Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2022

Δ Διατροφή

Φυσικοί χυμοί με φρούτα και λαχανικά: Η απόλυτη θρεπτική πηγή!

Θέλετε να τονώσετε τον οργανισμό σας, να απομακρύνετε τις τοξίνες, να απολαύσετε ένα γευστικό ρόφημα και να δροσιστείτε; Φτιάξτε φυσικούς χυμούς από φρούτα και λαχανικά...

Οι φυσικοί χυμοί αποτελούν πρώτες ύλες πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Κάθε φρούτο αλλά και κάθε λαχανικό έχει ξεχωριστή θρεπτική αξία. Η μετατροπή των λαχανικών σε χυμό βοηθάει να απομακρυνθούν οι περιττές ίνες και παρέχονται στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη ποσότητα σε σχέση με αυτά που παίρνουμε από την υπόλοιπη διατροφή μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ένα πολύτιμο συστατικό για την υγεία μας, το νερό. Το 65% των ανθρώπινων κυττάρων αποτελείται από νερό και η ίδια ποσότητα ανεβαίνει στο 80% σε περιπτώσεις κυττάρων, όπως τα εγκεφαλικά. Οι χυμοί βοηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα φρέσκα λαχανικά, γιατί η ποσότητα του νερού αυξάνεται, από τη στιγμή που χρησιμοποιείται και σαν συστατικό. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι γιατροί προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων ημερησίως με φρούτα και λαχανικά για τη μείωση του καρκίνου.

Αν θέλετε να απολαύσετε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε τη μέρα σας πίνοντας ένα χυμό από 4 με 5 διαφορετικά λαχανικά της προτίμησής σας. Ο χυμός αυτός θα παρέχει στον οργανισμό σας αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην επιβράδυνση της φυσικής γήρανσης και μπορεί παράλληλα να καλύψει επαρκώς τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά. Ξεκινώντας από το πρωί με κάποιο υγιεινό χυμό, κάνετε μία πολύ καλή αρχή για μία εξίσου υγιεινή διατροφική συνέχεια στην ημέρα σας.

Τρόπος προετοιμασίας του εκάστοτε χυμού: Επιλέξτε τα λαχανικά και τα φρούτα της επιλογής σας και κόψτε τα σε μικρά κομματάκια. Εάν τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες μπορείτε να αφήσετε τις φλούδες, τα σπόρια και τα εξωτερικά φύλλα.

Παρακάτω σας προτείνουμε 6 θρεπτικούς και νόστιμους φυσικούς χυμούς που μπορείτε πολύ εύκολα να παρασκευάσετε μόνοι σας στο σπίτι:

1. Χυμός από μύρτιλο, καρπούζι και αγγούρι

Υλικά για 200 ml

250 γραμμάρια μύρτιλο κόκκινο

250 γραμμάρια καρπούζι ή πεπόνι

250 γραμμάρια αγγούρι


Οδηγίες
Πολτοποιήστε τα συστατικά χωρίς να αφαιρέσετε τα κουκούτσια του καρπουζιού και τη φλούδα των αγγουριών. Σερβίρετε το χυμό σε ένα ποτήρι και προσθέτετε αν θέλετε 2-3 κομματάκια καρπουζιού για να το στολίσετε.

 

2. Χυμός από ανανά, σταφύλι, μαρούλι και σέλινο

Υλικά για 200 ml

125 γραμμάρια ανανά

125 γραμμάρια σταφύλια

50 γραμμάρια μαρούλι

50 γραμμάρια σέλινο

Οδηγίες
Ανακατέψτε όλα τα παραπάνω συστατικά και σερβίρετε το χυμό σε ένα ψηλό ποτήρι με λίγο πάγο. Μπορείτε να στολίσετε το ποτήρι με λίγα φύλλα από αντίδι.

 

3. Χυμός από αχλάδια, νεροκάρδαμο και λεμόνι

Υλικά για 50 ml

250 γραμμάρια αχλάδια

125 γραμμάρια νεροκάρδαμο

1/2 λεμόνι

Οδηγίες
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά και σερβίρετε το χυμό σε ένα μικρό ποτήρι με αρκετό πάγο. Στολίστε το ποτήρι σας με φλούδες λεμονιού.


4. Χυμός από ροδάκινα, πιπερόριζα και μέντα

Υλικά για 200 ml
250 γραμμάρια ροδάκινα
2,5 γραμμάρια πιπερόριζα
ανθρακούχο νερό
μέντα
Οδηγίες
Ανακατέψτε τα ροδάκινα και την πιπερόριζα (καλύτερα να είναι κομμένα σε κομματάκια). Σερβίρετε το χυμό σας σε ένα ψηλό ποτήρι με λίγο πάγο, προσθέστε λίγο ανθρακούχο νερό και λίγα φύλλα μέντας. Πιείτε το αργά-αργά ώστε να ηρεμήσει το στομάχι σας.


5. Χυμός από γκρέιπφρουτ, ακτινίδια ανανά και φράουλες

Υλικά για 200 ml
150 γραμμάρια γρέιπφρουτ
50 γραμμαρια ακτινίδια
175 γραμμάρια ανανά
50 γραμμάρια φράουλες
50 γραμμάρια μύρτιλο

Οδηγίες
Ανακατέψτε τα γρέιπφρουτ, τα ακτινίδια και τον ανανά. Περάστε τον χυμό από τον πολυχυμωτή, μαζί με τις φράουλες. Μπορείτε να στολίσετε το ποτήρι σας με λίγες φράουλες.


6. Χυμός από μούρα και ανανά


Υλικά για 200
ml
375 γραμμάρια μούρα
375 γραμμάρια ανανά

Οδηγίες
Ανακατέψτε πρώτα τα μούρα και μετά τον ανανά. Περάστε από τον αποχυμωτή το χυμό μαζί με λίγα παγάκια και σερβίρετε σε ένα ψηλό ποτήρι, το οποίο αν θέλετε μπορείτε να το στολίσετε με λεπτές φέτες ανανά.
Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Διατροφή...

Διατροφή συνέχεια...