Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022

Υ Υγεία

Μήπως ο βασιλικός ενισχύει το μυαλό;

Καταπολεμά τον πονοκέφαλο, ανεβάζει τη διάθεση και μειώνει το άγχος. Αλλά η θεραπευτική του δράση δεν περιορίζεται στη ψυχική υγεία, αξιοσημείωτη είναι και η δράση του στο πεπτικό και νευρικό σύστημα, καταπραΰνοντας τον τυμπανισμό, τις κράμπες στο στομάχι, τους κολικούς και τη δυσπεψία. 

Αν και ο βασιλικός είναι καλοκαιρινό φυτό, έχουμε συνηθίσει να τον αποξηραίνουμε και αν το χρησιμοποιούμε όλο ο χρόνο. Από την πατρίδα του την Ινδία, ο βασιλικός ήρθε στην Ευρώπη κατά την αρχαιότητα. Φυτρώνει και ευδοκιμεί εύκολα ακόμα και σε ένα γλαστράκι στο μπαλκόνι στου σπιτιού μας. Συχνά πετάμε τα άνθη του, μικρά λευκά ή ροζ για να αναπτυχθούν περισσότερο τα φύλα του, διαπράττοντας μεγάλο λάθος. Γιατί, τα άνθη του περιέχουν τις ίδιες ωφέλιμες ουσίες, όπως τα φύλλα του. Και από τα δύο αυτά μέρη βγαίνει απόσταγμα του αιθέριου ελαίου με ιδιαίτερα αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Είναι φυτό πλούσιο σε βιταμίνες Α και C και έχει πολλαπλές θεραπευτικές χρήσεις, με πιο αξιοσημείωτη την ικανότητα του να ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Στην ινδική βελονοθεραπευτική, ο ιερός βασιλικός χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα, ανακουφίζοντας από τον πυρετό, τη βρογχίτιδα, το άσθμα, το στρες και τα έλκη στο στόμα.

Παραδοσιακές και σύγχρονες χρήσεις

·         Κατά του κρυολογήματος

Θα βοηθήσετε σημαντικά το αναπνευστικό σας σύστημα, αν εισπνεύσετε σκόνη από αποξηραμένο και ψιλοκομμένο βασιλικό.

·         Κατά της γαστρίτιδας
Για μια αποτελεσματική αντιμετώπισης της γαστρίτιδας, ρίξτε 3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο βασιλικού πάνω σε λίγη ζάχαρη και καταναλώστε το 3 φορές την ημέρα. Ακόμη, καρυκεύστε με φρέσκα φύλλα βασιλικού όλα τα φαγητά σας. Προληπτικά, μπορείτε να κάνετε μία φορά την ημέρα, μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην περιοχή του στομάχου με ένα κουταλάκι λάδι από σπόρους βασιλικού, στο οποίο έχετε αναμίξει 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Το βράδυ για να βοηθήσετε την πέψη καταναλώστε ένα μείγμα εκχύματος (1 κουταλάκι βασιλικό και 1 κουταλάκι λευκάνθα) σε αφέψημα, αφού το αφήνετε να μουλιάσει για 15 λεπτά σε βραστό νερό.

·         Καταπολεμά το άγχος και την κούραση

Ο βασιλικός είναι ιδανικός για να διώξετε την κούραση και ν’ ανεβάσετε ξανά τη διάθεση σας, μετά το τέλος των διακοπών. Χάρη στα χημικά του συστατικά είναι σε θέση να κινητοποιήσει τους επινεφρίδιους αδένες, αυξάνοντας έτσι τα αποθέματα ενεργείας και την καλή διάθεση. Ζητήστε από ένα ειδικευμένο κατάστημα να σας ετοιμάσουν ένα μίγμα από 10γρ. πασιφλόρα, 15 γρ. τίλιο, 15γρ. βασιλικό και 10 γρ. μελισσόχορτο. Τη στιγμή της χρήσης, θα πάρετε από το μείγμα 4 κουταλάκια του καφέ και θα μουλιάσετε σε 1 λίτρο βρασμένο νερό για 15 λεπτά. Φιλτράρετε και πίνετε 1 κούπα το πρωί και μισή κούπα το απόγευμα, τουλάχιστον για τις πρώτες 15 ημέρες του Σεπτέμβρη.

·         Κατά του πονοκεφάλου
Κάντε μασάζ στους κροτάφους και στο κέντρο του μετώπου, κάθε πρωί με 2-3 σταγόνες από αιθέριο έλαιο βασιλικού, διαλυμένο σε μια κουταλιά φυτικό λάδι.

·         Χαλαρωτικό μπάνιο
Ρίξτε στο νερό του πρωινού σας μπάνιου 5-7 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού. Ακόμη, μετά το μπάνιο μπορείτε να κάνετε μασάζ με λίγες σταγόνες από έλαιο βασιλικού που θα τις έχετε αναμίξει με έλαιο jojoba.

Αιθέριο έλαιο: θα το βρείτε στα φαρμακεία και στα ειδικά καταστήματα που πωλούν βότανα.

Σκόνη: αποτελείται από ψιλοκομμένα φύλα και άνθη που έχουν αποξηρανθεί σε δροσερό και ξηρό περιβάλλον.

Λοσιόν: αναμείξτε 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού, σε ένα φλιτζάνι του καφέ φυτικό λάδι.


Έγχυμα
: 20 γρ. φύλλα και άνθη βασιλικού σε  1 λίτρο βραστό νερό.

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Θεραπεία...

Θεραπεία συνέχεια...