Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022

Υ Υγεία

Τέρμα πια οι ναυτίες στα ταξίδια!

Έχετε κλείσει τις βαλίτσες σας και είστε έτοιμοι για αναχώρηση;

Πριν ξεκινήσετε για τον προορισμό των διακοπών σας, δείτε πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε καλύτερα για το ταξίδι ανάλογα με το μέσο μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσετε, για να μην ταλαιπωρηθείτε από το γενικό αίσθημα κακοδιαθεσίας που προκαλούν συχνά το αυτοκίνητο, το πλοίο και το αεροπλάνο.

Η ναυτία του ταξιδιού είναι μία συνήθης διαταραχή που προκαλείται από την κίνηση και τις ξαφνικές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις των μέσων μεταφοράς. Αυτές οι αναταράξεις αναστατώνουν το αιθουσαίο σύστημα στο εσωτερικό του αυτιού, το οποίο έχει ως έργο να στέλνει στον εγκέφαλο πληροφορίες για τη θέση του σώματος στο χώρο και να το διατηρεί σταθερό. Ανακαλύψτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να επηρεάζεστε όσο το δυνατόν λιγότερο από την κίνηση των μέσων μεταφοράς και να απολαμβάνετε πάντα ένα ευχάριστο και ήρεμο ταξίδι.

Ναυτία αυτοκινήτου

Οι αιτίες
Η κίνηση και οι αναταραχές που υφίσταται το σώμα, το ίδιο συναίσθημα μπορεί να προκληθεί και μέσα στο ασανσέρ, τα αλογάκια του λούνα-παρκ, την τραμπάλα και γενικά πάνω σε αντικείμενα που προκαλούν αιώρηση.

Τα συμπτώματα
Γενικό αίσθημα κακοδιαθεσίας, χλωμάδα, πονοκέφαλος, κρύος ιδρώτας, ίλιγγοι, ναυτία, εμετός, υπνηλία.

Σημαντικοί παράγοντες
Η ατομική προδιάθεση, η διάρκεια του ταξιδιού, οι συναισθηματικοί παράγοντες (φόβος και ανησυχία), το κάπνισα (μειώνει την οξυγόνωση του οργανισμού), η ζέστη (αυξάνει την εφίδρωση).

Οι θεραπείες
Φορέστε άνετα ρούχα. Μην φάτε τίποτα πριν την αναχώρηση. Καθίστε στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου και ακουμπήστε το κεφάλι σας στο παράθυρο, αφού πρώτα το ανοίξετε λίγο.

Κατάλληλη διατροφή
Καταναλώστε απλά τρόφιμα, χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά (φρυγανιές, κριτσίνια, κράκερ, φρυγανισμένο ψωμί), ζυμαρικά (και ακόμα καλύτερα ρύζι) χωρίς σάλτσες, άπαχο κρέας ή ψάρι, αυγά μελάτα, φρέσκα λαχανικά (χωρίς καρυκεύματα), φρέσκα φρούτα (λη χυμούς), άπαχο γιαούρτι, παγωτό.

Αποφύγετε
Λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, λιπαρά τυριά, βαριά γλυκά, πολύ κρύα και αεριούχα αναψυκτικά, αλκοόλ (ο οργανισμός γίνεται πιο ευαίσθητος στην κίνηση του οχήματος).

Ναυτία πλοίου

Οι αιτίες
Η κίνηση και οι αναταραχές που υφίσταται το σώμα. Το ίδιο συναίσθημα μπορεί να προκληθεί και μέσα σε αναβατόριο χιονοδρόμων, ασανσέρ, τραμπάλα και γενικά πάνω σε αντικείμενα που προκαλούν αιώρηση.

Τα συμπτώματα
Γενικό αίσθημα κακοδιαθεσίας, πονοκέφαλος, κρύος ιδρώτας, ίλιγγοι, ναυτία, υπνηλία.

Θεραπείες
Πάρτε μία δραμαμίνη πριν την αναχώρηση, μόλις επιβιβαστείτε ξαπλώστε ανάσκελα, με το σώμα στραμμένο προς την κατεύθυνση που πηγαίνει το πλοίο. Σκεπαστείτε με μία ελαφριά κουβέρτα και κλείστε τα μάτια (προσπαθώντας να συντονίσετε το σώμα σας με τις κινήσεις του πλοίου). Κοιτάζετε τον ορίζοντα αν υπάρχει κάποιο νησί μπροστά σας (αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς).

Κατάλληλη διατροφή για σύντομα ταξίδια
Καταναλώστε μικρά, στερεά και ελαφριά τρόφιμα (φρυγανιές, φρυγανισμένο ψωμί, κράκερ).

Κατάλληλη διατροφή για μεγάλα ταξίδια
Καταναλώστε μικρές ποσότητες τροφίμων μαγειρεμένων με απλό τρόπο, χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά (ψάρι ή κρέας στον ατμό, ζυμαρικά ή ρύζι χωρίς σάλτσα, καλά ψημένο ψωμί χωρίς ψίχα, κράκερ, κριτσίνια, φρούτα όπως μήλα, μπανάνες και βερίκοκα). Πιείτε μικρές ποσότητες υγρών (νερό, χυμούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών) σε θερμοκρασία δωματίου.

Αποφύγετε
Λιπαρά τυριά, αλλαντικά, κονσερβοποιημένα τρόφιμα (περιέχουν πολύ αλάτι και εντείνουν το αίσθημα της δίψας), γιαούρτι, εσπεριδοειδή, ακτινίδια και φράουλες (είναι όξινα).

Ναυτία αεροπλάνου

Οι αιτίες
Η ατμοσφαιρική πίεση (ίση με αυτήν που υπάρχει σε υψόμετρο 2.000 μέτρων και άνω) που προκαλεί «φράξιμο» των αυτιών, και η χαμηλή πίεση του οξυγόνου που γίνεται πιο αισθητή από τους ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι η διαταραχή του βιολογικού ρυθμού (λόγω της διαφοράς της ώρας από χώρα σε χώρα, ειδικά στα υπερατλαντικά ταξίδια), καθώς και ο φόβος της πτήσης και το ψυχολογικό στρες.

Τα συμπτώματα
Ναυτία, εμετός, κρύος ιδρώτας, υπερβολική σιελόρροια, ίλιγγοι, πονοκέφαλος, αεροφαγία, μείωση της όρεξης, αίσθημα βάρους στους αστραγάλους (λόγω της χαμηλής πίεσης του οξυγόνου και της καθιστικής στάσης), ωτίτιδα, κρυολόγημα, εντερικό πρήξιμο και πόνος (η απογείωση και η προσγείωση προκαλούν τη διόγκωση των αερίων του οργανισμού στην άνοδο και την επανασυμπίεση τους στην κάθοδο), και σε ορισμένες περιπτώσεις απώλεια των αισθήσεων και λιποθυμία.

Οι θεραπείες
Πάρτε ένα ήπιο ηρεμιστικό πριν την αναχώρηση. Μασάτε καραμέλες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή καταπίνετε με κλειστή μύτη και στόμα. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, αλλάζετε συχνά στάσεις και περπατάμε κάθε τόσο στον διάδρομο. Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις του κεφαλιού και κρατήστε τη θέση του καθίσματος σας σε γωνία 90 μοιρών. Προτιμήστε τις θέσεις κοντά στα φτερά του αεροπλάνου (είναι λιγότερο αισθητές οι αναταράξεις).

Κατάλληλη διατροφή
Καταναλώστε μικρές ποσότητες ελαφριών, αλλά θρεπτικών τροφίμων (ζυμαρικά ή ρύζι με λάδι και ντομάτα). Λευκό κρέας ή ψάρι (στη σχάρα ή στα κάρβουνα), φρυγανισμένο ψωμί, αυγά ελάτα, φρέσκα τυριά, λαχανικά (ανάλογα με την ανεκτικότητα του οργανισμού σας), φρέσκα φρούτα (μήλα, αχλάδια, εσπεριδοειδή, κεράσια, μπανάνες, φράουλες, ακτινίδια), γιαούρτι, φυσικούς χυμούς. Φυσικό μεταλλικό νερό, ελαφρύ τσάι.

Αποφύγετε
Λιπαρά κρέατα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, αλλαντικά, λιπαρά τυριά, σάλτσες, μαγιονέζα, κρέμες, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, βαριά γλυκά, αλκοολούχα ή υπεραλκοολούχα ποτέ (ευνοούν την απώλεια υγρών).

 

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Θεραπεία...

Θεραπεία συνέχεια...