Εναλλακτικές θεραπείες για τους πόνους της πλάτης

Εκτύπωση

Ο πόνος της πλάτης είναι μία από τις χειρότερες ενοχλήσεις, αφού όχι μόνο είναι εξαιρετικά επώδυνος, αλλά μπορεί να καθηλώσει τον ασθενή για αρκετές μέρες στο κρεβάτι. Αν υποφέρετε από την πλάτη σας, τότε σίγουρα γνωρίζετε καλά για τι πράγμα μιλάμε. Ωστόσο, αυτό που πιθανόν να μην γνωρίζετε, είναι ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες που προσφέρουν γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Γιατί όμως είναι σημαντικό το νευρικό σύστημα;
Διότι είναι το πρώτο σύνολο ιστών (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός και νεύρα) που σχηματίζεται αμέσως μετά τη σύλληψη, και έργο του είναι να ελέγχει και να οργανώνει όλη την ανάπτυξη του οργανισμού, διασφαλίζει δηλαδή τη λειτουργία του κάθε κύτταρου, ιστού, οργάνου και συστήματος του σώματος. Πιθανές μετακινήσεις των σπονδύλων, με επακόλουθες διαταραχές κινητικότητας τους, μπορεί να προκαλέσουν συμπίεση του νωτιαίου μυελού, καθώς επίσης και να ερεθίσουν ή να συμπιέσουν τα νευρά, παρεμβαίνοντας έτσι στις λειτουργίες των ιστών και των οργάνων που αυτά ελέγχουν.

Η χειροπρακτική
Η χειροπρακτική είναι θεραπευτικό σύστημα, που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη που θεραπεύει προβλήματα της σπονδυλικής στήλης. Την ίδια στιγμή, οι χειροπρακτικοί οδηγούν το νευρικό σύστημα να επανέλθει στην κανονική λειτουργία του, γεγονός που βοηθά τον οργανισμό να ανακτήσει την έμφυτη ικανότητα του αυτοθεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, στην περίπτωση που παρατηρούνται πόνοι στην πλάτη, ο χειροπρακτικός προσπαθεί:

Συνεπώς, για να καταφέρει το σώμα να ανακτήσει την ευεξία του, θα πρέπει ο νωτιαίος μυελός να ρέει χωρίς εμπόδια στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης. Πώς ακριβώς όμως γεννιούνται τα εμπόδια αυτά; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, κύριες αιτίες των νευρολογικών διαταραχών της σπονδυλικής στήλης είναι κάποιο τραύμα από πέσιμο, αυτοκινητιστικό ατύχημα ή αθλητική δραστηριότητα. Καθοριστικοί παράγοντες όμως είναι και το στρες, οι μη-ισορροπημένες δίαιτες και η κακή στάση του σώματος, που μπορεί να αλλοιώσουν τη φυσιολογική στάση και κινητικότητα των σπονδύλων.

Η ομοιοπαθητική
Η ομοιοπαθητική είναι σε θέση να ανακουφίσει τους πόνους της πλάτης και μάλιστα οι θεραπείες της διαφέρουν ανάλογα με το είδος του πόνου, αλλά και με την προσωπικότητα του ασθενούς. Ακολουθούν οι πιο αποτελεσματικές.

Η οστεοπαθητική
Μία μέθοδος που θεραπεύει τους πόνους της πλάτης, των αρθρώσεων, τους ρευματισμούς και τις αρθρίτιδες, αλλά και τους τραυματισμούς από σπορ, τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και το άσθμα. Χάρη σε διάφορες κινήσεις με τα χέρια, ο οστεοπαθητικός αξιολογεί την κατάσταση της υγείας των ιστών, προκειμένου να εντοπίσει την έδρα της διαταραχής. Πιο συγκεκριμένα, αναζητάει τις περίφημες «ζώνες περιορισμένης κινητικότητας», δηλαδή τα μπλοκαρισμένα σημεία, και μέσω διάφορων τεχνικών με τα χέρια, προσπαθεί να αποκαταστήσει τη σωστή φυσιολογία των κινήσεων. Η κακή στάση του σώματος, οι υπερπροσπάθειες κίνησης ή άρσης βάρους, καθώς και το στρες μπορεί να διαταράξουν την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος, καταπονώντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος και μπλοκάροντας άλλα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσκολίες στην κίνηση και έντονος πόνος. Στόχος του οστεοπαθητικού είναι να απελευθερώσει τον ασθενή από την κατάσταση πε­ριορισμένης κινητικότητας και παράλληλα να ενισχύσει τις δυνατότητες αυτοθεραπείας που ο κάθε άνθρωπος διαθέτει.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και ικανή την ίδια στιγμή να ανακουφίζει τον πόνο. Για να το επιτύχει αυτό, ο οστεοπαθητικός:

Από τη μία θεραπεία στην άλλη, ο οστεοπαθητικός ζητάει από τον ασθενή να πραγματοποιεί ορισμένες ασκήσεις στο σπίτι του.

Ο βελονισμός
Πρόκειται για μία τεχνική της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής, που χαρίζει ψυχοσωματική ευεξία με την εισαγωγή λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Ο Βελονισμός προκαλεί ουσιαστικά μία ηλεκτρικο-χημική διέγερση ορισμένων νευρικών ινών, οι οποίες δρουν μέσω του περιφερειακού και κεντρικού νευρικού συστήματος και επεμβαίνουν πάνω στα νευρικά κέντρα που ρυθμίζουν τις λειτουργίες διαφόρων οργάνων και αδένων του σώματος.

Με αυτόν τον τρόπο, οι βελονιστές καταφέρνουν να ενεργοποιούν τα κέντρα των φυσικών αμυνών του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μειώνουν τους διάφορους πόνους.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στους πόνους της πλάτης, η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική θεωρεί ότι ο πόνος είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας που έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Εξάλλου ο Βελονισμός, στη θεραπεία των σπονδυλικών πόνων (αλλά και όλων των ασθενειών), θέλει τόσο να απομακρύνει τα συμπτώματα, όσο και να Βοηθήσει τον ασθενή να ανακτήσει την γενικότερη ψυχοσωματική αρμονία του. Σύμφωνα με τις αρχές του Βελονισμού, μία τέτοια δυσαρμονία μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματικούς παράγοντες, όπως στεναχώρια, θυμό, φόβο, ή σε κλιματικές αλλαγές, όπως έντονο κρύο, ζέστη, υψηλή υγρασία, αέρα. Όπως υποστηρίζουν οι βελονιστές, από όλα τα είδη πόνων της πλάτης ο συχνότερος είναι η oσφυαλγία που παρατηρείται κατά πλάτος στο χαμηλό σημείο της σπονδυλικής στήλης. Για την κινέζικη ιατρική, ο πόνος αυτός συνδέεται με την κακή λειτουργία της ενέργειας των νεφρών. Σε γενικές γραμμές, οι αιτίες νεφρικής ενεργειακής εξασθένισης είναι:

Ποια σπορ ενδείκνυνται και ποια όχι

Η σωματική δραστηριότητα κάνει καλό για τους πόνους της πλάτης, αρκεί να πραγματοποιείται με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια αθλήματα, τα οποία αντενδείκνυνται.

Αντενδείκνυνται σε περίπτωση υποτροπιάζουσας οσφυαλγίας, δισκοπάθειας και δισκοκήλης:

·         Ενδείκνυνται αρκεί να πραγματοποιούνται με μέτρο και σύνεση:

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Θεραπεία...

Θεραπεία συνέχεια...