε τα όλα μαζί σ’ ένα ξύλινο καλαθάκι, συνθέτοντας τα διαφορετικά αλλά πολύ αρμονικά μεταξύ τους χρώματα και σχήματα και τοποθετήστε το στο κέντρο του τραπεζιού σας για να το στολίσετε: θα του δώσει πραγματικά μία ξεχωριστή νότα.

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Φύση...

Φύση συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ