Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

ΓΑΜΟΣ & ΚΑΡΙΕΡΑ... ΠΩΣ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ;

Αντί να εύχεστε σε καθημερινή βάση ν’ αποκτήσει η μέρα περισσότερες ώρες, καλύτερα να μοιράσετε σωστά το χρόνο σας ανάμεσα στο σπίτι, στη δουλεία και στη διασκέδαση.

Γάμος ή καριέρα; Ένα δίλημμα που απασχολεί καθημερινά γυναίκες της σύγχρονης εποχής. Μιας εποχής που έμαθε να σέβεται τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους.

Μιας εποχής όπου η γυναίκα κατάφερε να αναγνωριστεί επαγγελματικά και κοινωνικά. Να εισχωρήσει στον τομέα της εργασίας και να φτάσει ακόμα και στο σημείο να χτίζει μια καριέρα.

Όμως, τι θα γίνει με το θέμα του γάμου και της οικογένειας, της μητρότητας και των συζυγικών υποχρεώσεων; Είναι αναγκασμένη να διαλέξει έναν από τους δύο ρόλους ή να βρει τρόπους να συνδυάσει και τα δύο;

Στις μέρες μας, θα συναντήσουμε κυρίως δύο τύπους γυναικών. Από τα μια πλευρά υπάρχουν οι γυναίκες που βάζουν πάνω από όλα τη προσωπική τους καριέρα και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, έχοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπική τους ζωή και τη μητρότητα. Από την άλλη, έχουμε γυναίκες που καταφέρνουν να συνδυάσουν τη γυναίκα-σύζυγο με τη γυναίκα-καριερίστα. Σε αυτές τις γυναίκες αξίζουν θερμά συγχαρητήρια! Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει κι ένα τρίτος τύπος, της γυναίκας που έχει αναγκαστεί να θυσιάσει την καριέρα της για να δοθεί ολοκληρωτικά στην οικογένειά της. Όμως, πόσο δύσκολο είναι αν συνδυάσει μια γυναίκα δουλεία και σπίτι; Πόσο κουραστικό είναι να διατηρήσει τον παραδοσιακό της ρόλο ως νοικοκυρά-σύζυγος και συγχρόνως να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία της για επαγγελματική εξέλιξη;

Μία γυναίκα… «χίλιοι» ρόλοι…

Παλαιότερα, ο ρόλος της γυναίκας, κυρίως στον επαγγελματικό τομές, ήταν υποβαθμισμένος. Σήμερα, η γυναίκα κατάφερε να αποκτήσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο και να «αγγίξει» ακόμα και θέσεις σε ανώτατα αξιώματα. Τόσο οι αλλαγές στη δομή τη κοινωνίας και της εργασίας, όσο και οι συνειδητές προσπάθειες της γυναίκας να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στη σύγχρονη πραγματικότητα, βοήθησαν την γυναίκα να απελευθερωθεί από πολλές δεδομένες συνθήκες του παρελθόντος.

Η γνώμη των ειδικών

Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί ότι οι γυναίκες που εργάζονται μέσα και έξω από το σπίτι είναι πολύ πιο υγιείς από εκείνες που δεν είναι άνεργες και περνάνε όλη την μέρα τους κλεισμένες μέσα στο σπίτι.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Πολύ απλά, οι γυναίκες που εργάζονται και «παλεύουν» για μια κοινωνική καταξίωση, έχουν μάθει να στηρίζονται στον εαυτό τους και στις ικανότητες τους. Η ενέργεια τους δεν αναλώνεται μόνος ε ζητήματα καθημερινής οικογενειακής ρουτίνας, αλλά αντίθετα, δίνοντας «χώρο» και σε άλλους τομείς της προσωπικής τους ζωής, αισθάνονται περισσότερο υγιείς και ψυχικά ολοκληρωμένες, έχουν αυξημένο δυναμισμό και ταυτόχρονα αυξημένο αμυντικό σύστημα. Λόγω των επιβαρημένων υποχρεώσεων τους, βρίσκουν σχεδόν πάντα γρήγορους και πρακτικούς τρόπους για να ξεπεράσουν το κάθε εμπόδιο που τους παρουσιάζεται.

Τελικά, γάμος και καριέρα συμβιβάζονται;

Για μια γυναίκα, όπως και για κάθε άνθρωπο, η ανάγκη της αυτάρκεια και αυτονομία την οδηγεί συχνά στην επιθυμία να επιδιώκει την καριέρα της ακόμα και μετά το γάμο. Έτσι, αισθάνεται πιο γεμάτη συναισθηματικά, αφού μπορεί μέσα από μια ικανοποιητική εργασία να δίνει χώρο στις προσωπικές της ανάγκες για κοινωνική αναγνώριση. Μπορεί ο συνδυασμός της δουλειάς και γάμου να συντελεί στην αύξηση των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων, όμως  ο βαθμός της ελευθερίας που απολαμβάνει η σημερινή γυναίκα την οδηγεί στην ευτυχία.

Τελικά, η κατάσταση «καριέρα και γάμος» πολλές φορές είναι αναπόφευκτη, αφού την επιτάσσουν οι πιεστικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στη ζωή του σύγχρονου ζευγαριού. Συνεπώς, όχι μόνο μπορούν να συμβιβαστούν, αλλά βοηθούν το ζευγάρι να επιβιώσει» , εφόσον κι οι δύο προσαρμόσουν τη σχέση τους στις νέες συνθήκες.

Ποιος όμως πρέπει να είναι και ο ρόλος του άντρα…;

Για να καταφέρει να αντιμετωπίσει η γυναίκα τις πιέσεις της εργασίας, έξω από το σπίτι, αλλά και τις πρόσθετες ευθύνες του σπιτιού απαιτείται βέβαια και η βοήθεια του άντρα. Ο ρόλος του άντρα σήμερα έχει διευρυνθεί και ο ίδιος καλύπτει πλέον πολλές από τις δουλείες, που πριν από κάποια χρόνια ήταν γι’ αυτόν αδιανόητο, να κάνει στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο το σύγχρονο νοικοκυριό μοιράζεται στα δύο. Βασική προϋπόθεση είναι η ποιότητα της σχέσης τους, όπως και η συναισθηματική αλληλοϋποστήριξη, πράγμα που επιτυγχάνεται με τον χρόνο. Η γυναίκα σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μάθει να διεκδικεί την υποστήριξη του άντρα και να εκτιμά τις προσπάθειες του. Μέσω της καλής επικοινωνίας και της φροντίδας, έρχεται η ισορροπία και η αρμονία μέσα στο σπίτι.

Έξυπνες λύσεις για μια εργαζόμενη νοικοκυρά…

·         Οργανώστε τις υποχρεώσεις του σπιτιού για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.

·         Δείξτε αδιαφορία για τη ¨λίγη» καθημερινή σκόνη του σπιτιού. Προγραμματίστε τις δουλείες του σπιτιού και αναθέστε στα παιδιά και στο σύζυγο συγκεκριμένες δραστηριότητες

·         Αποφύγετε το άγχος σας και νιώστε περήφανη με τον εαυτό σας που τελικά τα προλαβαίνετε όλα.

·         Κάθε Κυριακή να σημειώνετε του στόχους και τις προτεραιότητες της εβδομάδας μαζί με την βοήθεια του άντρα σας. Δεν ζείτε μόνη σας στο σπίτι!

·         Αν έχετε παιδία, συζητήστε μαζί τους για το ωράριο και τη φύση της δουλείας σας, ώστε να κατανοήσουν ότι ορισμένα πράγματα πρέπει να τα κάνουν μόνα τους.

·         Διαχειριστείτε σωστά το χρόνο σας και βάλτε στόχους που μπορείτε να πετύχετε.

·         Αναπτύξτε την ικανότητα της διαπραγμάτευσης κι όλα τα προβλήματα θα λύνονται πιο εύκολα.

 

·         Μ εένα καθημερινό πλατύ χαμόγελο και λίγη καλή διάθεση, μπορείτε να γίνεται και καλή σύζυγος-μάνα και μια σωστή επαγγελματίας.

Last modified onFriday, 06 March 2015 12:45
  • Rate this item
    (0 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr