Υγεία & Ευεξία! Ο καθημερινός σας σύμβουλος για την υγεία, την ομορφιά και την ψυχολογία!

Κονδυλωματα. Οσα πρεπει να ξερετε και οι εναλλακτικες θεραπειες

 

Τα κονδυλώματα εντάσσονται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι αποτέλεσμα μίας μόλυνσης με ιούς ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Έχουν μέγεθος περίπου όσο η κεφαλή μιας καρφίτσας και εμφανίζονται στα έξω γεννητικά όργανα, στον πρωκτό και στην αρχή του ορθού. Τα κονδυλώματα κατατάσσονται στις πλέον συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους με συχνότητα αυξημένη σε μεγάλο βαθμό κατά την τελευταία εικοσαετία. Προσβάλλει κυρίως νεαρά άτομα, εγκύους ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν περισσότεροι από 80 τύπους ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, από τους οποίους μερικοί φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικοί σε θεραπευτικές ενέργειες. Αν και από μόνα τους τα κονδυλώματα δεν είναι επικίνδυνα, κάποιοι τύποι τους, ενοχοποιούνται –σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες- ότι προξενούν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι αν έχετε κονδυλώματα θα παρουσιάσετε και καρκίνο, αλλά εάν έχετε, καλό είναι να προβαίνετε ανά έξι μήνες σε γυναικολογική εξέταση και τεστ ΠΑΠ.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται κυρίως 2 με 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν και πολλοί μήνες μέχρι την εμφάνισή τους. Τα κυριότερα συμπτώματά τους είναι τα εξής:

Ανώδυνα γκριζόλευκα ή μπεζ μορφώματα στα έξω χείλη του αιδοίου, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στην είσοδο της ουρήθρας και στον πρωκτό, εάν πρόκειται για γυναίκα και στη βάλανο, στο σώμα του πέους, την ακροποσθία, τον χαλινό, το στόμιο της ουρήθρας, το όσχεο ή τον πρωκτό εάν πρόκειται για άνδρα. Μεγαλώνοντας ενδέχεται να αποκτήσουν σχήμα κουνουπιδιού.

Συχνά συνοδεύονται από κνησμό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ ΟΤΑΝ… Παρουσιάσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

ΑΙΤΙΕΣ

Τα γεννητικά κονδυλώματα οφείλονται στον ιό Human PapillomaVirus (HPV), ο οποίος ευθύνεται και για την ανάπτυξη μυρμηγκιών στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο. Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων είναι οι εξής:

Εναλλαγή πολλαπλών ερωτικών – ευκαιριακών συντρόφων.

Έναρξη της σεξουαλικής ζωής σε μικρή ηλικία.

Κάπνισμα.

Κακή διατροφή.

Έντονο στρες.

Επίσης, προϋπόθεση για τη δημιουργία κονδυλωμάτων είναι η υπερβολική ύγρανση της περιοχής, οι μικροτραυματισμοί ή οι φλεγμονές στην περιοχή, καθώς και η μείωση της ανοσολογικής άμυνας του οργανισμού.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Η διάγνωση στηρίζεται στη γυναικολογική εξέταση στη γυναίκα και την κλινική εξέταση στον άνδρα, όταν πρόκειται για εμφανείς βλάβες. Σε μη εμφανείς βλάβες και σε κονδυλώματα του κόλπου και του τραχήλου είναι απαραίτητο το τεστ ΠΑΠ με την εξέταση του κυτταρολογικού επιχρίσματος και η κολποσκόπηση του τραχήλου της μήτρας με ένα ειδικό μικροσκόπιο επιφανείας, που επιτρέπει τον έλεγχο των τοιχωμάτων για μη συνηθισμένα κύτταρα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα κονδυλώματα θεραπεύονται εύκολα παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο. Αρκετές είναι οι φορές που υποχωρούν από μόνα τους, ωστόσο δεν πρέπει να μένουν χωρίς θεραπεία, διότι είναι άκρως μεταδοτικά. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει θεραπεία και ο σύντροφός σας, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι έχετε απαλλαγεί και οι δύο από την ασθένεια.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα ή διάφορα σκευάσματα στην περιοχή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ειδικού γιατρού, διότι μπορεί να μπορεί να προκληθεί βλάβη δερματικής φύσεως. Όσον αφορά στη θεραπεία των κονδυλωμάτων, αυτή μπορεί να γίνει με επίθιξη με διάλυμα μιας χημικής χρωστικής ουσίας της ποδοφυλίνης ή συναφών με αυτή αλοιφών ή άλλων σκευασμάτων. Ωστόσο, η θεραπεία αυτή αντενδεικνύεται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, διότι μπορεί να προξενήσει ανωμαλίες στο έμβρυο.

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων μπορεί, επίσης, να γίνει και με διάφορες καταστροφικές μεθόδους, όπως ο θερμοκαυτηριασμός, η θερμοπηξία κατά Semm, η κρυοπηξία, η καταστροφή με Laserκαι η χειρουργική τους, ενώ δεν αποκλείεται και η θεαπεία με ενέσεις ιντερφερόνης, η οποία έχει όμως υψηλό κόστος, καθώς και κάποιες παρενέργειες.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Πριν ξεκινήσετε κάποια εναλλακτική θεραπεία, συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό για το λόγο ότι τα κονδυλώματα είναι πολύ μεταδοτικά. Οι εναλλακτικές θεραπείες που υπάρχουν ωστόσο είναι διάφορες και περιλαμβάνουν τις ακόλουθες:

Κινέζικα βότανα: η χρήση τους στοχεύει κυρίως στον καθαρισμό του ήπατος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και περιλαμβάνει την κινέζικη δακτυλίδα και γεντιανή.

Ομοιοπαθητική: η θεραπεία που προτείνεται και βασίζεται στη χρήση του Sabina και του Thuja δεν αποκλείεται να εξαλείψει τα κονδυλώματα, αρκεί βέβαια να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του ασθενή και στα συμπτώματα που εμφανίζει.

Φυτοθεραπεία: το σκόρδο, ο χυμός από ξινό μήλο, μίσχο ή ταραξάκο, ο φρέσκος ανανάς και τα φρέσκα πράσινα σύκα αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην επούλωση των κονδυλωμάτων, ενώ εξίσου αποτελεσματική φαίνεται να είναι η χρήση σκευασμάτων από Lomatium dissectum και θούγια.

Ψυχοσωματική ιατρική: για τη μείωση ή εξαφάνιση των κονδυλωμάτων ενδείκνυται η θεραπευτική ύπνωση, ενώ για την αντιμετώπιση του στρες ενδείκνυται διάφορες μορφές αυτοϋπνωσης ή διαλογισμού.

Διατροφή: για να εμποδίσετε πιθανές υποτροπές λοιμώξεων, καλό είναι η διατροφή σας να είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και C, καθώς και σε φυλλικό οξύ που περιέχεται κυρίως στο σπανάκι και στο μπρόκολο.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα κονδυλώματα στο σπίτι

Εντάξτε στη διατροφή σας τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τοποθετήστε πάνω στα κονδυλώματα αλοιφή με βασικό συστατικό τη θούγια.

Κάντε συχνά διαλογισμό. Συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη χαλάρωση και την καταπολέμηση του στρες.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Χρησιμοποιείτε ελαστικό προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής σας επαφής.

 

Αν έχετε την υποψία ότι εσείς ή ο σύντροφός σας προσβληθήκατε από κονδυλώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό και να φροντίσετε να υποβληθείτε και οι δύο σε εξέταση.

  • Rate this item
    (0 votes)
back to top

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγεία & Ευεξία

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.ygeiaevexia.gr