Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Π Πράσινο Κουτάλι

Γαλλικό τοστ με κομπόστα δαμάσκηνο

Ένα πλήρες πρωινό γεύμα με βάση φέτες ψωμί ολικής αλέσεως, καρυκευμένες με αυγά, γάλα και μέλι. Για να το κάνετε πιο ελκυστικό, μπορείτε να το συνοδεύσετε με κομπόστα δαμάσκηνο. Η κομπόστα μπορεί να σερβιριστεί ζέστη, αμέσως μόλις βράσει ή να παρασκευαστεί μία μέρα νωρίτερα και να καταναλωθεί κρύα. Γαρνίρετε τη με κουταλιές φυσικού γιαουρτιού.

Υλικά για 2 άτομα:

3 κουτάλες ημιαποβουτυρωμένο γάλα
350γρ. ώριμα δαμάσκηνα
2 χοντρές φέτες ψωμί ολικής αλέσεως (περίπου 125γρ.) ή του τοστ
2 αυγά μέτριου μεγέθους
1 κουταλιά το άλλο ελαιόλαδο
1-2 κουταλάκια ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές μέλι
1 ξυλάκι κανέλας

Παραλλαγή:
Χρησιμοποιήστε διάφορα φρούτα, βερίκοκα ή μήλα αντί για δαμάσκηνα.

Κόβετε στη μέση τα δαμάσκηνα, αφαιρείτε το κουκούτσι τους και τα τοποθετείτε σε ένα τηγάνι με μία κουταλιά μέλι, το ξυλαράκι της κανέλας και νερό. Σκεπάζετε το σκεύος και ζεσταίνετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά, ώσπου τα δαμάσκηνα να μαλακώσουν αρκετά, χωρίς να διαλύονται.

 Χτυπάτε το υπόλοιπο μέλι με τα αυγά και το γάλα. Τοποθετείτε τις φέτες του ψωμιού σε μία στρώση, σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο. Τις περιχύνετε με το μείγμα των αυγών και τις αφήνετε για 10 περίπου λεπτά να το απορροφήσουν.

Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Κόβετε στα δύο η στα τέσσερα τις φέτες του ψωμιού διαγώνιος και τις ρίχνετε και αυτές στο τηγάνι. Τις τηγανίζετε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Τις στραγγίζετε, τις τοποθετείτε σε πιάτα και τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρετε μαζί με την κομπόστα δαμάσκηνο.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Πράσινο Κουτάλι...

Πράσινο κουτάλι συνέχεια...