Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

Βοηθηστε το παιδι να χειριστει το στρες.

 

Πρακτικοί τρόποι

Τα βρέφη και τα παιδιά μικρής έρχονται συχνά αντιμέτωπα με στρεσογόνες καταστάσεις στην καθημερινή τους ζωή. Πολλοί όμως θεωρούν ότι αυτές οι καταστάσεις δεν τα «αγγίζουν», όπως τους μεγαλύτερους σε ηλικία ή τις ξεχνάνε πολύ εύκολα.

Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμα και σε πολύ μικρά μωρά το στρες μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο, αφού και οι μικρές ηλικίες βιώνουν έντονα το στρες, αυξάνουν καρδιακούς παλμούς, κλαίνε, χτυπούν τον εαυτό τους ή τους γύρω τους και γενικότερα εκφράζουν τη δυσφορία τους.

Πώς λοιπόν ο γονιός μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις; Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς.

-          Δώστε εξηγήσεις στο παιδί για το τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του με απλό τρόπο, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει τα πάντα.

-          Μείνετε κοντά στο παιδί. Η φυσική παρουσία σας θα το κάνει να αισθάνεται ασφαλές.

-          Μιλήστε με ήρεμο τρόπο, αργά και σταθερά.

-          Μην συζητάτε με άλλους ενήλικες σε έντονο ύφος μπροστά στο παιδί, για ένα κακό γεγονός.

-          Πείτε στο παιδί  πότε φεύγετε και πότε θα επιστρέψετε. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε να δώσετε στο παιδί να έχει κάτι δικό σας, για το διάστημα που θα λείπετε.

-          Μάθετε στο παιδί να εκφράζει με λέξεις τα συναισθήματά του. Πχ. Να λέει: «Τώρα έχω θυμώσει γι’ αυτό». Πείτε του: «το ξέρω ότι έχεις θυμώσει και το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι σωστό να φέρεσαι άσχημα».

Last modified onWednesday, 07 November 2018 10:12
  • Rate this item
    (0 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr