Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

Υ Υγεία

Υγεία Ευεξία Editorial Α.Λαλάκος: ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

 

Υποδεχτήκαμε το 2021 με ελπίδα για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα και στον προηγούμενο τρόπο ζωής μας, και γιατί όχι αυτός να είναι καλύτερος και ασφαλέστερος!  Θα ήθελα σε αυτό το άρθρο να θέσω ορισμένα θέματα - ερωτήματα για αυτά που συνέβησαν τον χρόνο που πέρασε και- δυστυχώς συνεχίζουν-, μοναδικά, κοσμοϊστορικά γεγονότα, που διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό και άλλαξαν με αρνητικό πρόσημο τη ζωή μας.

-          Περιορισμός ελευθεριών. Για λόγους ασφαλείας  αποδεχτήκαμε τον περιορισμό της ελευθερίας μας, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια ήταν αδιανόητο να δεχτούμε. Να σημειώσω ότι ακόμη και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπήρξε καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας.

-          Κοινωνική αποστασιοποίηση. Μια νέα πραγματικότητα που μπήκε στη ζωή μας, με στόχο την υποβάθμιση ή ολική αντικατάσταση των ανθρώπινων σχέσεων στη φυσικότητά τους, με την ψηφιακή τεχνολογία. Διερωτώμαι: πόσο μπορούμε να αντέξουμε την απώλεια των συναισθηματικών σχέσεων, των κοινωνικών (υπήρξαν αυτοκτονίες και θάνατοι ηλικιωμένων που δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις συνθήκες απομόνωσης), της φιλίας, των θρησκευτικών τελετών (ουδέποτε από την Αντιγόνη έως σήμερα οι νεκροί θάφτηκαν χωρίς τελετή).

-          Καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μεγαλύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας αλλά και σε όλον τον δυτικό πολιτισμό είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις (η μεγαλύτερη επιδημία των τελευταίων ετών) και όχι ο COVID-19, με τα νούμερα να είναι συντριπτικά υπέρ της πρώτης πάθησης. Και ενώ δαπανώνται τεράστια ποσά για την καταπολέμηση του COVID και ολόκληρες οικονομίες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία πρόληψης για την αποφυγή των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και άλλων ασθενειών που οφείλονται στον τρόπο ζωής, υιοθετώντας ακόμα και από το σχολείο έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής; (104.365 θάνατοι από τους συνολικούς 121.082 το 2016 στην Ελλάδα οφείλονταν σε ασθένειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, ενώ από τον COVID έχουν πεθάνει σχεδόν σε έναν χρόνο 5.227 άνθρωποι, με αρκετούς από αυτούς να είναι ευάλωτοι, λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων.

-          ΜΜΕ. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχεδόν για έναν χρόνο ισορροπούν μεταξύ της ενημέρωσης και της παραπληροφόρησης, γέρνοντας τη ζυγαριά ξεκάθαρα προς το δεύτερο, μεταδίδοντας συχνά αριθμούς θνησιμότητας χωρίς επιστημονικά κριτήρια και χωρίς καν να εξακριβώσουν τις αιτίες θανάτου, ενώ απουσιάζει η σύγκριση με τη θνησιμότητα προηγούμενων ετών.

-          Ε.Σ.Υ. Οι κυβερνήσεις ενώ διέλυσαν το εθνικό σύστημα υγείας, για να καλύψουν τα λάθη τους και τις παραλείψεις τους σπέρνουν τον πανικό, περιορίζουν τις ελευθερίες και μεταβιβάζουν στον πληθυσμό την ευθύνη για την αντιμετώπιση του ιού.

-          Εκκλησία. Γιατί η Εκκλησία παγκοσμίως που για τους πιστούς της είναι η θεραπαινίδα της ψυχής, απαρνήθηκε τις αρχές της; Να μην ξεχάσουμε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αγκάλιαζε τους λεπρούς. Και να επισημάνω ότι η απάρνηση τους πλησίον μας είναι απάρνηση στην ίδια την πίστη.

-          Υποχρεωτικός εμβολιασμός, ακούστηκε κι αυτό. Διερωτώμαι: μήπως είναι απαραίτητη η συναίνεση για τον εμβολιασμό; Εξάλλου νομικά η συναίνεση καθαυτή είναι απαραίτητη για κάθε ιατρική πράξη, που σημαίνει ότι το αντίθετο είναι παράνομο σύμφωνα με τον νόμο.  

-          Ξέρω ότι κάποιοι θα σκεφτείτε ότι όλα αυτά είναι προσωρινά και έγιναν στο όνομα της προστασίας μας από τον θανατηφόρο ιό. Θα συμφωνήσω απόλυτα, απλά ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτηματικά, τροφή για σκέψη…

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Θεραπεία...

Θεραπεία συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ