Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021

Υ Υγεία

Οι χημικές δίαιτες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα

Περίπου ένα στα δέκα ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας δεν έχει άλλο ανιχνεύσιμο λόγο, εκτός από γνωστό πρόβλημα βάρους από τη μεριά της γυναίκας. Μάλιστα, είναι πια διαπιστωμένο ότι οι γυναίκες χαμηλού βάρους υποφέρουν πιο συχνά από πρόβλημα γονιμότητας σε σχέση με τις υπέρβαρες γυναίκες.

Όλοι οι άνθρωποι- και κυρίως νέες γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία- έχουν μπει στον πειρασμό να ακολουθήσουν μία δίαιτα εύκολη και γρήγορη. Όμως αυτό έχει συχνά αντίθετα αποτελέσματα:

Η έλλειψη ενέργειας προκαλεί άμεσα κόπωση και επηρεάζει σημαντικές λειτουργίες.

Η όποια απώλεια εκμηδενίζεται σε ελάχιστες μέρες μετά από την ημέρα - στόχο, αφού η στέρηση σας οδηγεί αμέσως μετά την επίτευξη του στόχου σε υπερβολές και καταχρήσεις.

Το σημαντικότερο είναι όμως, ότι μακροπρόθεσμα προκαλούνται σοβαρές βλάβες στην υγεία καθώς και ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν προβλήματα υπογονιμότητας.


Χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων και προβλήματα ωορρηξίας

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σωματικό λίπος είναι πολύ σημαντικό στην παραγωγή και ρύθμιση των γυναικείων ορμονών. Χαρακτηριστικά, οι γυναίκες που στερούνται λίπος στο σώμα τους μπορεί να έχουν ουσιαστικά χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και να υποφέρουν από χρόνια προβλήματα υγείας, όπως η οστεοπόρωση. Σε επίπεδο γονιμότητας, αυτές οι γυναίκες συχνά «χάνουν» την περίοδό τους. Ακόμα και πριν χαθεί η περίοδος, μπορεί να έχει ήδη καταργηθεί η ωορρηξία. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης χωρίς ιατρική συμβολή. Ακόμα και αν μια αδύνατη γυναίκα μείνει έγκυος, υπάρχουν πιο συχνά προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όπως ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου και πρόωρος τοκετός.

Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν μια γυναίκα χάνει απότομα βάρος και βρεθεί κάτω από τα επιτρεπτά όρια, οι αρνητικές συνέπειες για την ωορρηξία και την περίοδο μπορεί να είναι επίμονες, δηλαδή να συνεχίσουν να υφίστανται ακόμα και μετά την επαναφορά του βάρους εντός των φυσιολογικών ορίων. Αυτό εξηγεί γιατί επαγγελματίες μοντέλα και χορεύτριες έχουν συχνά δυσκολία να κάνουν παιδιά, ακόμη και αφού εγκαταλείψουν την καριέρα τους
.

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Θεραπεία...

Θεραπεία συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ