Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Π Πράσινο Κουτάλι

Μουσταλευριά: Μια αξέχαστη παραδοσιακή γεύση!

Υλικά
3 φλιτζάνια μισοβρασμένο μούστο
1 φλιτζάνι (όχι πολύ γεμάτο) νισεστέ*

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε το μούστο στύβοντας σταφύλια και φιλτράροντας το χυμό. Ρίχνετε στο φρέσκο μούστο καθαρή, κοκκινισμένη στάχτη από ξύλα και ανακατεύετε καλά. Η στάχτη αποτρέπει από τη ζύμωση, το «βράσιμο» δηλαδή που σταδιακά μετατρέπει το μούστο σε κρασί. Αφήνετε τώρα τη στάχτη μέσα στο μούστο να  μείνει 12-15 ώρες και μετά το φιλτράρετε γυρίζοντας προσεκτικά το δοχείο για να μην περάσει η στάχτη. Όταν ο μούστος μείνει τα 2/3 της αρχικής ποσότητας, είναι έτοιμος για να κάνετε τη μουσταλευριά.

Αφήνετε το βρασμένο μούστο να κρυώσει. Μετράτε το υγρό με φλιτζάνια και το βάζετε σε κατσαρόλα. Ρίχνετε το νισεστέ στον βρασμένο και κρυωμένο μούστο και με το σύρμα το δουλεύετε να διαλυθεί καλά.

Βάζετε τώρα την κατσαρόλα στη φωτιά και το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα για να μην κολλήσει. Στην αρχή η κρέμα είναι θολή, αλλά όταν αρχίζει να βράζει, πήζει και γίνεται διαυγής, οπότε είναι έτοιμη.

Την αδειάζετε σε ρηχά πιάτα και πασπαλίζετε στην επιφάνεια λίγη κανέλα, ψημένο σουσάμι και καρύδια ή αμύγδαλα. Την αφήνετε να κρυώσει.

*Ο νισεστές είναι άμυλο από καλαμπόκι και μοιάζει πολύ με το κορν φλάουρ. Αν και πολλοί συνηθίζουν να προσθέτουν σκέτο σιταρένιο αλεύρι καλοκοσκινισμένο, ο νισεστές δίνει πιο απαλή και φινετσάτη κρέμα!

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Πράσινο Κουτάλι...

Πράσινο κουτάλι συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ