Στην ηλικία των 20 οι άνθρωποι τρώνε πιο ανθυγιεινά απ’ όλες τις ηλικίες, αφού τα περισσότερα γεύματα τρώγονται στο πόδι! Όμως όσα πιο γρήγορα τα γεύματα τόσο περισσότερο το λίπος που λαμβάνεται. Επιπλέον μια διατροφή χαμηλή σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε προβλήματα υγείας, όπως καρδιά ή οστεοπόρωση.
Τα «πρέπει» της διατροφής
Ασβέστιο και βιταμίνη D. Βρίσκεστε στην τελευταία δεκαετία που μπορείτε να χτίσετε οστική μάζα χωρίς συγχρόνως να έχετε απώλεια. Βάλτε στόχο να λαμβάνετε καθημερινά τουλάχιστον 1,000mg ασβέστιο τρώγοντας π.χ. 1 γιαούρτι και 25 mg βιταμίνης D. Για να πάρετε την απαραίτητα βιταμίνη D ποντάρετε σε σωστούς συνδυασμούς τροφών, όπως σολομός και τόνος κονσέρβα σε λάδι, μαζί με συμπληρώματα, σε περίπτωση που δεν τρέφεστε καλά. Στην αγορά κυκλοφορούν συμπληρώματα διατροφής ασβεστίου και βιταμίνης D.
Ψάρια για ευτυχία. Οι πολλές ώρες στη σχολή οδηγούν σε χρόνιο άγχος και αυτό σε ασθένειες όπως υπέρταση, παχυσαρκία και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας 500-1,000 mg λιπαρά ω-3 καθημερινά μπορείτε να μειώσετε όλα αυτά τα συμπτώματα. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκετε εκτός από τα ψάρια, στους ξηρούς καρπούς, στο λιναρόσπορο, στο σογέλαιο κ.λπ., μειώνουν τις πιθανότητες καρκινογένεσης, βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύουν από την κατάθλιψη.
Διαλέξτε τα σωστά σιτηρά. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, ζυμαρικά, κέικ) αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα προκαλώντας αίσθημα ατονίας και κούρασης. Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με ανεπεξέργαστους, όπως π.χ. ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Τρώτε 3-6 μερίδες καθημερινά αφού δίνουν ενέργεια και μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας.