Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Δ Διατροφή

Ακολούθησε κι εσύ τους χρυσούς κανόνες για τη σωστή αγορά του μελιού


Προσοχή στην υγρασία του μελιού.
Όσο πιο πηχτό και πιο «δυσκολοκίνητο» είναι το μέλι, τόσο πιο σίγουρο είναι ότι η υγρασία του βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα (14-17%). Αντίθετα, όσο πιο ρευστό και «ευκολοκίνητο» είναι το μέλι, τόσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να είναι αλλοιωμένο. Η ταχύτητα πτώσης ή κίνησης του μελιού υποδεικνύει την καλή ή κακή κατάστασή του, γιατί εννοείται πως είναι πηχτό –και κατά συνέπεια καλό- μέλι θα πέφτει πιο αργά.

Το μέλι πρέπει να είναι «δεμένο».
Όταν λέμε δεμένο εννοούμε ότι πρέπει να προσέξετε να μην έχει αφρούς στην επιφάνεια του, στα εσωτερικά τοιχώματα της συσκευασίας και κάτω από ο καπάκι, γιατί διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το μέλι να έχει «κακοποιηθεί» και τότε είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μέλι κακής ποιότητας.

Κάντε τη σωστή επιλογή!
Εάν θέλετε καλό μέλι, τότε θα πρέπει να επιλέγετε εκείνες τις συσκευασίες που στις ετικέτες φέρουν την ένδειξη «μέλι άθερμο και ανεπεξέργαστο». Το άθερμο μέλι είναι αυτό που δεν υπόκειται σε κανενός είδους βρασμού και κατά συνέπεια υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να διατηρεί έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Το χειμώνα, που επικρατούν, χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες προκαλούν την κρυστάλλωση του μελιού, ορισμένοι μελισσοκόμοι καταφεύγουν στο βρασμό του μελιού προκειμένου να «αποκρυσταλλώσουν» και να το προωθήσουν έτσι στη αγορά, κυρίως επειδή το κρυσταλλωμένο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην αγορά από τους καταναλωτές. Το ανεπεξέργαστο μέλι, είναι το μέλι που δεν έχει υποστεί επεξεργασία, όπως συμβαίνει αντίθετα με το μέλι των μεγάλων βιομηχανιών που η παραγωγή του περνάει από διάφορα στάδια τροποποίησης και επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται.

Ελέγχετε την ημερομηνία λήξης.
Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάζουμε την ημερομηνία λήξης. Ένα κλασικό σύμπτωμα παλιού τυποποιημένου μελιού που διατηρήθηκε σε υψηλές θερμοκρασίες, το λεγόμενο «μέλι διαχωρισμένο σε δύο φάσεις», είναι η παρουσία ενός υγρού στρώματος μελιού πάνω από το παχύρευστο στρώμα, που καλά θα κάνετε να αποφεύγετε την αγορά του.

Μην αφήνετε το μέλι σε μεγάλες συσκευασίες
Να αγοράζετε μέλι σε μικρά δοχεία, γιατί όταν αργότερα αρχίσει να κατεβαίνει η στάθμη του δοχείου, μπορεί να αλλοιωθεί το περιεχόμενο λόγω ζύμωσης από τον αέρα στην άδεια επιφάνεια.

Φυλάσσετε το μέλι σε μέρος δροσερό, ξηρό, σκοτεινό και άοσμο.
Το μέλι συντηρείται ακόμα και για τρία χρόνια, όταν η θερμοκρασία του χώρου παραμένει στους 10 βαθμούς κελσίου. Η υγρασία δεν πρέπει να ξεπερνά το 65% γιατί υπάρχει κίνδυνος απορρόφησης της από την επιφάνεια του μελιού. Το ηλιακό φως αλλοιώνει τη θερμοκρασία και κατά συνέπεια την ποιότητα του μελιού, ενώ προσοχή χρειάζεται και στα προϊόντα που βρίσκονται γύρω από το μέλι, καθώς το μέλι απορροφά ιδιαίτερα όλες τις οσμές.

Το ξίνισμα του μελιού δεν σημαίνει και το τέλος του.
Αν ανακαλύψετε ότι ξίνισε το μέλι που αγοράσατε, μην το πετάξετε. Το ξίνισμα του μελιού γίνεται με αργό ρυθμό και ολοκληρώνεται σε 6-12 μήνες από το ξεκίνημά του, πράγμα που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο ξίνισμα μπορεί να είναι επιφανειακό
Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Διατροφή...

Διατροφή συνέχεια...