Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022

Δ Διατροφή

Βαλεριάνα… το ηρεμιστικό της φύσης!


Η Βαλεριάνα ηρεμεί τα νεύρα και καταπραΰνει το άγχος, χωρίς τις παρενέργειες των ανάλογων χημικών φαρμάκων. Ήταν ευρέως γνωστή ως ηρεμιστικό και χαλαρωτικό, τουλάχιστον από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκτήσει μια διαρκώς αυξανόμενη φήμη σαν γιατρικό, η βαλεριάνα είναι μη εθιστικό χαλαρωτικό, μειώνει τη νευρική ένταση και ανησυχία και εξασφαλίζει ξεκούραστο ύπνο.

Η βαλεριάνα είναι φυτό ιθαγενές της Ευρώπης και Βόρειας Ασίας και είναι αυτοφυές σε υγρές συνθήκες, σήμερα καλλιεργείται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και αναπαράγεται με σπόρους την άνοιξη, ενώ το ξερίζωμα των διετών φυτών γίνεται το φθινόπωρο,

Η ρίζα της βαλεριάνας είναι ωφέλιμη για την νευρική ένταση, ιδιαίτερα το άγχος και την αϋπνία, ενώ δυναμώνει την καρδιά και ενδέχεται πολλές φορές να μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος, ενθαρρύνει την επούλωση των πληγών και είναι αποτελεσματική για τοπική χρήση στους μυϊκούς πόνους και τις κράμπες.

Παραδοσιακές και σύγχρονες χρήσεις
Ήταν γνωστή στο Διοσκουρίδη κατά τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ο οποίος την ονόμασε πουφ (ο ήχος της λέξης εκφράζει τη δυσάρεστη μυρωδιά). Στον Μεσαίωνα ήταν γνωστή ως «πανάκεια» και τη χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα κατά της επιληψίας. Το 1952 ο 
Fabius Calumna δημοσίευσε μια λεπτομερή εργασία πάνω στη βελονοθεραπευτική, στην οποία ισχυρίζεται ότι έχει θεραπεύσει την επιληψία του με το βότανο της βαλεριάνας.

Κατά του στρες: μειώνει την υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου και τη νευρική υπερδιέγερση, βοηθώντας τα άτομα που δυσκολεύονται να «κατεβάσουν τους διακόπτες».

Κατά της αϋπνίας: πολλά συμπτώματα του άγχους, συμπεριλαμβανομένου και του ρίγους, της ταχυκαρδίας και της εφίδρωσης μπορεί να ανακουφιστούν με τη βαλεριάνα, είναι χρήσιμο και προπάντων φυσικό γιατρικό κατά της χρόνιας αϋπνίας, είτε αυτή προκαλείται από το άγχος είτε από υπερδιέγερση.

Μυϊκοί πόνοι: αποδεδειγμένα χαλαρώνει τους υπερβολικά συσπασμένους μυς και τα πιασίματα των ώμων και του αυχένα, ακόμα κατευνάζει τους κολικούς εντέρου, τους πόνους της περιόδου και τους μυϊκούς σπασμούς.

Θεραπευτικό αφέψημα
Πιείτε 25-100 
ml ως ηρεμιστικό τη νύχτα.Στο αφέψημα χρησιμοποιούμε συνήθως τη ρίζα, το φλοιό και τον καρπό. Μπορούμε βέβαια να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα και τα άνθη, όμως επειδή είναι πιο ντελικάτα και ευπαθή, καλό είναι να τα προσθέσουμε στο τέλος όταν θα έχουμε σβήσει τη φωτιά.

Βάζουμε το βότανο σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε κρύο νερό, μέχρι να το σκεπάσει και το αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Στη συνέχεια το σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά μέχρι το νερό να μειωθεί κατά 1/3. Σουρώνουμε το αφέψημα και το διατηρούμε σε γυάλινο σκεύος, σε δροσερό μέρος.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Διατροφή...

Διατροφή συνέχεια...