Tips για να αγοράζετε τα πιο φρέσκα ψάρια!

Εκτύπωση
SHARES
Share on FacebookShareShare on TwitterTweet

Τα ψάρια αποτελούν άριστη διατροφική επιλογή και είναι νόστιμα. O λόγος φυσικά για τα ψάρια, τα οποία έχουμε κάθε λόγο να καταναλώνουμε -2 με 3 φορές την εβδομάδα και όχι μόνο το καλοκαίρι. Πώς όμως θα είστε κατοχυρωμένοι για την ποιότητα και την αξία τους, εφόσον διάφοροι επιτήδειοι έμποροι προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους πωλούν άνθρακα αντί για χρυσό;

•   Το δέρμα του φρέσκου ψαριού έχει ζωντανό και λαμπερό χρώμα χωρίς αποχρωματισμούς. Η βλέννα του είναι καθαρή (σαν νερό) και διάφανη, τα λέπια του σφιχτοδεμένα και υγρά (εκτός από της ρέγκας, της σαρδέλας και του γαύρου). Όσο πιο μουντό είναι το δέρμα του και όσο λιγότερο διαφανής (γαλακτώδης) η βλέννα του τόσο λιγότερο φρέσκο είναι το ψάρι.
•    Το μάτι πρέπει να είναι φουσκωτό, ο κερατοειδής διαφανής και η κόρη μαύρη και λαμπερή. Αν το μάτι είναι βαθουλωμένο στο κέντρο, ο κερατοειδής είναι γαλακτώδης και η κόρη γκρίζα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο.
•     Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά, με έντονο χρώμα ροδαλό ή κόκκινο και χωρίς βλέννα. Όσο πιο μπαγιάτικο είναι το ψάρι τόσο τα βράγχια κιτρινίζουν και αποκτούν βλέννα η οποία σιγά σιγά γίνεται γαλακτώδης.
•    Όσο το ψάρι είναι φρέσκο δεν παρουσιάζει κανένα χρωματισμό κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Με το χρόνο αυτή η ζώνη γίνεται όλο και πιο κόκκινη.
•    Το φρέσκο ψάρι αναδύει μυρωδιά θάλασσας. Σε περίπτωση όπου έχει μυρωδιά αμμωνίας δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.


SHARES
Share on FacebookShareShare on TwitterTweet
Add one

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Διατροφή...

  • Κουρκουμάς: Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία που δεν φαντάζεστε!

    Κουρκουμάς: Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία που δεν φαντάζεστε!

      Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα (Turmeric), με επιστημονική ονομασία Curcuma longa (Κουρκούμη η μακρά) ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή), είναι ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό,...

    περισσότερα

  • Όλα όσα δε γνωρίζατε για το πιπέρι!

    Όλα όσα δε γνωρίζατε για το πιπέρι!

    Προερχόμενο από την Άπω Ανατολή, το πιπέρι ήταν το πρώτο μπαχαρικό που εισήχθη για κατανάλωση στην Ευρώπη. Το πιπερόδενδρο είναι ένα μικρό δένδρο που...

    περισσότερα

  • Έξυπνες λύσεις για να υποκαταστήσετε τη ζάχαρη!

    Έξυπνες λύσεις για να υποκαταστήσετε τη ζάχαρη!

    Η ζάχαρη παράγεται είτε από το ζαχαροκάλαμο με έκθλιψη ή από το ζαχαρότευτλο με τεμαχισμό, έτσι ώστε να προκύψει αντίστοιχα ο χυμός του ζαχαροκάλαμου ή του...

    περισσότερα

Διατροφή συνέχεια...

  • Γιατί οι ομοιοπαθητικοί λένε όχι στον καφέ

    Γιατί οι ομοιοπαθητικοί λένε όχι στον καφέ

    Γιατί οι ομοιοπαθητικοί λένε όχι στον καφέ Από την εποχή του S. Hahnemann (1803), που δημοσίευσε την εργασία: «Οι συνέπειες του καφέ», δεν έχει παύσει ο προβληματισμός του...

    περισσότερα

  • Ανακαλύπτοντας τα μανιτάρια

    Ανακαλύπτοντας τα μανιτάρια

    Εξαιρετικά σε γεύση αλλά και πλούσια διατροφική αξία. Μαγειρεύονται με χίλιους δύο τρόπους και είναι ιδανικά και για δίαιτα λόγω της χαμηλής θερμιδικής αξίας....

    περισσότερα

  • Αυγοτάραχο: Η σούπερ τροφή!

    Αυγοτάραχο: Η σούπερ τροφή!

    Αναζητάτε μια τροφή που να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, Ω3 λιπαρά, να περιέχει πλήθος βιταμινών και όλα τα πολύτιμα μέταλλα;  Τότε δοκιμάστε μια φέτα αυγοτάραχο...

    περισσότερα