Σαπούνι από τα χεράκια σας!

Εκτύπωση

Πώς θα σας φαινόταν αν πράγματα που έχετε στο σπίτι σας και θεωρείτε δεδομένα, προσπαθούσατε να τα φτιάξετε για μια φορά μόνοι σας; Εγώ νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική εμπειρία και ένας όμορφα διαφορετικός τρόπος για να αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Γι’ αυτό μοιράζομαι το παρακάτω post μαζί σας. Εσείς το ξέρατε ότι είναι τόσο απλό;

Αναπολείτε το παραδοσιακό φυσικό σαπούνι με βάση το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούσατε στην παιδική σας ηλικία και που οι γυναίκες έφτιαχναν με τα χεράκια τους; Γίνετε και εσείς «σαπωνοποιοί» στην κουζίνα σας και φτιάξτε σπιτικά σαπούνια από αγνά υλικά.

Το παραδοσιακό φυσικό σαπούνι των περασμένων δεκαετιών ήταν φτιαγμένο από υπολείμματα ελαιόλαδου, ζωικό λίπος, μεγάλες ποσότητες καυστικής ποτάσας και στάχτες. Σε αντίθεση με τα σημερινά σαπούνια του εμπορίου, το φυσικό σαπούνι είναι απαλλαγμένο από κάθε ίχνος χημικών ουσιών, χρωστικών και χρωμάτων, και προσφέρει αγνή απαλότητα και ομορφιά στο δέρμα. Εμείς σας παρουσιάζουμε την παραδοσιακή συνταγή για το σαπούνι, στην οποία εσείς μπορείτε να προσθέσετε βότανα, αιθέρια έλαια, πέταλα, δημητριακά κ.α, ανάλογα με αυτό που επιζητάτε. Και μην απογοητευτείτε αν δεν το πετύχετε με την πρώτη, συνεχίστε και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Υλικά (για 150γρ. σπιτικό σαπούνι)

Εκτέλεση
Τοποθετείτε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο. Το ζεσταίνετε στους 60 ο C.

Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνετε το καυστικό νάτριο και το νερό και τη βάζετε στο διπλανό μάτι. Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα για να διαλυθεί.

Όταν η θερμοκρασία του φτάσει τους 80 ο C είναι έτοιμο. Τότε αφήνουμε και το καυστικό νάτριο και το λάδι να κρυώσουν, μέχρι η θερμοκρασία και των δύο να φτάσει τους 60 ο C.

Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το νάτριο στην κατσαρόλα με το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει.

Το σαπούνι μας είναι έτοιμο όταν χαράζοντας την επιφάνεια του μίγματος η γραμμή σβήνει ελαφρώς, αλλά όχι αμέσως.

Με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το μείγμα και το χύνουμε στα καλούπια και το αφήνουμε για μια μέρα.

Την επόμενη βγάζουμε τα σαπούνια από τα καλούπια και τα αφήνουμε για ένα μήνα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου να «ωριμάσουν».

 

Tips

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Φύση...

Φύση συνέχεια...