Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022

Φ Φύση

Οικολογική θέρμανση στο σπίτι!


Ζεσταθείτε οικολογικά
Τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην έχουμε επιπτώσεις στο πορτοφόλι μας, στην υγεία μας και στο περιβάλλον.

Είκοσι βαθμοί Κελσίου: αυτή είναι η θερμοκρασία που εγγυάται την ιδανική ζεστασιά σε ένα σπιτικό. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί έχουν τη συνήθεια να ανεβάζουν το θερμοστάτη στους 23 και στους 24 βαθμούς είτε γιατί τους δίνεται η δυνατότητα λόγω αυτόνομης θέρμανσης, είτε γιατί τους αρέσει να ζουν σε ένα πιο ζεστό περιβάλλον. Κι αυτό δυστυχώς δεν είναι το μόνο λάθος που διαπράττουν σε ό,τι αφορά τη χρήση της θέρμανσης. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τα σωστά επίπεδα υγρασίας μέσα στο σπίτι τους, λίγοι αερίζουν επαρκώς τα δωμάτιά τους και ακόμα λιγότεροι γνωρίζουν για την απώλεια θερμότητας που έχουν στους χώρους τους. Λάθη που έχουν επιπτώσεις όχι μόνο για το πορτοφόλι τους και το περιβάλλον, αλλά και για την υγεία τους. Διαβάστε παρακάτω όλα θα πρέπει να γνωρίζετε για μία οικολογική και υπεύθυνη χρήση των συστημάτων θέρμανσης.

Όταν γίνεται συζήτηση για τη μόλυνση, το μυαλό όλων πηγαίνει στις εκπομπές αερίων των βιομηχανιών, τα καυσαέρια των οχημάτων και τα χημικά απόβλητα. Παρ’ όλα αυτά, η οικιακή θέρμανση επιβαρύνει πολύ τα επίπεδα της μόλυνσης, τόσο εξαιτίας των παραγώγων της καύσης που διαχέει στην ατμόσφαιρα, όσο και λόγω του ότι απαιτεί πολύ υψηλή κατανάλωση των ενεργειακών αποθεμάτων μέσα σε μικρό διάστημα. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι η θέρμανση των σπιτιών συνεπάγεται περίπου με το 50% της ενεργειακής κατανάλωσης μιας χώρας και κατ’ επέκταση με το 50% της περιβαλλοντολογικής μόλυνσης. Ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι την ίδια στιγμή οι βιομηχανίες φτάνουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον σε ποσοστό που δεν ξεπερνάει το 30%.

Τα πιο βλαβερά είναι αναμφίβολα τα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με κάρβουνο, γιατί εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα μολυσματικών ουσιών στην ατμόσφαιρα. Δυστυχώς, τα συστήματα αυτά, αν και ιδιαίτερα ζημιογόνα για το περιβάλλον, χρησιμοποιούνται ακόμα σε πολλά παλιά σπίτια. Παρ’ όλα αυτά, και το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θέρμανση των περισσότερων κατοικιών, δεν είναι αθώα: το πρώτο απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ το δεύτερο απελευθερώνει και ένα είδος αιθάλης, μιας μαύρης σκόνης που προέρχεται από την καύση του πετρελαίου.

Προστατέψτε την υγεία σας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύπαρξη ενός συστήματος θέρμανσης σε κάθε σπίτι που να εγγυάται ένα ζεστό περιβάλλον τις κρύες μέρες του χειμώνα, έχει βελτιώσει τα επίπεδα ζωής και υγείας των ανθρώπων, μειώνοντας για παράδειγμα τους ρευματισμούς και όλες τις διαταραχές που σχετίζονται με το κρυολόγημα. Από την άλλη μεριά όμως, αν αυτό το σύστημα δεν χρησιμοποιείται με σωστό και υπεύθυνο τρόπο, μπορεί να αποβεί βλαβερό για την υγεία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μεγάλη προσοχή χρειάζεται πρώτα από όλα η ρύθμιση της θερμοκρασίας. Η αυξημένη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αγγειοδιαστολή και κατ’ επέκταση πτώση της πίεσης, ανεξήγητο αίσθημα κούρασης και αδιαθεσία. Επιπλέον, όταν η ζέστη είναι υπερβολική, το σώμα ιδρώνει και χάνει πολύτιμες ουσίες, όπως μεταλλικά άλατα. Στην περίπτωση αυτή, παρατηρείται έντονη κόπωση και μυϊκή αδυναμία.

Εξίσου σημαντική είναι κατά τους πνευμονολόγους και η ρύθμιση της υγρασίας, γιατί όταν αυτή πέφτει χαμηλά, ξηραίνονται οι βλεννογόνοι των αναπνευστικών οδών και δεν καταφέρνουν να προστατεύουν αποτελεσματικά απέναντι στους βλαβερούς παράγοντες. Κατά συνέπεια, ο οργανισμός γίνεται πιο επιρρεπής στις μολύνσεις και τις φλεγμονές της μύτης και του λαιμού, αλλά και των βρόγχων και των πνευμόνων. Δεν υπάρχει όμως ανάγκη για υπερβολή ούτε προς την αντίθετη κατεύθυνση: αν τα επίπεδα υγρασίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη ακάρεων σκόνης, αυξάνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης άσθματος και αλλεργιών.

Συμβουλές για μία ορθή χρήση
Τι συνεπάγεται η ορθή χρήση της θέρμανσης; Η απάντηση είναι απλή: σημαίνει σεβασμό του περιβάλλοντος και της προσωπικής υγείας με ιδιαίτερη προσοχή και στον οικονομικό παράγοντα. Διαβάστε λοιπόν συμβουλές υπεύθυνης χρήσης των συστημάτων κεντρικής και αυτόνομης θέρμανσης.

 •          Ρύθμιση της θερμοκρασίας
  Μέσα στο σπίτι, η θερμοκρασία δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 20 βαθμούς. Το πολύ-πολύ να αυξηθεί κατά ένα βαθμό σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά ή ηλικιωμένοι, αλλά όχι περισσότερο. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ως ένα βαθμό το αίσθημα του κρύου μπορεί να καταπολεμηθεί με ένα μάλλινο πουλόβερ πολύ καλύτερα από ό,τι με την άνοδο του θερμοστάτη. Σημαντικό είναι επίσης να παραμένει σβηστό το σύστημα θέρμανσης κατά τη διάρκεια καθαρισμού του σπιτιού, όταν είναι ανοιχτά τα παράθυρα, όπως επίσης όταν δεν βρίσκεται κανείς στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
   
  Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι όσοι διαθέτουν σύστημα αυτόνομης θέρμανσης, είναι πιο προνομιούχοι σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην περίπτωση της κεντρικής θέρμανσης, οι δυνατότητες παρέμβασης είναι πολύ περιορισμένες. Και οι σπατάλες δεν λείπουν, γιατί δεδομένου ότι ο λέβητας βρίσκεται στο υπόγειο, για να μπορεί να εγγυάται την ίδια θερμότητα σε όλους τους ορόφους, ο κεντρικός θερμοστάτης ρυθμίζεται σε πιο υψηλές θερμοκρασίες. Μία καλή λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι να σβήνετε μεμονωμένα τα καλοριφέρ στα πιο ζεστά δωμάτια του σπιτιού σας μέσω της ειδικής στρόφιγγας, περιορίζοντας έτσι τη θερμοκρασία και την απώλεια θερμότητας. Θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι ο χώρος θα παραμένει ζεστός χάρη στη θερμότητα των γειτονικών δωματίων. 

 •          Ρύθμιση υγρασίας
  Ανεξάρτητα από το σύστημα θέρμανσης που διαθέτει η κατοικία σας, είναι σημαντικό να φροντίζετε για τα επίπεδα υγρασίας των χώρων σας. Για τον σκοπό αυτό θα χρειαστείτε έναν υγραντήρα. Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξετε μία ακριβή συσκευή. Αρκεί να τοποθετήσετε μία λεκανίτσα με νερό πάνω στα σώματα των καλοριφέρ. Αν αισθανθείτε αντιθέτως ότι έχει αυξηθεί πάρα πολύ η υγρασία, τότε δεν έχετε παρά να ανοίξετε για λίγη ώρα τα παράθυρα (για παράδειγμα αν έχετε κάνει ένα ζεστό μπάνιο ή αν έχετε απλώσει την μπουγάδα μέσα στο σπίτι). Υπολογίστε ότι η ιδανική υγρασία για κάθε δωμάτιο του σπιτιού είναι γύρω στο 30-40%. Για να τη μετρήσετε, θα σας χρησιμεύσει ένα υγρόμετρο, συσκευή που δεν στοιχίζει πάνω από 10 ευρώ.
   
 •         Αερισμός δωματίων
  Είναι πολύ σημαντικό επίσης να ανοίγετε καθημερινά όλα τα παράθυρα του σπιτιού για τουλάχιστον μισή ώρα, έτσι ώστε να επιτρέπετε την ανακύκλωση του αέρα, τον καθαρισμό του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των σωστών επιπέδων υγρασίας και θερμοκρασίας. Ιδανική στιγμή για να το κάνετε αυτό είναι νωρίς το πρωί, όταν η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους είναι λιγότερο έντονη και άρα ο εξωτερικός αέρας λιγότερο μολυσμένος. Αν διαθέτετε σύστημα αυτόνομης θέρμανσης, τότε συστήνεται να αερίζετε καλά το σπίτι σας πριν το ανάψετε. 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Φύση...

Φύση συνέχεια...