Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

Γιατι βλαπτει την υγεια η νυχτερινη εργασια

 

Πλήθος μελετών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η νυχτερινή εργασία βλάπτει μακροπρόθεσμα την υγεία. Όπως επιβεβαιώνεται από νέα ευρήματα Καναδών ερευνητών, αυτό οφείλεται στο ότι η εργασία σε νυχτερινή βάρδια επί τέσσερις ημέρες επιδρά στην έκφραση 20.000 γονιδίων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακ Γκιλ υπέβαλαν οκτώ υγιείς εθελοντές σε τεχνητές συνθήκες πενθήμερης εργασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι εθελοντές βρίσκονταν σε απομονωμένο δωμάτιο, χωρίς φως και ήχους της ημέρας, και χωρίς να επιτρέπεται η χρήση κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Την πρώτη ημέρα κοιμήθηκαν κανονικά. Τις υπόλοιπες τέσσερις έμειναν ξύπνιοι τη νύχτα και κοιμήθηκαν την ημέρα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος την πρώτη και την πέμπτη ημέρα σε διάφορες στιγμές του 24ωρου. Στη συνέχεια αξιολόγησαν την έκφραση πάνω από 20.000 γονιδίων και κατέγραψαν τη διακύμανσή τους στον κύκλο ημέρας-νύχτας. Οι επιστήμονες παρατήρησαν μοριακές αλλαγές που εικάζουν ότι συντελούν στην εκδήλωση προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που συνήθως εμφανίζονται συχνότερα στα άτομα που εργάζονται νύχτα.

 

  • Rate this item
    (0 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr