Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

 

Οι τρεις ηλικίες του ανθρώπου

 Υπάρχουν τρεις ξεχωριστοί τρόποι για να μετρήσουμε την ηλικία μας: χρονολογικά, βιολογικά και ψυχολογικά.

•       χρονολογική ηλικία: η ηλικία που αναγράφεται στην ταυτότητα μας.

•       βιολογική ηλικία: η ηλικία του σώματος με βάση τις λειτουργίες των ζωτικών μας οργάνων και την κατάσταση των κυττάρων μας

•       ψυχολογική ηλικία: η ηλικία που αισθανόμαστε ότι έχουμε. Η πρώτη ηλικία, η χρονολογική, είναι βέβαιη και αμετάβλητη, ενώ η βιολογική ηλικία δεν είναι ενιαία για όλα τα όργανα. Για παράδειγμα ένα άτομο που αθλείται μπορεί να έχει μυς και κυκλοφορικό σύστημα "νεαρό" αλλά για άλλους λόγους η όραση, η ακοή του ή το πεπτικό του σύστημα να είναι εξασθενημένο. Είναι βέβαια σίγουρο πως το σώμα μας παραμένει πιο νέο ή γερνάει, ανάλογα με το πώς του φερόμαστε (τρόπος ζωής, διατροφή, φυσική άσκηση κ.λπ.)Έτσι είναι προφανές πως κακή διατροφή, παχυσαρκία, κάπνισμα και αλκοόλ μπορούν να γεράσουν τον οργανισμό μας πρόωρα.

Η ψυχολογική ηλικία είναι ένα μυστήριο, αλλά μπορεί πραγματικά να καθυστερήσει τη διαδικασία της γήρανσης ή ακόμα και να "συγκρουστεί" με το φαινόμενο της γήρανσης. Είναι άλλωστε γνωστή η φράση "είμαστε όσο χρονών νιώθουμε πως είμαστε" κι αυτό προκύπτει από μια σειρά προσωπικών και κοινωνικών παραγόντων, που επηρεάζουν θετικά αρνητικά την ψυχολογική ηλικία.

  • Rate this item
    (2 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr