Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

Σπουδες στις εναλλακτικες θεραπειες

Η επαγγελματική μας σταδιοδρομία αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες εξασφάλισης της ευτυχίας μας, γιατί ο δρόμος που τελικά επιλέγουμε για να καταξιωθούμε επαγγελματικά, επηρεάζει την οικονομική, κοινωνική και ψυχολογική μας κατάσταση και κατά συνέπεια και το επίπεδο ζωής και τη διάθεση μας.

Οι εναλλακτικές θεραπείες έχουν αποκτήσει σήμερα ιδιαίτερη σημασία, καθώς ανοίγουν ένα νέο δρόμο στον τομές της επαγγελματικής αποκατάστασης. Το πλεονέκτημά τους; Εγγυώνται την αποτελεσματικότητα των μεθόδων που ακολουθούν, ανάλογα με τα προβλήματα υγείας και ψυχολογίας στα οποία επιχειρούν να δώσουν λύσεις. Η δύναμη τους; Λειτουργούν προληπτικά και μας βοηθούν να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα πολλών ασθενειών. Το μυστικό τους; Κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, κυρίως εξαιτίας της επιστροφής στις φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης των ψυχοσωματικών προβλημάτων. Τα απαιτούμενα προσόντα; Βαθιά γνώση των επιστημών της Ανατολικής Κουλτούρας. Ποιες είναι όμως οι εναλλακτικές θεραπείες στις οποίες μπορείτε να στρέψετε το επαγγελματικό σας ενδιαφέρον; Πως λειτουργούν οι διάφορες μέθοδοι και τι περιλαμβάνουν τα προγράμματα σπουδών που αφορούν τις διδασκαλίες τους; Που μπορείτε να απευθυνθείτε για να γνωρίσετε τις απαραίτητες γνώσεις και τα εφόδια που θα σας εξασφαλίσουν μια καταξιωμένη επαγγελματική σταδιοδρομία; Αυτέ αλλά και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στο αφιέρωμα που ακολουθεί.

 

Αρωματοθεραπεία

Αισθητική περιποίηση και ανανέωση με αιθέρια έλαια

Είναι ιδιαίτερος κλάδος της φυτοθεραπείας Ελαίων, είναι η αρχαιότερη και η πλέον φυσική θεραπευτική μέθοδος. Η αρωματοθεραπεία, όπως δηλώνεται και από την ονομασίας της, είναι μια μορφή εναλλακτικής θεραπείας που χρησιμοποιεί σαν μέσο θεραπείας τα αρώματα. Με τον όρο «αρώματα» στην αρωματοθεραπεία νοούνται μίγματα αγνών αιθέριων ελαίων, η αρωματοθεραπεία είναι, γενικότερα μια φυσική υγιεινή αγωγή με τη χρήση αιθέριων ελαίων για βελτίωση της υγείας και της ισορροπίας του ανθρώπου ως οργανικού συνόλου. Συνδυάζεται άριστα με πολλές άλλες εναλλακτικές θεραπείες (ρεφλεξολογία, σιάτσου, λεμφικό μασάζ, βοτανολογία, χρωματοθεραπεία, Ayurveda κ.α.) βελτιώνοντας σημαντικά τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα.

Χρήσεις της αρωματοθεραπείας

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία, έχουν διάφορους τρόπους χρήσεις και πρακτικής, ανάλογα ε το σκοπό για τον οποίο προορίζονται. Έτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εισπνοές, για ποδόλουτρα ή στο μπάνιο, για κομπρέσες και επιθέματα, για κολπικές χρήσεις, για γαργάρες, για τον αρωματισμό των χώρων, για τη δημιουργία αρωμάτων, σε καλλυντικά, για την υγιεινή του σπιτιού, καθώς και στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Τι περιλαμβάνουν οι σπουδές αρωματοθεραπείας

·         Αναλυτική παρουσίαση των αιθέριων ελαίων και των μιγμάτων τους

·         Δράση της αρωματοθεραπείας στο σώμα

·         Μέθοδοι παραγωγής και τρόποι εφαρμογής

·         Φυσικές ιδιότητες

·         Προφυλάξεις – αντενδείξεις

·         Τεχνικές μασάζ

·         Πρακτική άσκηση

 

Ομοιοπαθητική

Θεραπεία του οργανισμού με βάση την «αρχή της αναλογίας»

Είναι η πιο διαδεδομένη εναλλακτική μέθοδος που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ταχύτατα σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σε ορισμένες χώρες μάλιστα έχει ενταχθείς το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρόκειται για μια αυτοτελή θεραπευτική  μέθοδο που συνιστά ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα θεραπευτικής, βασισμένο στα θεραπευτικά μέσα της φύσης, με βάση τα οποία προσπαθεί να επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού.

Η ομοιοπαθητική μέθοδος στηρίζεται στη φαρμακευτική «αρχή της αναλογίας», σύμφωνα με την οποία, κάθε ουσία που παρέχεται σε αυξανόμενες δόσεις σε ένα άτομο υγιές, προκαλεί συμπτώματα ίδια με εκείνα τα οποία η ίδια ουσία γιατρεύει όταν ένα άρρωστο άτομο το πάρει σε μικρές ποσότητες. Στα ιαματικά ιάματα της ομοιοπαθητικής χρησιμοποιούνται ουσίες από φυτά, από ορυκτά στοιχεία, καθώς και ουσίες ζωτικής προέλευσης σε μορφή διαλύματος ή σε χυμώδη μορφή.

Πως γίνεται η επιλογή της στης ομοιοπαθητικής θεραπείας;

Για να θεραπευτεί ένας ασθενής πρέπει να πάρει εκείνο το ίαμα που έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σε ένα υγιή οργανισμό μια σειρά από συμπτώματα, παρόμοια με εκείνα από τα οποία υποφέρει ο ασθενής. Όταν λοιπόν τα συμπτώματα του ασθενούς και τα συμπτώματα που προκαλούνται στον υγιή οργανισμό από κάποιο ίαμα συμπίπτουν ή αναλογούν, τότε είναι δυνατόν αν χορηγηθεί στον ασθενή η συγκεκριμένη ουσία. Για να καταλάβει τον μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο αμυντικός οργανισμός του ασθενή, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής σε διανοητικό, συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην ομοιοπαθητική, το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται μόνο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που παρουσιάζει ο ασθενής, αλλά και στην μόνιμη αποκατάσταση της υγείας του.

Σε ποιες περιπτώσεις δρα αποτελεσματικά η ομοιοπαθητική

Τα σημαντικότερα αποτελέσματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα η ομοιοπαθητική, συγκεντρώνονται στις περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών και μάλιστα, πριν συμβούν μ αναστρέψιμες παθολογοανατομικές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, βρογχικού άσθματος, δερματικών παθήσεων, επιληψίας, αλλεργιών, χρόνιων ημικρανιών και άγχους, συναισθηματικών διαταραχών κλπ, η ομοιοπαθητική έχει σημειώσει αξιόλογα αποτελέσματα.

Σε ποιους απευθύνεται

Τα μαθήματα ομοιοπαθητικής μπορούν να παρακολουθήσουν οι γιατροί και οι επαγγελματίες του χώρου της υγείας και των παραϊατρικών επαγγελμάτων, αλλά και όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν και να εφαρμόσουν μια θεραπευτική τεχνική χωρίς παρενέργειες.

Τι περιλαμβάνει η διδασκαλία της ομοιοπαθητικής

·         Θεωρία και φιλοσοφία της ομοιοπαθητικής θεραπείας

·         Αρχές και νόμοι της ομοιοπαθητικής

·         Ομοιοπαθητική φαρμακολογία

·         Μεθοδολογία εξάσκησης της ομοιοπαθητικής

·         Βασικές αρχές φυσιολογίας, ανατομίας και παθολογίας

·         Κλινική εκπαίδευση

 

Shiatsou

Θεραπευτικό άγγιγμα υγείας & ευεξίας

Η λέξη Σιάτσου είναι σύνθετη και στα ιαπωνικά σημαίνει πίεση με τα δάχτυλα. Είναι ένα είδος ενεργειακού “body work” στο οποίο τα δάχτυλα πιέζουν συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, στα ίδια σημεία του βελονισμού. Με τις πιέσεις αυτές στους μεσημβρινούς ελευθερώνονται η ροή ενέργειας και επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση Σιάτσου

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Σιάτσου ορίζει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση στο σιάτσου πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 600 ώρες μαθημάτων πάνω στο σιάτσου και την ανατολίτικη θεραπευτική και το πρόγραμμα της περιλαμβάνει:

·         Θεωρία και μελέτη της Παραδοσιακής Ανατολίτικης και Κινέζικής Ιατρικής

·         Εφαρμογή των παραδοσιακών και μοντέρνων τεχνικών του σιάτσου

·         Εξειδικευμένες τεχνικές σιάτσου

·         Ασκήσεις αυτοβελτίωσης

Δυσάρεστες καταστάσεις που αντιμετωπίζει το Σιάτσου

·         Πόνους στη μέση και την πλάτη

·         Ημικρανίες, πονοκεφάλους

·         Αρθριτικά, ρευματισμούς

·         Κόπωση, ατονία

·         Δύσπνοια, χρόνιο άσθμα, ιγμορίτιδα

·         Δυσκοιλιότητα, διάρροια, πεπτικές διαταραχές

·         Ρυτίδες, πρήξιμο

 

Ayurveda

Σωματική, νοητική και ψυχική θεραπεία

Είναι το πανάρχαιο Ινδικό σύστημα Ιατρικής, ηλικίας άνω των 8.000 ετών. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις AYUS που σημαίνει ΖΩΗ και VEDA που σημαίνει ΓΝΩΣΗ. Πρόκειται δηλαδή για τη «ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ». Η Ayurveda ασχολείται με τον άνθρωπο σαν σύνολο, εξετάζοντας τη φύση του και στα τρία επίπεδα ύπαρξης, δηλαδή σωματικό, νοητικό και ψυχικό. Εξετάζει δηλαδή την ύπαρξη των ασθενειών από μια ολιστική σκοπιά, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή, η εργασία, η οικογένεια, το περιβάλλον κατοικίας και οι γενικότερες συνθήκες ζωής.

Πως λειτουργεί η Ayurveda;

Οι οδηγίες που δίνονται έχουν βεβαίως σχέση με τη θεραπεία των προβλημάτων που τυχόν ήδη υπάρχουν, αλλά κυρίως ασχολούνται με την πρόληψη μελλοντικών καταστάσεων μέσα από τη βαθιά κατανόηση της φύσης του κάθε ανθρώπου και την εναρμόνιση του με τους ρυθμούς της δημιουργίας. Στην προσπάθεια αυτή χρησιμοποιούνται διάφορα μέσα και τεχνικές (όπως ενδεικτικά αναφέρονται): όλες οι δυνατότητες της σύγχρονης (κλασσικής) Ιατρικής, απλές σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις, μασάζ με τη χρήση αιθέριων ελαιών, θεραπευτικές τεχνικές με βότανα και διάφορες Αγιουρβέδικες ουσίες., θεραπεία με διατροφή και αναπνοές κλπ.

Αγιουρβέδικο μασάζ: χαλαρώνοντας με το πανάρχαιο ολιστικό σύστημα υγείας

Το αγιουρβέδικο μασάζ έχει στόχο την επαναφορά και διατήρηση της ισορροπίας σώματος, ψυχής και πνεύματος. Πραγματοποιείται σε όλο το σώμα με ειδικά λάδια και φυτικές σκόνες και εφαρμόζεται είτε σε συνδυασμό με προγράμματα Αγιουρβεδικής Ιατρικής ή δίαιτας, είτε αυτόνομα. Δρα χαλαρωτικά και θεραπευτικά και λειτουργεί ανακουφιστικά κατά του άγχους και του στρες, ενώ μπορεί να καταπραΰνει τις οδυνηρές μυϊκές εντάσεις, να τονώσει τους μύες, να αναζωογονήσει , να αποτοξινώσει και να βελτιώσει το ανοσοποιητικό, το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα. Στον τομέα της αισθητικής, αγιουρβέδικο μασάζ καίει τα αποθέματα λίπους, ομορφαίνει το δέρμα και επιβραδύνει τη διαδικασία του γήρατος.

Τι περιλαμβάνει η διδασκαλία

·         Τεχνικές μασάζ

·         Διαλογιστική στάση θεραπευτή

·         Προετοιμασία χώρου, θεραπευτή, θεραπευόμενου

·         Στάση σώματος θεραπευτή

·         Διάγνωση εντάσεων

·         Αντιστοιχίες σωματικών εντάσεων με τα τσάκρας

·         Απελευθέρωση συναισθημάτων θεραπευόμενου

 

Γιόγκα: ευεξία μέσα από την πνευματική αναζήτηση

Εάν θέλετε να προσανατολιστείτε προς μια πνευματική ενδοσκόπηση για να απομακρύνετε το στρες ή να πειραματιστείτε σε μια τεχνική αυτοθεραπείας, τότε η απάντηση στις αναζητήσεις σας είναι η Γιόγκα. Πρόκειται για μια μέθοδο με θρησκευτικές, πολιτιστικές, φιλοσοφικές και πνευματικές βάσεις, η οποία μπορεί να μας εξασφαλίσει την άριστη πνευματική και σωματική υγεία του οργανισμού.

Μέσα από μια σειρά σωστών θέσεων και ασκήσεων του σώματος, η γιόγκα επιδιώκει να διορθώσει τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, επιτυγχάνοντας έτσι την ελεύθερη διάδοση ενέργειας στο εσωτερικό του σώματος. Επίσης, με διάφορες τεχνικές εισπνοή και εκπνοή είναι δυνατή η χαλάρωση και η τόνωση του οργανισμού και η καλύτερη οξυγόνωση των ιστών, η οποία διώχνει από τα όργανα και τονώνει τη λειτουργία τους.

Τα χαρακτηριστικά της γιόγκα

·         Στη γιόγκα οι τεχνικές είναι οι ίδιες για τους υγιείς και τους άρρωστους, αλλά το μόνο που διαφοροποιείται είναι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι τεχνικές, η ένταση καθώς και η σύνδεση των τεχνικών μεταξύ τους, ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου.

·         Για να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα η γιόγκα, θα πρέπει το άτομο να συνειδητοποιήσει τη φιλοσοφική και την πνευματική της διάσταση και να αλλάξει συνολικά ο τρόπος σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων, μέσα από την αλληλοσύνδεση πνεύματος και σώματος.

·         Η γιόγκα είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής, που όχι μόνο μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε κάποιες ασθενείς, αλλά και να αλλάξουμε τον τρόπο με τν οποίο βλέπουμε μια επώδυνη κατάσταση, ψυχική ή σωματική

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η γιόγκα

Με τη γιόγκα πετυχαίνουμε πνευματική ευεξία και ήρεμο ύπνο, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι μας εξασφαλίζει μεγάλα αποθέματα ενέργειας. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις άσθματος, χρόνιας βρογχίτιδας, οσφυαλγίας, ρευματικών και πολλών άλλων ψυχοσωματικών παθήσεων, ενώ το σημαντικότερο πλεονέκτημα της είναι ότι δρα προληπτικά για την αποφυγή επώδυνων καταστάσεων στην υγεία του οργανισμού.

 

Συμβουλευτική

… για να βρούμε τον αληθινό εαυτό μας

Είναι ο κλάδος της Ψυχολογίας και αποσκοπεί στο να μας βοηθήσει να ξαναβρούμε τις κρυμμένες υγιείς πτυχές του εαυτού μας, ώστε να μπορούμε καλύτερα να ανταπεξέλθουμε στα γεγονότα της ζωής, να έχουμε πιο ουσιώδεις και αποτελεσματικές σχέσεις με τους γύρω μας, να βρίσκουμε εναλλακτικές λύσεις, να κάνουμε σωστές επιλογές και να είμαστε λιγότερο ευάλωτοι σε διάφορες καταστάσεις που μας συμβαίνουν καθημερινά.

Τι πρεσβεύει η συμβουλευτική

Μια από τις βασικές θεωρίες της συμβουλευτική είναι ότι όλοι οι άνθρωπο ερχόμαστε στον κόσμο προικισμένοι με ενέργεια, δημιουργικότητα και ενθουσιασμό, ώστε να αξιοποιήσουμε το θησαυρό των φυσικών μας δυνατοτήτων. Ωστόσο, οι σύγχρονες συνθήκες ζωής πολλές φορές μας αναγκάζουν να δημιουργούμε ένα πλαστό εαυτό, ο οποίος επισκιάζει τον αληθινό μας εαυτό, που προσπαθεί κάτω από αντίξοες συνθήκες να αξιοποιήσει το δυναμικό μας και να μας ολοκληρώσει σαν άτομα.

Σε ποιους απευθύνεται;

Απευθύνεται τόσο σε άτομα νέα στο χώρο της Συμβουλευτικής, όσο και σε άτομα που την εφαρμόζουν στο χώρο της εργασίας τους, καθώς επίσης και σε άτομα που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανάπτυξη και αυτογνωσία, αφορά επίσης όσους θέλουν μια καλή επικοινωνία και σχέση με τους άλλους και όσους αισθάνονται πως ζουν σε βάρος τους εαυτού τους, καθώς επίσης και σε αυτούς που θέλουν να βρουν εναλλακτικές συμπεριφορές που θα τους βοηθήσουν, σε όσους περνούν ένα δύσκολο στάδιο της ζωής τους αλλά και όσους θέλουν να αποβάλλουν ένα συγκεκριμένο ή απροσδιόριστο βάρος που κουβαλούν χρόνια.

Περιεχόμενο σπουδών

·         Θεωρία μοντέλων συμβουλευτικής

·         Διαπροσωπικές σχέσεις

·         Θεραπευτικό σχέδιο και σχέση

·         Άγχος

·         Κατάθλιψη

·         Νευρώσεις-ψυχώσεις

·         Πένθος-απώλεια

·         Σεξουαλικότητα-στερεότυπα

·         Βιωματικές ασκήσεις

 

Ψυχοθεραπεία

…για την αποδοχή της προσωπικότητάς μας

η ψυχοθεραπεία είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα άτομο και ένα ειδικό, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να βοηθά τους ανθρώπους να καταλάβουν τα αισθήματά τους και να αλλάξουν τη συμπεριφορά του.

Πως λειτουργεί και τι επιτυγχάνει;

Ο ψυχοθεραπευτής χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνικές οι οποίες θεμελιώνονται σε επιστημονικές θεωρίες και αποσκοπούν στη θεραπεία ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων, τη βελτίωση ψυχολογικών δεξιοτήτων, αλλά και γενικότερα στην προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία. Ο σύμβουλος ή ο θεραπευτής προσφέρει ένα περιβάλλον εμπιστευτικότητας, αποδοχής και ειλικρινούς ενδιαφέροντος που σου επιτρέπει να εξερευνήσεις με ασφάλεια τα προβλήματα που σε απασχολούν και αν ανακαλύψεις νέους τρόπους κατανόησης και αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

Έχοντας τη δυνατότητα να εκφράσεις ελεύθερα τις σκέψεις και τα αισθήματα σου ανακαλύπτεις υποσυνείδητα κίνητρα, ανάγκες, προσδοκίες, φόβους και πεποιθήσεις τα οποία καθόριζαν τη ζωή σου χωρίς να το καταλαβαίνεις και ανακαλύπτεις νέους λειτουργικούς τρόπους σκέψης και συμπεριφοράς. Η αποδοχή και ο σεβασμός των αδυναμιών σου από τον θεραπευτή, σε βοηθά να σέβεσαι και εσύ τον εαυτό στο και να νοιώθεις ισορροπία και εσωτερική αρμονία. Η αίσθηση ότι είσαι σημαντικό και αξιόλογος σε βοηθά να επιμείνεις στις προσπάθειες σου για αυτό βελτίωση, με τη βοήθεια του θεραπευτή μαθαίνεις να βλέπεις πιο αισιόδοξα την πραγματικότητα. Ερμηνεύεις θετικά τα ερεθίσματα που μέχρι τώρα στο προξενούσαν άγχος, και φόβο. Ανακαλύπτεις νέους τρόπους αντιμετώπισης των καθημερνών αντιξοοτήτων. Αντιδράς συστηματικά σε αυτό που σε καταπιέζει και έχεις περισσότερες ευκαιρίες γόνιμων επιλόγων.

Πότε είναι χρήσιμη;

·         Σε περιπτώσεις άγχους, φόβου, θλίψης, σύγχυσης, ανίας, εξάντλησης ή έλλειψης ελπίδας

·         Σε συναισθηματικές και συγκινησιακές δυσκολίες

·         Όταν θέλουμε να αλλάξουμε κάποια επιβλαβή συνήθεια ή συμπεριφορά

·         Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες επικοινωνίας στις σχέσεις μας με άτομα του στενού περιβάλλοντος

·         Όταν δυσκολευόμαστε να βρούμε φίλους ή ερωτικούς συντρόφους

·         Σε περίπτωση έλλειψης στόχων, αξιών και ιδανικών και δυσκολεύονται να αναλαμβάνουν ευθύνες

·         Σε πιθανές ψυχογενείς σωματικές ενοχλήσεις όπως έλκος στομάχου, δερματικά εξανθήματα ή άσθμα.

σε αρνητικές καταστάσεις, αισθήματα και συμπεριφορές όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, εργασιακό στρες, έμμονες ιδέες, ψυχαναγκαστικές πράξεις, διαταραχή της όρεξης για φαγητό, δυσκολία αυτοσυγκέντρωσης, μνήμης και προσοχής, διαταραχή του ύπνου, εξαρτήσεις, θρήνο για τον αποχωρισμό ή το θάνατο αγαπημένου προσώπου, προβλήματα σχολικής συμπεριφοράς, προβλήματα επικοινωνίας ομάδων, ψυχολογικά προβλήματα ή προκλητικές συμπεριφορές οικογενειακών μελών ή φίλων.

 

Ιριδολογία

Τα μάτια, ο καθρέφτης της υγείας μας

Μικρές η μεγαλύτερες άσπρες γραμμές, χρωματισμοί και διάφορα σχήματα στην ίριδα των ματιών μας, αποτελούν χαρακτηριστική σημάδια, που σύμφωνα με την ιριδολογία, μαρτυρούν την κατάσταση της υγείας μας, αλλά και μας βοηθούν να προλάβουμε την εκδήλωση ασθενειών αρκετά νωρίς, ώστε να αποφύγουμε την επιδείνωση τους. Αν και δεν είναι πανάκεια, η ιριδολογία ενδείκνυται για όσους πάσχουν από εντερικά προβλήματα, διατροφικές ενοχλήσεις, έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, καθώς και σε περιπτώσεις οργανικών προβλημάτων, λόγω στρες, κόπωσης, φλεγμονών κλπ.

Πως λειτουργεί;

Η ιριδολογία στηρίζεται στην αντίληψη ότι κάθε όργανο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη περιοχή της ίριδας και οποιαδήποτε δυσλειτουργία του προκαλεί μορφολογικές αλλοιώσεις σ’ αυτήν, οι οποίες μπορούν να καταγραφούν και αν αναλυθούν.

Η διαγνωστική ανάγνωση της ίριδας, του χρωματιστού δηλαδή μέρους του ματιού, μας βοηθά να ανακαλύψουμε τα αδύναμα σημεία του οργανισμού, την τάση για κάποια ασθένεια, την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς, την κατάσταση των οργάνων του, αλλά και διάφορες παθολογίες σε εξέλιξη.

Περιεχόμενο μαθημάτων

·         Ιστορική αναδρομή, εξέλιξη, θεωρία και αρχές ιριδολογίας

·         Εμβρυολογία και ανατομοφυσιολογία

·         Τοπογραφία της ίριδας

·         Φαινομενολογία της κόρης

·         Ομοιοπαθητική και ιριδολογία

·         Χρωματισμοί και κηλίδες της ίριδας

·         Κλινικές περιπτώσεις

·         Διάγνωση και θεραπεία

 

Βελονισμός

Οι μαγικές βελόνες της υγείας και της ευεξίας

Αποτελεί μέρος της παραδεισιακής ιατρικής της Άπω Ανατολής, με ιστορία που ξεκινά πριν από 4.000 χρόνια. Σύμφωνα με την κινέζικη ιατρική και φιλοσοφία, το ανθρώπινο σώμα διέπεται από τους ίδιους φυσικούς και κοσμικούς νόμους, μεταξύ των οποίων το γιν και το γιανγκ, η φιλοσοφία των 5 στοιχείων, το τσάκρας, όπως και αυτοί που διέπουν το σύμπαν και το περιβάλλον.

Ο βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς ως θεραπευτικό σύστημα και αναγνωρίζεται η αποτελεσματικότητα του σε σημαντικό βαθμό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εφαρμογή του δεν κρύβει παρενέργειες για τον οργανισμό.

Τα θεραπευτικά αποτέλεσμα του βελονισμού

Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται στο βελονισμό είναι εντελώς ακίνδυνες, μιας χρήσεως ή ατομικές και αποστειρώνονται πλήρως σε χειρουργικό κλίβανο, όπως ακριβώς και τα χειρουργικά εργαλεία. Ο απώτερος στόχος του βελονισμού στον οργανισμό, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα:

·         Τη θεραπεία διάφορων ασθενειών

·         Την πρόληψη εκδήλωσης κάποιας αρρώστιας

·         Την τόνωση και ενδυνάμωση του οργανισμού

·         Την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

·         Την παύση του καπνίσματος ή της κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Ηλεκτροβελονισμός

Θεραπεία χωρίς βελόνες

Είναι μια σύγχρονη φυσική μέθοδος «αυτοθεραπείας» που με ένα μοντέρνο και σίγουρο τρόπο βοηθάει την ισορροπία του σώματος, την αποσυμφόρηση του οργανισμού και τη βελτίωση της υγείας. Η θεωρία του και η φιλοσοφία του είναι ίδια με του κλασικού βελονισμού, διαφέρει μόνο στην εφαρμογή. Τα αποτελέσματα του ηλεκτροβελονισμού επιτυγχάνονται χάρη στον ερεθισμό των αντανακλαστικών σημείων των διαφόρων οργάνων και λειτουργιών του ανθρώπινου σώματος.

 

Ρεφλεξολογία

Η υγεία ξεκινά από… τις πατούσες μας!

Η ρεφλεξολογία είναι μια πανάρχαια ¨Ολιστική Φυσική επιστήμη, που βασίζεται στην ύπαρξη αντανακλαστικών σημείων στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά και σε άλλα ειδικά σημεία, που αντιστοιχούν σε κάθε όργανο ή τμήμα του σώματος. Διεγείροντας συστηματικά αυτά τα αντανακλαστικά σημεία με ειδικές πιέσεις και φυσικούς χειρισμούς, απελευθερώνονται οι θεραπευτικές δυνάμεις του σώματος κι έτσι μπορούμε να απαλλαγούμε από πόνους, ενοχλήσεις, προβλήματα υγείας και νευρικές εντάσεις,

Σήμερα η ρεφλεξολογία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς έρχεται να προσφέρει τη βοήθεια της στην κλασσική ιατρική, χαρίζοντας τη χαλάρωση, την εξισορρόπηση και την αυτοθεραπεία του ανθρώπινου οργανισμού. Η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει σε όσους της ασκούν, καλή επαγγελματική σταδιοδρομία, επιτυχία και ολοκλήρωση, αλλά και προσωπική εξέλιξη και ολιστική γνώση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Περιεχόμενο σπουδών

·         Φιλοσοφία, αρχές και θεωρίας ρεφλεξολογίας

·         Τρόπος δράσης και δράση στο φυσικό επίπεδο

·         Χάρτες ρεφλεξολογίας

·         Τεχνικές χαλάρωσης και χρησιμότητά τους

·         ολιστική ρεφλεξολογία

 

 

Λεμφικό μασάζ

Μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του οργανισμού

Στην εποχή μας το λεμφικό σύστημα επιφορτίζεται εκτός από τα φυσιολογικά καθήκοντα αποσυμφόρησης του οργανισμού από ενδογενείς τοξίνες, με την απομάκρυνση του οργανισμού από ενδογενείς τοξίνες, με την απομάκρυνση εξαιρετικά τοξικών χημικών ουσιών όπως φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα, νέφος άσχημη διατροφή, στρες κλπ. Όλα αυτά κάνουν αναγκαία την υποβοήθηση της λειτουργίας του, με ένα ειδικό μασάζ που ονομάζεται «λεμφικό μασάζ». Πρόκειται για μία ειδική τεχνική αποκατάστασης η οποία γίνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος και έχει σαν στόχο διεγείρει (ξυπνήσει) τους λεμφαδένες του ανθρώπινου οργανισμού και να διευκολύνει την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού μέχρι να επιστρέψει στην κυκλοφορία του αίματος. Η διέγερση γίνεται με δονήσεις και ειδικές τεχνικές πίεσης στους λεμφαδένες, ενώ η διευκόλυνση της λεμφικής κυκλοφορίας είναι αδειάσματα από την περιφέρεια προς το κέντρο του σώματος και ονομάζεται λεμφική παροχέτευση.

Τα είδη λεμφικού μασάζ

·         Αισθητικό λεμφικό μασάζ

·         Φυσιοθεραπευτικό λεμφικό μασάζ

·         Θεραπευτικό λεμφικό μασάζ

·         Γερμανικό θεραπευτικό

·         Αμερικάνικο Ιατρικό

Περιεχόμενο μαθημάτων

·         Ανατομία, φυσιολογία και παθολογία του λεμφικού συστήματος

·         Θεωρία λεμφικής μάλαξης

·         Ανάλυση λεμφικού συστήματος

·         Επίδραση λεμφικού μασάζ και τεχνικώς εφαρμογής

·         Εφαρμογές μασάζ σε παθήσεις

·         Αντενδείξεις, προφυλακτικά μετρά

Last modified onWednesday, 03 December 2014 09:41
  • Rate this item
    (0 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr