Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022

Δ Διατροφή

Στέβια μια υγιής γλυκαντική ουσία

Η στέβια είναι ένα φυτό με έντονα γλυκιά γεύση που έχει χρησιμοποιηθεί ως ένα δημοφιλές υγιεινό υποκατάστατο της ζάχαρης. Η γενικευμένη χρήση της πάει πίσω τον 16ο αιώνα και στους ινδιάνους της Νότιας Αμερικής.

Πιο συγκεκριμένα  καλλιεργούταν κυρίως  στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, αλλά τώρα καλλιεργείται και στην Ιαπωνία και στην Κίνα. Χρησιμοποιείται ως μη θρεπτικό γλυκαντικό και φυτικό συμπλήρωμα. Για να γίνουμε πιο σαφείς  ένα μη θρεπτικό γλυκαντικό είναι αυτό που περιέχει λίγες ή καθόλου θερμίδες . Η στέβια χρησιμοποιείται σε πολλά γεύματα και ποτά.

 

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαγόρευσε την εμπορία της στέβια ως πρόσθετο τροφίμων το 1987. Ωστόσο, η στέβια ανέκτησε το καθεστώς της ως γλυκό, βιώσιμο διαιτητικό συστατικό το 1995. Η γλυκαντική ουσία έκτοτε αυξήθηκε σε δημοτικότητα, με 58% ώθηση στα νέα προϊόντα που περιέχουν στέβια.

Μερικά στοιχεία για την στέβια

  • Η στέβια αναπτύσσεται κυρίως στη Βραζιλία, την Παραγουάη, την Ιαπωνία και την Κίνα.
  • Το φυσικό γλυκαντικό έχει γεύση 200 έως 300 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη.
  • Η στέβια είναι  μηδενική σε θερμίδες  ανά μερίδα.
  • Έχει δείξει πιθανά οφέλη για την υγεία ως υγιεινή εναλλακτική λύση ζάχαρης για άτομα με διαβήτη.
  • Στέβια και ερυθριτόλη δεν φαίνεται να ενέχουν κινδύνους για την υγεία όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο.

 

Τι είναι όμως η στέβια

Η στέβια που είναι  επίσης γνωστή και ως Stevia rebaudiana, είναι ένας θάμνος  που συγγενεύει με την οικογένεια Asteraceae. Το γένος στέβια αποτελείται από 240 είδη φυτών που ενδημούν στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και το Μεξικό μέχρι την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το Τέξας.

Η Κίνα είναι ο σημερινός κορυφαίος εξαγωγέας προϊόντων στέβια. Ωστόσο, η στέβια παράγεται πλέον σε πολλές χώρες.

Συνήθως απαιτεί περίπου 20% της γης και πολύ λιγότερο νερό για να παρέχει την ίδια ποσότητα γλυκύτητας με άλλα κύρια γλυκαντικά. Για εμπορική χρήση ως γλυκαντικό, η στέβια διατίθεται συσκευασμένη σε μορφή σκόνης, σταγόνες ή και σε δισκία από τα περισσότερα καταστήματα . Μια πρόχειρη αναλογία για τα ροφήματα είναι 0,5 γρ. στέβια λευκή προς 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρης  5 γρ.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Διατροφή...

Διατροφή συνέχεια...