Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022

Φ Φύση

Ιδέες και λύσεις για τον κήπο και τα φυτά σας!

·         Για καθαρά αποξηραμένα λουλούδια
Βράστε νερό με μία κουταλιά σόδα κι έπειτα βουτήξτε σ’ αυτό τα λουλούδια.

·         Εξασθένισαν τα φυτά του μπαλκονιού σας;
Φυτέψτε στο χώμα κάθε φυτού μια σκελίδα σκόρδο και μετά από λίγες ημέρες τα φυτά θα αναζωογονηθούν. Η μυρωδιά του σκόρδου έχει την ιδιότητα να κρατά μακριά από τα φυτά τα παράσιτα που παραμονεύουν.

Επίσης, θαυμάσιο τονωτικό για τα φυτά είναι το νερό που έμεινε στο πιάτο όπου αποψύξατε το κρέας που βγάλατε από την κατάψυξη ή το νερό που χρησιμοποιήσατε για να βράσετε αυγά. Αφήστε το να κρυώσει και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τις γλάστρες σας. Το ασβέστιο και τα μεταλλικά άλατα που έχουν μεταφερθεί από το κέλυφος του αυγού στο νερό, θα αναζωογονήσουν τα φυτά σας.

Τέλος, μπορείτε να ρίξετε στα φυτά σας άχνη ζάχαρη και κατακάθι από καφέ, που θα εμποδίσουν τα φύλλα να κιτρινίσουν.

·         Για τουλίπες μεγάλης διάρκειας
Βάλτε μέσα στο νερό του βάζου τους μερικές σταγόνες οινόπνευμα ή κόλλα κολλαρίσματος.

 

·         Πώς θα κρατήσουν περισσότερο τα λουλούδια που πάτε στο νεκροταφείο;
Προσθέστε σ’ αυτά μερικούς κόκκους χοντρό αλάτι. Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύονται και από την παγωνιά.

 

·         Πώς θα μεταφυτέψετε ένα φυτό;
Η γλάστρα σας θα δεχθεί καλύτερα το φυτό, εάν τη βουτήξετε όλη τη νύχτα σε νερό. Με τον τρόπο αυτό θα πάρει την υγρασία που της χρειάζεται για να δέσει το φυτό. Εάν δυσκολεύεστε να τραβήξετε από τη γλάστρα το φυτό που θέλετε να μεταφυτεύσετε, αφήστε το για λίγο απότιστο και έτσι οι ρίζες θα βγουν γρήγορα χωρίς ζημιές.

 

·         Τα φυτά σας δείχνουν κουρασμένα;
Το πιο πιθανό είναι να έχουν στο χώμα τους μικρά σκουλήκια που τους τρώνε τις ρίζες. Το φάρμακο είναι απλό. Μαζέψτε τη στάχτη από τα τσιγάρα και σκεπάστε το χώμα. Εναλλακτικά, βράστε λίγο φασκόμηλο και ποτίστε τα φυτά σας με το νερό στο οποίο το βράσατε.

 

·         Για καθαρά φύλλα φυτών
Περάστε τα με γάλα και μερικές σταγόνες λάδι. Το διάλυμα αυτό θα γυαλίσει και θα θρέψει τα φύλλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκερίνη. Ρίξτε 2-3 σταγόνες γλυκερίνης σε ένα πανάκι και περάστε μ’ αυτό τη εξωτερική πλευρά των φύλλων.


·         Για αφαίρεση των χόρτων από τον κήπο
Ρίξτε πάνω τους μερικές φορές το καυτό νερό όπου βράσατε μακαρόνια. Πρόκειται για μα μέθοδο γρήγορη, οικονομική, αποτελεσματική και ταυτόχρονα οικολογική.

 

·         Σας αρέσουν τα γεράνια;
Για να έχουν τα λουλούδια τους ζωηρότερο χρώμα, φροντίστε να τα ποτίζετε μια φορά το μήνα με μισό ποτήρι γάλα. Σε περίπτωση που τα βλέπει πολύ ο ήλιος, καλύψτε το χώμα με ξερό χόρτο, έτσι ώστε να διατηρηθεί για περισσότερο διάστημα η υγρασία του ποτίσματος.

 

·         Δε θέλετε να φυτρώνουν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σας;
Μπορείτε να το πετύχετε αρκεί να κάψετε τις ρίζες τους. Με τον τρόπο αυτό ούτε το σχήμα τους θα χάσουν ούτε το περιεχόμενό τους και θα διατηρηθούν για πολύ καιρό.

 

·         Θέλετε να πάτε ταξίδι, αλλά σκέφτεστε ότι θα ξεραθούν τα λουλούδια σας;
Φτιάξτε μόνοι σας ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος. Πάρτε μερικά μπουκάλια αναψυκτικών ή γάλακτος (γυάλινα ή πλαστικά), γεμίστε τα νερό, κάντε τους από ένα βούλωμα με μια μπάλα βαμβάκι και μπήξτε τα στο χώμα με το στόμιο προς τα κάτω. Το χώμα θα απορροφήσει το νερό με αργό ρυθμό κι έτσι τα λουλούδια σας δε θα μείνουν απότιστα. Μπορείτε επίσης, να γεμίσετε την μπανιέρα με νερό (μέχρι 10 εκ ύψος) και να τοποθετήσετε εκεί τις γλάστρες σας. Είναι ένας εύκολος τρόπος να διατηρήσουν την υγρασία τους μέχρι να επιστρέψετε.

 

·         Για να αντέξουν περισσότερο οι γαρδένιες σας
Τοποθετήστε τις σε κάποιο σημείο που να τις βλέπει ο ήλιος, καλύψτε τις με νάιλον και τρυπήστε το με μια καρφίτσα σε 2-3 σημεία, έτσι ώστε το φυτό να μπορεί να αναπνεύσει.

 

·         Κιτρίνισε το γκαζόν σας;
Ραντίστε την περιοχή που κιτρίνισε με μπίρα, τα ένζυμα της οποίας έχουν την ιδιότητα να δυναμώνουν το γρασίδι και να εξοντώνουν τους μύκητες που ευθύνονται για την ξήρανσή του.


·         Ασβέστιο για ζωντανές ζέρμπερες
Το πρόβλημα με τις ζέρμπερες είναι ότι μετά από λίγες ώρες στο βάζο αρχίζουν να γέρνουν τα κεφαλάκια τους. Για να το αποφύγετε, διαλύστε στο νερό τους μια ταμπλέτα ασβεστίου που αφρίζει. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τα υπόλοιπα φρέσκα λουλούδια.

·         Νερό και σαπούνι κατά των φυτικών παρασίτων
Διαλύστε σε μισό λίτρο νερό λίγο σαπούνι Μασσαλίας και για μια βδομάδα ψεκάστε κάθε βράδυ τα φυτά σας. Σε λίγες μέρες τα παράσιτα θα ανήκουν στο παρελθόν. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε το χαρτί από τα τσιγάρα και να αφήσετε τον καπνό να μουλιάσει στο νερό για μια ολόκληρη νύχτα. Στη συνέχεια φιλτράρετε και χρησιμοποιήστε το υγρό αυτό (είναι ισχυρό δηλητήριο, γι’ αυτό κρατήστε το μακριά από τα παιδιά) για να ψεκάσετε τα φύλλα των φυτών σας. Τα παράσιτα θα απομακρυνθούν μεμιάς.

 

·         Φλούδες μήλων για όμορφα τριαντάφυλλα
Αν ρίξετε στον κήπο, κοντά στις τριανταφυλλιές σας λίγες φλούδες μήλων, τα παράσιτα θα απομακρυνθούν και τα φυτά σας θα βγάλουν όμορφα τριαντάφυλλα. Θαυμάσιο λίπασμα αποτελεί επίσης το νερό στο οποίο έχετε βράσει σπανάκι, αρκεί να μην είναι αλατισμένο. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνουν λαμπερά τα φύλλα τους και θα αυξηθεί ο αριθμός των λουλουδιών τους.

 

·         Θέλετε να αλλάξετε γλάστρα στη τριανταφυλλιά σας;
Ανακατέψτε με το χώμα και μια μικρή ποσότητα από ροκανίδια που θα προμηθευτείτε από έναν μαραγκό. Πρόκειται για ένα λίπασμα που συγχρόνως κρατάει μακριά και τα παράσιτα.

 

·         Κιτρίνισαν τα φύλλα του φίκου μπέντζαμίν σας;
Κοιτάξτε την κάτω τους πλευρά. Αν παρατηρήσετε εκεί συγκεντρωμένα μικρά μαύρα μπαλάκια, αφαιρέστε τα όλα με ένα χαρτομάντιλο. Για να απαλλάξετε το φυτό από αυτά τα παράσιτα, ψεκάστε το καθημερινά με νερό, πρωί, βράδυ για μια βδομάδα και στην συνέχεια περιορίστε τα ψεκάσματα μια φορά τη βδομάδα.

 

·         Ζάχαρη για όμορφες κάλες (κρίνοι)
Προσθέστε στο νερό του ποτίσματός τους κάθε φορά κι ένα κύβο ζάχαρη. Με τον τρόπο αυτό οι κάλες σας θα γίνουν πιο όμορφες και πιο ψηλές.

 

·         Εξουδετέρωση μυρμηγκιών
Εάν οι γλάστρες σας συγκεντρώνουν μυρμήγκια, μπορείτε να τα καταπολεμήσετε με δυόσμο. Βράστε περίπου 100 γρμ. φρέσκα φύλλα δυόσμου σε 1 λίτρο νερό και ποτίστε με το υγρό αυτό τις γλάστρες σας.

 

·         Βραστό νερό για διατήρηση της μιμόζας
Για να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής η μιμόζα σας, βουτήξτε τη σε ζεστό νερό.

·         Τσόφλια αυγών για φυτά εσωτερικού χώρου
Τα τσόφλια των αυγών αποτελούν εξαίσια τροφή για ορισμένα φυτά εσωτερικού χώρου, όπως φυλλόδεντρα, φίκους, γιούκες κ.ά. Κοπανίστε τα και ρίξτε τα στο νερό με το οποίο θα ποτίσετε τα φυτά. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα βρασμένα φύλλα από τσάι του βουνού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα τοποθετήσετε στη γλάστρα.

 

·         Έπεσαν τα φύλλα της αζαλέας σας;
Φροντίστε την, βάζοντας γύρω από τη ρίζα της κοπριά και τοποθετώντας τη σε σκιερό μέρος.

 

·         Για φρέσκα γαρύφαλλα
Για να διατηρήσετε φρέσκα τα γαρύφαλλα στο ανθοδοχείο σας προσθέστε στο νερό λίγες σταγόνες λεμόνι.

 

·         Για να μη σκληραίνει το χώμα στις γλάστρες σας
Όταν κάνετε τη μεταφύτευση, ανακατέψτε στο χώμα πευκοβελόνες.

 

·         Γάλα για ζωντανή φτέρη
Για να έχει η φτέρη σας ζωηρό πράσινο χρώμα, φροντίστε να την ποτίζετε με χλιαρό γάλα μια φορά την εβδομάδα.

 

·         Ασπιρίνη ή λεμόνι στο βάζο
Εάν θέλετε να διατηρήσετε περισσότερες μέρες τα λουλούδια στο βάζο σας, αρκεί να προσθέσετε στο νερό του βάζου μία ασπιρίνη ή 4-5 σταγόνες λεμονιού. Επίσης, μπορείτε να βάλετε στο νερό τους ένα καρβουνάκι απ’ αυτά που χρησιμοποιούν στα λιβανιστήρια.

 

·         Πότε πρέπει να προσθέτετε λίπασμα;
Για να βάλετε λίπασμα σε κάποιο φυτό πρέπει προηγουμένως να το έχετε ποτίσει, διότι διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καούν οι ρίζες του.

 

·         Καφές για τη γαρδένια
Εάν θέλετε να αναζωογονήσετε τη γαρδένια σας, μπορείτε ως λίπασμα να χρησιμοποιήσετε τα κατακάθια του καφέ. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα αραιώσετε με λίγο νερό και να τα βάλετε στη γλάστρα σας.

 

·         Για ζωντανές τριανταφυλλιές
Μπορείτε να βράσετε σπανάκι και να χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα το νερό στο οποίο το βράσατε. Με τον τρόπο αυτό οι τριανταφυλλιές σας θα αναζωογονηθούν και θα αποκτήσουν πιο γυαλιστερά φύλλα.

 

·         Κιτρίνισαν τα φύλλα των λουλουδιών σας;
Η πιο πιθανή αιτία εμφάνισης αυτού του φαινομένου είναι το υπερβολικό πότισμα. Γι’ αυτό, αφήστε τα απότιστα για λίγες μέρες και θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση.

 

·         Πότε τα φυτά σας θέλουν πότισμα;
Εάν βάλετε ένα μολύβι στο χώμα της γλάστρας κι αυτό βγει στεγνό. Όταν αντίθετα, το μολύβι βγει λερωμένο, τότε δε χρειάζονται πότισμα.

 

·         Πώς θα διώξετε τις ψείρες από τα φυτά σας
Μουσκέψτε για 24 περίπου ώρες τις γόπες των τσιγάρων ή των πούρων σας, φιλτράρετε στη συνέχεια το νερό και ραντίστε μ’ αυτό τα φυτά. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να καταπολεμήσετε τις ψείρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αφέψημα που θα φτιάξετε βράζοντας 3 κούπες νερού, 2 κ. σούπας λιωμένο σκόρδο και 1/2 κούπας ξηρό μαϊντανό. Αφήστε το υγρό να κρυώσει, στραγγίστε το και ψεκάστε μ’ αυτό τα φυτά σας.


·         Φεύγει το χώμα από τις γλάστρες σας;
Τοποθετήστε ένα φίλτρο καφέ στην τρύπα εξόδου του νερού στη βάση της γλάστρας. Είναι αρκετό για να συγκρατήσει το χώμα και να συμβάλλει στο σωστό στράγγισμα του νερού.

 

·         Ποτίστε με χιόνι
Χιονίζει; Μην καθυστερείτε. Μαζέψτε έναν κουβά χιόνι, αφήστε το να λιώσει και ποτίστε με το νερό αυτό τα φυτά σας.

 

·         Πώς θα διώξετε τις αράχνες και τις μελίγκρες
Διαλύστε δύο κουταλιές της σούπας υγρό σαπούνι για τα πιάτα και άλλο τόσο λάδι -ελαιόλαδο, σπορέλαιο- σε πέντε λίτρα νερό και ψεκάστε τα φυτά.


 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Φύση...

Φύση συνέχεια...