Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Π Πράσινο Κουτάλι

Ρύζι φούρνου με πιπεριές και σάλτσα ντομάτας

Υλικά

·         400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα

·         700 γρ. πιπεριές διαφόρων χρωμάτων

·         2 αντζούγιες αλίπαστες

·         300 γρ. ντοματίνια

·         έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

·         80 γρ. πράσινες ελιές (χωρίς κουκούτσι)

·         350 γρ. μοτσαρέλα

·         1 ματσάκι βασιλικό

·         30 γρ. βούτυρο

·         Γάλα

·         ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)

·         αλάτι

·         πιπέρι

Εκτέλεση           
Πλένετε τα ντοματίνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα χαράσσετε κάνοντας ένα σταυρό με  ένα μαχαιράκι και τα βυθίζετε σε ελαφρώς αλατισμένο νερό που βράζει. Τα στραγγίζεται μετά από 1 λεπτό, τα ρίχνετε σε κρύο νερό και τα ξεφλουδίζετε, με προσοχή ώστε να μην τα διαλύσετε. Τα ρίχνετε ένα ένα σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίξουν τα υγρά τους.

Πλένετε τις πιπεριές, αφαιρείτε το κοτσάνι, τα σπόρια και τις λεύκες νευρώσεις στο εσωτερικό τους  και τις τεμαχίζετε σε λεπτές λωρίδες. Αν θέλετε να τις κάνετε πιο εύπεπτες και πιο γευστικές θυμηθείτε να προσθέσετε την ζάχαρη κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αν πάλι δε βιάζεστε, τις μουσκεύετε σε νερό (το οποίο θα έχετε αλλάξει δυο τρεις φορές) για τουλάχιστον 2 ώρες.

Ξεπλένετε τις αντζούγιες και αφού τις ξεκοκαλίσετε, τις μουσκεύετε για 10 λεπτά μέσα στο γάλα. Τις ξεπλένετε πάλι κάτω από τρεχούμενο νερό, τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε ένα τηγάνι μαζί με 4 κουταλιές λάδι να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά, πιέζοντας τις με μία ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτετε τις πιπεριές, τις αφήνετε για λίγο να δώσουν άρωμα και γεύση. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το βασιλικό και τη ζάχαρη. Σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε τα υλικά να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Αν τείνουν να στεγνώσουν πολύ ρίχνετε μία σταγόνα ζεστό νερό. Στο τέλος του ψησίματος προσθέτετε τις πράσινες ελιές και ανακατεύετε καλά.

Βάζετε το ρύζι να βράσει σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και το σουρώνετε αλ ντέντε. Ρίχνετε το ρύζι σε μία λεκάνη, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά ώσπου να λιώσει το βούτυρο τελείως. Προσθέτετε μοτσαρέλα κομμένη σε κυβάκια, την σάλτσα με τις πιπεριές, τα ντοματάκια και ανακατεύεται με προσοχή. Μεταφέρετε όλο το μείγμα σε ένα τετράγωνο ταψί το οποίο έχετε αλείψει με λίγο λάδι. Ισιώνετε την επιφάνεια με τη βοήθεια μίας ξύλινης σπάτουλας, χωρίς να πιέζεται πολύ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, για 10 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να λιώνει η μοτσαρέλα.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε το φαγητό να κρυώσει λίγο και το σερβίρετε γαρνίροντας το -αν θέλετε- με φιλαράκια βασιλικού.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Πράσινο Κουτάλι...

  • Κρεμμυδοπιτάκια

    Υλικά για τη ζύμη ·         1 ποτήρι νερό ·         1 κουταλάκι ελαιόλαδο ·         1/2 κιλό αλεύρι Υλικά για τη γέμιση ·         4 μικρά κρεμμυδάκια ·         500...

    περισσότερα

  • Εύκολη συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα Λευκάδας!

    Η γλυκιά κολοκυθόπιτα Λευκάδας είναι ένα αλλιώτικο παραδοσιακό γλυκό που θα δώσει μεγάλη χαρά στον ουρανίσκο σας! Εκτέλεση 1 κίτρινο κολοκύθι περίπου 3 κιλά 1...

    περισσότερα

  • Χορτόπιτα

    Υλικά 1 ½ διάφορα άγρια χόρτα 200γρ φρέσκα κρεμμυδάκια 1 ματσάκι μάραθο 1 ματσάκι μαϊντανό 1 ½ κιλό ελαιόλαδο 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη 1 ½ κούτα φέτα 1 δόση φύλλο...

    περισσότερα

Πράσινο κουτάλι συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ