Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Δ Διατροφή

Αυγοτάραχο: Η σούπερ τροφή!

Αναζητάτε μια τροφή που να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά, να περιέχει πλήθος βιταμινών και όλα τα πολύτιμα μέταλλα;  Τότε δοκιμάστε μια φέτα αυγοτάραχο Μεσολογγίου Ή Κέρκυρας!

Χαρακτηριστικό έδεσμα της μεσογειακής διατροφής, το αυγοτάραχο παρέχει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας, όπως έδειξε έρευνα Ελλήνων επιστημόνων. Η αντιφλεγμονώδης και αντιθρομβωτική δράση των συστατικών του αποτελεί ασπίδα έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων.

To αυγοτάραχο είναι μια λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου ή τόνου. Στην Ελλάδα, το αυγοτάραχο παράγεται από αυγά κεφάλου, τα οποία ψαρεύονται σε 2 ελληνικές λιμνοθάλασσες. Ολόκληρες οι ωοθήκες βγαίνουν από το ψάρι, ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό αλάτι, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και συσκευάζονται σε λιωμένο κερί.

Γεύση με ιστορία...
Η κληρονομιά της συντήρησης ιχθυηρών, τα οποία αλιεύονται από τις πλούσιες σε φυσικό αλάτι θάλασσες, διατηρείται ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα σε κάποιες Μεσογειακές χώρες. Παρόλο που η τακτική της συντήρησης του αυγοτάραχου από τόνο ή από κέφαλο, κάποιες φορές θεωρείται επίτευγμα των Βυζαντινών, στην πραγματικότητα πηγαίνει πίσω στους Αρχαίους Έλληνες, τους Αιγυπτίους, ακόμη και σε κάποια παράλια της Ασίας. Είναι γνωστό πως αποτελούσε γαστρονομική λιχουδιά από τα χρόνια των Φαραώ, καθώς και σημαντική τροφή των Αρχαίων Ελλήνων.

Γνήσιο προϊόν μεσογειακής διατροφής
Πριν από 50 χρόνια οι Έλληνες θεωρούμασταν οι τυχεροί της Ευρώπης, καθώς εμφανίζαμε καρδιαγγειακά νοσήματα με συχνότητα σημαντικά μικρότερη σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σήμερα δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει, γεγονός που κατά κύριο λόγο οι ειδήμονες το αποδίδουν στο ότι «ξεχάσαμε» τη μεσογειακή μας διατροφή. Έτσι, η συχνότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων στη χώρα μας έχει πάρει την ανιούσα, την ώρα που οι Βορειοευρωπαίοι βλέπουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα να μειώνονται χάρη στη «μεσογειακοποίηση» της διατροφής τους. Μεταξύ των μεσογειακών τροφίμων που μελετήθηκαν από ομάδα επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου ήταν και το αυγοτάραχο, παραδοσιακό προϊόν της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Χρήσιμες πληροφορίες
Το αυγοτάραχο στην Ελλάδα παράγεται στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, αλλά και στη λιμνοθάλασσα Κορισσίων στην Κέρκυρα. Στο Μεσολόγγι παράγεται περίπου ένας τόνος το χρόνο από μικρούς συνεταιρισμούς, αλλά και από ιδιωτικές εταιρίες. Χαρακτηριστική είναι η εταιρία Τρικαλινός, η οποία το εξάγει σε περισσότερες από 20 χώρες στον κόσμο. Στην Κέρκυρα πάλι παράγεται από έναν μικρό συνεταιρισμό, με παραγωγή 150 με 200 κιλά αυγοτάραχο το χρόνο. Το αυγοτάραχο παράγεται από αυγά του θηλυκού ψαριού κέφαλος, μπάφας (ξεχωρίζουν από το μέγεθός τους σε σχέση με τα αρσενικά, με χαρακτηριστικές τις ασημένιες και λευκές πινελιές σε ορισμένα σημεία του σώματος). Θεωρείται προϊόν σπάνιας γευστικής αξίας και όταν το δοκιμάσετε, θα σας αφήσει μία γεύση από ιώδιο και μία «γλυκιά» γεύση από αλμύρα της θάλασσας. Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π.  Η επεξεργασία του γίνεται χωρίς συντηρητικά και αποτελεί μία ιεροτελεστία. Η τιμή του μπορεί να φτάσει και τα 120 ευρώ το κιλό και διατηρείται σχεδόν ένα χρόνο από την ημερομηνία παρασκευής του. Θα το βρείτε στα καταστήματα delicatessen.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Διατροφή...

Διατροφή συνέχεια...