Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Υ Υγεία

7 θανάσιμα αμαρτήματα που μας εξουσιάζουν!

 

Πώς θα μεταμορφώσουμε τις αδυναμίες μας σε αρετές!

Μας τα επεσήμανε ο Δάντης στο περίφημο έργο του «Θεία Κωμωδία», αφιερώνοντας στο καθένα μια θέση στο καθαρτήριο και στην κόλαση. Πρόκειται για τις 7 πληγές της ανθρώπινης φύσης: τη λαγνεία, τη λαιμαργία, τη φιλαργυρία, την οργή, το φθόνο, την οκνηρία και την αλαζονεία που δυστυχώς δεν αφορούσαν μόνο τον άνθρωπο του μεσαίωνα, αλλά είναι πάθη διαχρονικά που απασχολούν και τον άνθρωπο του σήμερα.

Με τη βοήθεια των ψυχολόγων ας δούμε με ποια οργανικά συμπτώματα συνδέονται και πώς θα μπορούσαμε να απαλλαγούμε από αυτά ή να τα μετατρέξουμε σε θετικά σημεία του χαρακτήρα μας. Γιατί σε μικρές δόσεις ακόμη και τα πάθη μας μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργικά και θετικά στην πορεία της ζωής μας.

Οι αρετές ολόκληρης της ψυχής είναι: η δικαιοσύνη, η γενναιοδωρία και η μεγαλοψυχία, ενώ οι κακίες που χαρακτηρίζουν την ψυχή είναι η αδικία, η φιλαργυρία και η μικροψυχία. Αριστοτέλης


Φιλαργυρία

Η φιλαργυρία δεν αφορά μόνο τα χρήματα και τα υλικά αγαθά, όπως συνήθως πιστεύουμε, στην πραγματικότητα όποιος έχει αυτό το ελάττωμα είναι φειδωλός και τσιγκούνης σε όλα, από τα χρήματα μέχρι τα συναισθήματα και τις εκδηλώσεις αγάπης. Ο φιλάργυρος είναι κατά βάση ανασφαλής. Πολλοί ψυχολόγοι, μάλιστα, υποστηρίζουν, πως όσοι εμφανίζουν χαρακτηριστικά φιλαργυρίας, ενδεχομένως κατά την παιδική τους ηλικία δεν  δέχθηκαν στοργή και αγάπη. Έτσι δεν έμαθαν ποτέ πώς να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους και να είναι γενναιόδωροι με τους άλλους. Πάσχουν από το ίδιο σύνδρομο που χαρακτηρίζει και το νάρκισσο: είναι επικεντρωμένοι μόνο στον εαυτό τους αλλά μόλις έρχονται σε αντιπαράθεση με τον εξωτερικό κόσμο καταρρέουν…

Παρενέργειες

Η τυπική οργανική πάθηση για όποιον “μαζεύει” οτιδήποτε και δεν πετάει τίποτα είναι η δυσκοιλιότητα, η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω συμπτώματα: πόνοι στην κοιλιά, φουσκώματα, δυσοσμία του στόματος, γενική κόπωση, πονοκέφαλος, παχυσαρκία.

Πως να απαλλαγείτε από τη φιλαργυρία 

·         Θέλετε να αποβάλλετε το ελάττωμα της τσιγκουνιάς; Αρχίστε από την ντουλάπα σας. Βάλτε τάξη κι απαλλαχτείτε από τα περιττά αντικείμενα και τα ρούχα που δεν χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια.

·         Μήπως είναι καιρός να μάθετε να χαρίζετε πράγματα ; Κι όχι μόνο τα «περιουσιακά» σας αντικείμενα αλλά και τα συναισθήματά σας;  Η πρώτη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η φροντίδα ενός ζώου. Ίσως ένα γατάκι που το βρήκατε τυχαία κάτω από το σπίτι σας.

Μετατρέψτε το ελάττωμα σε προτέρημα
Η φιλαργυρία, μακριά από εμάς! Αλλά λίγη πειθαρχία στα οικονομικά μας δεν βλάπτει!  Ίσως έτσι μπορέσουμε ν’ αποταμιεύσουμε λίγα χρήματα για να πάμε τις διακοπές που πάντα ονειρευόμαστε ή για να αγοράσουμε το αυτοκίνητο που εδώ και καιρό έχουμε “βάλει στο μάτι”.

Λαιμαργία
Η τάση να τρως κάθε τι που αγαπάς, γιατί μόνο έτσι το αφομοιώνεις και το κάνεις εαυτό σου! Δεν πρέπει να συγχέουμε τη λαιμαργία με τις διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία, κατά την οποία το ανεξέλεγκτο αίσθημα της πείνας ωθεί κάποια άτομα να καταπίνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και στη συνέχεια να την αποβάλλουν με εμετούς, προσπαθώντας να διώξουν τις τύψεις τους και να μην πάρουν κιλά. Η λαιμαργία δεν είναι απλώς μια διαταραχή αλλά «ένστικτο». Ο λαίμαργος θεωρεί τη γαστριμαργική απόλαυση υπέρτατη ηδονή και πολυτέλεια. Ψάχνει πάντα το κάτι περισσότερο γι’ αυτό βρίσκεται σε μια συνεχή αναζήτηση της γευστικής ικανοποίησης.

Παρενέργειες
Δύσκολα, ο λαίμαργος καταφέρνει να ικανοποιήσει τον ουρανίσκο του, γιατί καμιά τροφή δεν βρίσκεται στο ύψος των ανικανοποίητων γαστρονομικών του απαιτήσεων. Έτσι λοιπόν, όλες τις φορές που καταναλώνει ένα γεύμα που σύμφωνα με την άποψή του δεν είναι εύγευστο -αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα- κατηγορεί γι’ αυτό την κακή του διάθεση. Κατά συνέπεια, πάσχει πάντα από δυσπεψία, η οποία παρουσιάζεται με ακρίβεια μετά από κάθε γεύμα με τα παρακάτω συμπτώματα: πόνο και αίσθημα βάρους στο στομάχι, φούσκωμα, καούρες, ναυτία.

Πώς να τη θέσετε υπό έλεγχο;
Ναι υπάρχει τρόπος, εκείνος του να εξυψώσετε τη λαιμαργία σε χόμπι. Γραφτείτε σε σχολή μαγειρικής. Μαγειρέψτε για τους άλλους και εξαιρείστε τον εαυτό σας.

Μετατρέψτε το ελάττωμα σε προτέρημα
Ο λαίμαργος είναι ένα άτομο σχολαστικό. Αυτή η πλευρά του χαρακτήρα αποβαίνει πολλές φορές χρήσιμη στην επαγγελματική του σταδιοδρομία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες όπου απαιτείται η ακρίβεια και η σχολαστικότητα.

Οκνηρία
Έχετε νωχελική διάθεση και έλλειψη ενέργειας; Συμβαίνει συχνά ιδιαίτερα μετά από περιόδους έντονου στρες! Πολλές φορές πρόκειται για δώρο προς τον οργανισμό μας για να «ξαναγεμίσουμε τις μπαταρίες». 

Κύριο χαρακτηριστικό του οκνηρού είναι η αδιαφορία και η νωχελική διάθεση απέναντι σε κάθε κίνητρο που του παρουσιάζεται. Τίποτα δεν καταφέρνει να τον δραστηριοποιήσει και λίγα είναι τα πράγματα που είναι σε θέση να του χαρίσουν λίγη ενέργεια και μπρίο!

Το μυστικό να την καταπολεμήσετε; Θέστε στόχους!
Kάθε πρωί «συμφωνήστε» με τον εαυτό σας ένα στόχο που θα πρέπει να τον πραγματοποιήσετε στη διάρκεια της ημέρας. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι σπουδαίο και σημαντικό, είναι αρκετό για παράδειγμα να καθορίσετε ως στόχο ημέρας την τακτοποίηση των λογαριασμών του σπιτιού, την προσεκτική τακτοποίηση της ντουλάπας ή το καθάρισμα του κήπου.

Παρενέργειες
Η τυπική πάθηση που διακρίνει τον οκνηρό είναι ο υποθυρεοειδισμός, δηλαδή η επιβράδυνση της δραστηριότητας του θυρεοειδούς. Αυτή η ασθένεια που εμφανίζει σαν βασικό σύμπτωμα την υπερβολική κόπωση, οφείλεται σε μια διαταραχή του οργάνου του θυρεοειδούς που μπορεί να είναι ελλιπώς αναπτυγμένο ή να βρίσκεται σε ακατάλληλη θέση. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτή την πάθηση είναι:  κακοδιαθεσία και επιβράδυνση των πνευματικών λειτουργιών.

Χρειάζεστε ενέργεια; Χυμοί και φρούτα!  
Για να καταπολεμήσετε την κόπωση, καλό είναι να πίνετε κάθε πρωί ένα φυσικό χυμό εσπεριδοειδών ή να τρώτε δύο ακτινίδια. Αυτά τα δύο αυτά είδη φρούτων είναι πλούσια σε  βιταμίνη C, στοιχείο απαραίτητο για να δώσετε στον οργανισμό σας τις σωστές δόσεις ενέργειας.

Μετατρέψτε το ελάττωμα σε προτέρημα
Η απραξία μερικές φορές  μπορεί να έχει και τις θετικές της πλευρές, όταν βέβαια δεν γίνεται τρόπος ζωής, αλλά πρόκειται για μια ολιγοήμερη περίοδος για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας και να ξαναπάρουμε ενέργεια. Έτσι λοιπόν μετά από μια βδομάδα έντονης εργασίας μην νιώσετε τύψεις αν:

·              Περάσετε όλη την μέρα σας στο πάρκο απολαμβάνοντας τον ήλιο

·              Αφιερώσετε όλη την Κυριακή σε πλήρη ξεκούραση

Φθόνος
Ο Μπέρτραντ Ράσελ είπε ότι η ζήλια είναι μία από τις κυριότερες αιτίες της δυστυχίας. Είναι μια συνήθης και πλέον ατυχής πλευρά της ανθρώπινης φύσης, διότι δεν είναι μόνο αυτός που ζηλεύει δυστυχισμένος, αλλά επιθυμεί να προκαλέσει δυστυχία και στους γύρω του. Ο Αριστοτέλης στη «Ρητορική» όρισε το φθόνο ως τον πόνο που προκαλεί η τύχη των άλλων, ενώ ο Καντ ως μία απροθυμία να δει κάποιος τη δική του ευημερία, επισκιάζοντας την από την ευημερία κάποιου άλλου. Κι αυτό γιατί το πρότυπο που χρησιμοποιεί δεν έχει εγγενή σχέση με τη δική του ευημερία, παρά μόνο στο πλαίσιο σύγκρισης της δικής του με των άλλων.

 Για το ζηλιάρη η ευτυχία των άλλων αποτελεί αδικία. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα πως η επαγγελματική επιτυχία του συναδέλφου ή η καλή συναισθηματική σχέση που έχει ο φίλος μας ερμηνεύονται σαν εύνοια τύχης και όχι σαν αποτέλεσμα εργασίας και προσπάθειας. Όποιος υποφέρει από φθόνο είναι και μνησίκακος, και κρύβει συνήθως αυτές τις πλευρές του χαρακτήρα του κάτω από μια φαινομενική μάσκα ευτυχίας.

Παρενέργειες
Σε μεγάλη κρίση ζήλιας, ο άνθρωπος βιώνει πολλά σωματικά συμπτώματα, νιώθει ένταση, σπασμό των μυών, τρεμούλιασμα και ζαλάδα στο κεφάλι.

Αυτά τα συμπτώματα διαρκούν ώρες και σταδιακά εξασθενούν.

Ακόμη, η εχθρότητα απέναντι στους άλλους μπορεί να επιφέρει υψηλή πίεση. Οφείλεται στη ζήλια και πολλές φορές στην οργή που αισθανόμαστε για το διπλανό μας, συναίσθημα ιδιαίτερα δυνατό που η έντασή του επηρεάζει και βλάπτει τον οργανισμό.

Το μυστικό να την καταπολεμήσετε!
Για να καταπολεμήσετε το φθόνο και τη ζήλια, μπορεί να σας φανεί χρήσιμη μια απλή άσκηση. Προσπαθήστε να φανταστείτε πως έχουν συγκεντρωθεί γύρω σας άτομα που έχουν κάποιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό ή προτέρημα που θα θέλατε να έχετε. Επισημάνετε αυτές τις αρετές που ζηλεύετε σε ένα φύλλο χαρτί και για το κάθε πρόσωπο αξιολογείστε και καταγράψτε τις δυνατότητες που έχετε να φθάσετε κι εσείς τον ίδιο στόχο. Στην κρίση σας όμως χρειάζεται να είστε αντικειμενικοί και αν χρειαστεί σκληροί με τον ίδιο τον εαυτό σας. Βέβαια, είναι φανερό πως πρέπει να θέσετε σε αξιολόγηση προτερήματα που δεν αφορούν εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως τα γαλάζια μάτια ή τα ξανθά μαλλιά της φίλης σας, αλλά πραγματική ποιότητα του χαρακτήρα.

Μετατρέψτε το ελάττωμα σε προτέρημα
Σε μικρές δόσεις, η ζήλια μπορεί να βοηθήσει στο να μετατρέψετε αυτό το ελάττωμα σε υγιή φιλοδοξία. Αρκεί να κατανοήσετε πως η ζωή των άλλων σε όλους τους τομείς έχει  γίνει καλύτερη, χάρη στη προσπάθεια που έχουν κάνει και στις αρετές που διαθέτουν και όχι μόνο εξαιτίας της τύχης.

Οργή
Αίσθημα αδικίας; Προσβολής; Ντροπής; Υποτίμησης; Απώλειας ελέγχου; Σκέψεις ότι ο άλλος καταπατά τα δικαιώματά σου; Ότι σε υποτιμά; Ότι σε ταπεινώνει; Νιώθεις το δίκιο να σε πνίγει; Οι παραπάνω ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις αποτελούν συνήθη αίτια πίσω από το ισχυρό και οδυνηρό συναίσθημα, το την οργή. Οργή και θυμό νιώθουμε για το πρόσωπο που θεωρούμε ότι μας προκαλεί τα παραπάνω συναισθήματα, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό, είτε επειδή δεν τον υπερασπιστήκαμε επαρκώς, είτε επειδή τον αφήσαμε να ταραχτεί, να χάσει το δίκιο του, τον έλεγχο και την αυτοκυριαρχία του. Ο οργισμένος βρίσκεται πάντα σε άμυνα, ισχυρογνώμων και πολεμικός σε όλα. Ακόμη και το πιο απλό θέμα μπορεί να του προκαλέσει μια άγρια μανία, όπως για παράδειγμα αν περιμένει σε μεγάλη ουρά στο σούπερ μάρκετ ή πέσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Παρενέργειες
Τα άτομα που διακατέχονται από συναισθήματα οργής υποφέρουν συχνά από πολύ έντονες ημικρανίες. Πρόκειται για έντονους πόνους που πλήττουν τη μία πλευρά του κεφαλιού και αφορά συνήθως την περιοχή του κροτάφου και της οφθαλμικής κόγχης.

Διαχείριση θυμού
Οι εκρήξεις οργής είναι μια ασθένεια που πλήττει κυρίως τα άτομα της σύγχρονης ζωής και της δυτικής κουλτούρας. Οι έρευνες μιλούν για έναν  στους είκοσι. Για τους ανθρώπους αυτούς, η οργή δεν είναι συναίσθημα αλλά πρόβλημα. Χρειάζεται να μάθουν πώς να διαχειρίζονται την οργή τους! Το πρώτο βήμα της διαχείρισης συναισθημάτων θυμού είναι η αναγνώριση της λαθεμένης στάσης μας ενώ το αμέσως επόμενο βήμα πρέπει να είναι η εκμάθηση των κατάλληλων μοντέλων έκφρασης του «δίκαιου θυμού» μας. . Όταν είμαστε αγχωμένοι και διακατεχόμαστε από καταθλιπτικά συναισθήματα στις σχέσεις μας, τότε συχνά υποβαλλόμαστε στις συνέπειες του απωθημένου μας θυμού. Σκοπός λοιπόν να φροντίσουμε τις «πληγές» μας από παλαιότερες καταστάσεις θυμού που ταλανίζουν. Αν αυτές οι πληγές «παραμένουν ανοιχτές» μας αποτρέπουν από το να προχωρήσουμε προς μια υγιή αντιμετώπιση και μεταχείριση του θυμού μας που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο στη ζωή του καθένα μας.

Μετατρέψτε το ελάττωμα σε προτέρημα
Η έκρηξη οργής μπορεί καμιά φορά να είναι και ευεργετική. Αν τα κρατάμε όλα μέσα μας είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσουμε κάποια ψυχοσωματικά προβλήματα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εκτονώνουμε τις συσσωρευμένες εντάσεις και να “δηλώνουμε” την παρουσία μας όταν είναι απαραίτητο και μόνο τότε.

Αλαζονεία

Η αλαζονεία είναι το γνώρισμα της συμπεριφοράς του ανθρώπου, που πηγάζει από την υπερτίμηση του εαυτού του. Είναι η τάση του ατόμου να προβάλει και να αγαπά τον εαυτό του. Ο ατομισμός, η έπαρση, η υπεροψία είναι αποχρώσεις της ίδιας συμπεριφοράς. Ο αλαζόνας θεωρεί τους άλλους κατώτερους, τους χρησιμοποιεί πολλές φορές σαν αντικείμενα και τους ταπεινώνει. Το πιο προσφιλές του μέσον είναι η ειρωνεία. Ευτελίζει σκοπίμως τα προσόντα των άλλων, τόσο με τη συμπεριφορά του επιδεικνύοντας μια υπερβολική αυτοπεποίθηση όσο και με τις ίδιες τις λέξεις που χρησιμοποιεί. Συνήθως, διακρίνεται από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  •          είναι πολύ εγωιστής και υπερόπτης
  •          είναι ατομικιστικής
  •          έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση, η οποία πολλές φορές δεν βασίζεται σε πραγματικές ικανότητες.

Παρενέργειες
Το άσθμα είναι η πάθηση που συνδέεται συχνά με αυτό το ελάττωμα. Από ψυχοσωματική άποψη οφείλεται στο ότι οι αλαζόνες δεν ξεπέρασαν ποτέ τη φάση παντοδυναμίας, τυπική των παιδιών ηλικίας 5 ετών. Πράγματι, σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά ανακαλύπτουν την εξαιρετική ικανότητα της επιρροής που ασκούν πάνω στους γονείς τους, αποκτώντας έτσι ένα είδος εξουσίας και έπαρσης.

Γίνετε εθελοντής
Αφιερώστε κάποιες ώρες την εβδομάδα σε εθελοντική εργασία, όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το συγκεκριμένο ελάττωμα, αλλά θα σας δώσει την ευκαιρία να προσφέρετε πολύτιμα πράγματα σε άλλους ανθρώπους. Βέβαια, η επιλογή του τομέα της προσφοράς έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες ικανότητες και την προσωπικότητα του καθενός, το σημαντικότερο όμως είναι πως μέσα από μια τέτοια διαδικασία, τα άτομα που διαθέτουν αλαζονική συμπεριφορά θα μάθουν να εμπιστεύονται και να μοιράζονται συναισθήματα και ψυχικά αποθέματα.

Μετατρέψτε το ελάττωμα σε προτέρημα
Για να έχουμε μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας και με τους άλλους, είναι απαραίτητο να έχουμε αυτοεκτίμηση και θετική άποψη για το πρόσωπό μας.

Αν διατηρούμε καλή αυτοεικόνα μπορούμε εύκολα να προβάλλουμε τις ικανότητές μας και αυτό είναι ιδιαίτερα  χρήσιμο σε πολλούς τομείς της ζωής μας, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα. Όμως, το να διαθέτουμε αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει οπωσδήποτε πως είμαστε υπεράνθρωποι, αλλά επειδή γνωρίζουμε και δεχόμαστε τα όριά μας, είμαστε αισιόδοξοι και επικεντρωνόμαστε στα  θετικά σημεία του χαρακτήρα μας. Μια τέτοια στάση ζωής αποτελεί επιπλέον κίνητρο για βελτίωση.

Λαγνεία
Στη σκέψη των φιλήδονων ατόμων κυριαρχεί η σεξουαλική επιθυμία, η οποία συνοδεύεται από μια μεγάλη ποικιλία ερωτικών φαντασιώσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια βασανιστική εμμονή και διανοητική εξάρτηση που σε βάθος χρόνου περιορίζει την καθημερινή τους ζωή, εμποδίζοντάς τους ν’ ασκήσουν ήρεμα τις επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητές τους. 

Παρενέργειες
Η λαγνεία είναι συνδεδεμένη με δύο σεξουαλικές διαταραχές: την ανικανότητα στην περίπτωση του άνδρα και τον κολπικό σπασμό στην περίπτωση της γυναίκας. Το ανδρικό πρόβλημα παρουσιάζεται με μια έλλειψη στύσης, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην ερωτική συνέρρευση και στη σεξουαλική ολοκλήρωση. Αντίθετα, στην περίπτωση της γυναίκας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής οι μυς του κόλπου συστέλλονται αντί να χαλαρώσουν, καθιστώντας έτσι δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη την ερωτική συνεύρεση. Αυτό οδηγεί συχνά στην αδυναμία σύναψης μιας πραγματικής σχέσης, γιατί ο φιλήδονος εξαιτίας του φόβου του πως δεν μπορεί να υλοποιήσει τις επιθυμίες του, σηκώνει απέναντι στο σύντροφό του έναν πραγματικό τοίχο.  

Θεραπεία και σπορ
Σε κάθε περίπτωση οι σεξουαλικές διαταραχές θεραπεύονται με τη βοήθεια της σεξουαλικής ψυχοθεραπείας. Είναι απαραίτητη η συνάντηση με κάποιον ψυχολόγο, ειδικό στη σεξολογία και μια σειρά από συνεδρίες που θα συμβάλλουν στον εντοπισμό του ψυχολογικού προβλήματος που κρύβεται κάτω από τη συγκεκριμένη διαταραχή. Παράλληλα, μια χρήσιμη και αποτελεσματική συμβουλή είναι να ασχοληθείτε με κάποια αθλητική δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα κολύμβηση ή τένις. Πρόκειται για δύο σπορ που απαιτούν πειθαρχία και ευρυθμία, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο τη διοχέτευση της έντονης ερωτικής ενέργειας που έχετε προς άλλα κανάλια και δραστηριότητες.

Μετατρέψτε το ελάττωμα σε προτέρημα
Οι ερωτικές φαντασιώσεις και η έντονη επιθυμία μπορούν να αποτελέσουν θετικά ερεθίσματα για τη ζωή ενός ζευγαριού, ιδιαίτερα μετά από πολύχρονη σχέση, όπου το ζευγάρι αρχίζει να κουράζεται και να μη νιώθει τη σεξουαλική έλξη του πρώτου καιρού.

7 αναγεννητικές αρετές vs 7 θανάσιμα πάθη:

1. Αγνότητα αντί λαγνείας: να διώχνεις από μέσα σου κάθε τι μίζερο και μετριοπαθές. Η αγνότητα είναι μια θεϊκή αρετή. Ένας συνεχής αγώνας πνευματικής ανάτασης.

2. Ταπεινοφροσύνη αντί αλαζονείας: η αντίληψη ότι είσαι ένα απειροελάχιστο μέρος μέσα στο όλο, αλλά ότι χωρίς εσένα όλα θα ήταν διαφορετικά.

 3. Εγκράτεια αντί λαιμαργίας: η δύναμη να φυλάς για το αγαπημένο σου πρόσωπο το καλύτερο που έχεις να δώσεις.

 4. Ζήλος αντί οκνηρίας: να μην μπορείς ούτε στιγμή χωρίς να δημιουργείς.

 5. Ανοχή αντί οργής: η κατασταλαγμένη σοφία να αντιδράς με ωριμότητα στα κακώς κείμενα.

6. Αγαθοεργία αντί φιλαργυρίας-απληστίας: να νοιάζεσαι για τους άλλους, κι απ’ αυτό να αντλείς πληρότητα και ικανοποίηση.

7. Καλοσύνη αντί ζήλιας: γιατί όπως λέει και μια γιαπωνέζικη παροιμία «Ένας λόγος καλοσύνης μπορεί να θερμαίνει τρεις χειμωνιάτικους μήνες» 

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Θεραπεία...

Θεραπεία συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ