Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Υava Fitness Centers: Ο απόλυτος οδηγός για να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε

 

Είναι αλήθεια πως ο σύγχρονος άνθρωπος, λόγω της ποιότητας της ζωής του, λόγω της δύσκολης καθημερινότητάς του, βάζει πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα την υγεία του. Όμως τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει μια τάση προς το fitness και την ευεξία η οποία τείνει να είναι αυξητική και η οποία δημιουργεί αισιοδοξία. Για εσάς λοιπόν που ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και σκέφτεστε συνεχώς πως πρέπει να αρχίσετε να γυμνάζεστε, τα Yava Fitness Centers, σε συνεργασία με την ομάδα του περιοδικού «Υγεία και Ευεξία», σας παρουσιάζουν τον απόλυτο οδηγό.

 

Το πρώτο βήμα για να αλλάξετε τον τρόπο της ζωής σας είναι συνήθως και το δυσκολότερο. Ο δρόμος της καλύτερης υγείας δεν είναι δύσκολος, αρκεί να το πάρετε απόφαση. Χρειάζεται δηλαδή αποφασιστικότητα και πρόγραμμα το οποία θα πρέπει να τηρήσετε.

Είναι αλήθεια πως η γυμναστική είναι εκείνο που αποφεύγεις διαρκώς να ξεκινήσεις, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεις πως εάν την ξεκινήσεις δεν θα σου πάει η καρδιά να σταματήσεις.

Όλα βρίσκονται σε εκείνη τη μία απόφαση. Και όταν έρθει η στιγμή να την πάρεις, θα πρέπει κάποιος να σε καθοδηγήσει για αρχή. Θα πρέπει να σου δώσει μια πιο ωραία αναπαράσταση, ώστε να μην δειλιάσεις. Το έμπειρο προσωπικό λοιπόν των Yava Fitness Centers είναι έτοιμο να σε βοηθήσει…

Θέλετε λοιπόν να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και την υγεία σας, αλλά δεν ξέρετε ποια είναι η καλύτερη γυμναστική για εσάς και από πού να αρχίσετε;

Τι κάνει την άσκηση τόσο σημαντική:

Η άσκηση έχει απίστευτα οφέλη για τον οργανισμό σας, καθώς δεν βελτιώνει μόνο την φυσική σας κατάσταση, αλλά και την πνευματική. Επίσης, η άσκηση αποτελεί μέσο πρόληψης ή ακόμα και μέρος της θεραπείας ορισμένων σοβαρών ασθενειών. Μόλις μάθετε τι οφέλη έχει η τακτική άσκηση στην υγεία σας, θα είναι πιο εύκολο να ξεπεράσετε τις όποιες δυσκολίες και  θα έχετε μερικούς επιπλέον λόγους για να μην παρεκκλίνετε από τους στόχους σας. 

 

Ας δούμε λοιπόν αυτά τα οφέλη : 

Με 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την ημέρα:

 

Μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καθώς και καρδιακών παθήσεων. 

Μειώνετε  τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Μειώνετε τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Επιτυγχάνετε και  διατηρείτε ένα υγιές σωματικό βάρος και δείκτη μάζας σώματος. 

Αυξάνετε τη μυϊκή σας μάζα. 

Μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων. 

Μειώνετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα σας. 

Μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. 

Επαναφέρετε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Ενισχύετε τα οστά, τους μύες και τις αρθρώσεις σας. 

Τέλος, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σας, να ενισχύσει την ψυχική σας υγεία, να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, ακόμα και να βελτιώσει τη σεξουαλική σας ζωή. 

 

Προφανώς και όλα αυτά τα οφέλη δεν προκύπτουν από την πρώτη μέρα στο γυμναστήριο για έναν αρχάριο, αλλά επιτυγχάνονται σταδιακά, μέρα με τη μέρα. Ακόμα και μια μικρή αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας σε καθημερινή βάση, μπορεί να κάνει τη διαφορά. 

 

Πώς θα μπείτε στο κλίμα και θα εξοικειωθείτε με την ορολογία του Fitness

Οι περισσότεροι αρχάριοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ορολογίες που χρησιμοποιούν οι προπονητές στο γυμναστήριο. Νομίζετε ότι ο προπονητής σας μιλάει κάποια ξένη γλώσσα; Σας είπαν να ξεκινήσετε με cardio και δεν έχετε ιδέα τι πρέπει να κάνετε; Tα Υava Fitness Centers σου παρουσιάζουν το απόλυτο λεξικό του fitness, για να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ένας αρχάριος, την πρώτη μέρα στο γυμναστήριο.

 Αερόβια άσκηση/Cardio

 Αερόβια ονομάζεται μια συγκεκριμένη μέθοδος προπόνησης, η οποία αποτελείται από ασκήσεις, οι οποίες είναι αρκετά έντονες, έτσι ώστε να επιταχύνουν προσωρινά την αναπνοή και τον καρδιακό σας ρυθμό. Το τρέξιμο, το ποδήλατο , το γρήγορο περπάτημα, η κολύμβηση και τα ομαδικά προγράμματα αεροβικής των Yava Fitness Centers, βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. Για τους αρχάριους στη γυμναστική, προτείνουμε να ξεκινήσουν με μέτρια ένταση και να αυξάνουν σιγά σιγά το βαθμό δυσκολίας, όσο βελτιώνεται η φυσική κατάσταση.

 

Διατάσεις και τεντώματα / stretching  

 Αυτός ο τύπος προπόνησης ενισχύει το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων. Η ηλικία και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μειώνει την ελαστικότητα των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, το stretching  και διατάσεις προθέρμανσης δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στην πραγματικότητα, οι διατάσεις ψυχρών μυών και αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς και είναι κάτι το οποίο θέλετε να αποφύγετε, όταν γυμνάζεστε για πρώτη φορά.

 

Προπόνηση με βάρη / strength training 

Αυτός ο τύπος άσκησης στοχεύει στη βελτίωση της δύναμης και της λειτουργίας των μυών. Υπάρχουν ειδικές ασκήσεις για την ενίσχυση κάθε ομάδας μυών. Η άρση βαρών, οι ασκήσεις με το σωματικό σας βάρος και οι ασκήσεις με λάστιχα αντίστασης είναι μερικά παραδείγματα αυτής της μεθόδου προπόνησης. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ασκήσεων στο συγκεκριμένο είδος προπόνησης, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για όλα τα επίπεδα, από προχωρημένους μέχρι και αρχάριους στην γυμναστική. Η προπόνηση με βάρη είναι ιδανική για όποιον προσπαθεί να επιτύχει μυϊκή υπερτροφία ( να αποκτήσει όγκο στην αργκό του γυμναστηρίου). Επίσης έχει πολύ καλά αποτελέσματα και στην απώλεια βάρους.

 

Σετ / Set

Συνήθως χρησιμοποιείται στη προπόνηση με βάρη. Ο όρος αυτός αποτελείται από εάν συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων της ίδιας άσκησης. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να κάνει 10 κάμψεις, να ξεκουραστεί για ένα λεπτό και μετά να κάνει ένα ακόμα «σετ» 10 κάμψεων.

 

Επαναλήψεις / Reps

Ο όρος αυτός προσδιορίζει το πόσες φορές θα επαναλάβετε μια συγκεκριμένη άσκηση για να ολοκληρωθεί ένα σετ. Για παράδειγμα, οι 10 κάμψεις, μας κάνουν ένα σετ.

 

Προθέρμανση / Warm up

Αυτή είναι η πράξη της προετοιμασίας του σώματός σας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο stress της άσκησης. Μπορείτε να κάνετε προθέρμανση με αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης, όπως το χαλαρό τρέξιμο. Αυτές οι ασκήσεις αυξάνουν τη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της ζεσταίνει τους μύες και τις αρθρώσεις. Η προθέρμανση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της άσκησης, είτε πρόκειται για αρχάριους στη γυμναστική, είτε για κορυφαίους αθλητές παγκοσμίου φήμης. Στο τέλος της προθέρμανσής σας, είναι καλή ιδέα να κάνετε ήπιες διατάσεις.

 

Αποθεραπεία / Cooldown

Αυτή είναι η ήπια άσκηση που κάνετε για να ψύξετε το σώμα σας μετά από το έντονο κομμάτι της προπόνησής σας. Με αυτό το τρόπο χαλαρώνει το σώμα σας, και επανέρχεται σταδιακά ο καρδιακός σας παλμός και η αναπνοή σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αποθεραπεία είναι ο σύμμαχος κάθε αρχάριου, καθώς συμβάλλει στην ευλυγισία και μειώνει τον πόνο από τις πρώτες ημέρες της προπόνησης.

Ξεκινήστε την άσκηση θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους

Μόλις αποφασίσετε να ξεκινήσετε την τακτική άσκηση στα Yava Fitness Centers , προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα πλάνο που περιλαμβάνει εφικτούς στόχους. Οι αρχάριοι στη γυμναστική, συχνά υπερβάλλουν εαυτόν, θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται ή να τραυματίζονται στη χειρότερη περίπτωση. Για αυτό το λόγο τα Yava προτείνουν να ξεκινήσετε την προπόνηση με έναν personal trainer ή σε ένα small group για να έχετε την απαραίτητη καθοδήγηση. Το personal training στα Υava είναι η καταλληλότερη μέθοδος προπόνησης για αρχάριους, καθώς υπάρχει πάντα κάποιος δίπλα σας να σας καθοδηγεί, να ελέγχει τη τεχνική σας και να σας ενθαρρύνει. Τα οφέλη που θα έχετε με το personal training είναι πολύ σημαντικά και θα σας βοηθήσουν να προσαρμοστείτε ομαλότερα σε ένα καινούριο και πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

 

Πώς θα μπορέσετε να προσαρμοστείτε πιο εύκολα

Παρακάτω, παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις προπονήσεις σας αλλά και να ενταχθείτε πιο γρήγορα στο χώρο του γυμναστηρίου.

Μείνετε ενυδατωμένοι. Έχετε πάντα ένα μπουκαλάκι νερό μαζί σας.

Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις … και φίλους.

Επιλέξτε κατάλληλο ντύσιμο και παπούτσια.

Έχετε πάντα μαζί σας μια πετσέτα. Είναι θέμα υγιεινής.

Τοποθετήστε τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε πίσω στη θέση του όταν τελειώσετε την άσκηση.

Μοιραστείτε γνώσεις και εξοπλισμό με τους γύρω σας.

Προσπαθήστε να μην κάνετε φασαρία.

Μην ενοχλείτε τους γύρω σας κατά την διάρκεια των ασκήσεων.

Ακούστε το σώμα σας και μην το παρακάνετε. Αν νιώθετε δυσφορία ή πόνο σταματήστε την άσκηση αμέσως και συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον προπονητή σας.

Αποφύγετε έντονα αρώματα ή μακιγιάζ. Όταν μπαίνει ο ιδρώτας στην εξίσωση προκύπτει κακοσμία και ραγδαία επιδείνωση της ακμής.

Μη σνομπάρετε τα ομαδικά προγράμματα στις υπηρεσίες του γυμναστηρίου.

Το κλειδί για να μην παρεκκλίνετε από τους στόχους σας και να κάνετε την άσκηση μια συνήθεια, είναι να διασκεδάζετε με ότι κάνετε. Επιλέξτε τον τύπο προπόνησης που σας ταιριάζει από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Yava Fitness Centers.

Eπίσης καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ακόμα και να κάνετε εξετάσεις για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας σας, πριν ξεκινήσετε να αθλείστε. Να θυμάστε ότι ένας έγκαιρος έλεγχος μπορεί να ανιχνεύσει οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, ή συνθήκες που θα μπορούσαν να σας βάλουν σε κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης. Τέλος, θα βοηθήσει και τον προπονητή σας, να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής για αρχάριους, με βάση τις δυνατότητές σας.

Ακόμα και οι μεγαλύτεροι αθλητές υπήρξαν αρχάριοι στη γυμναστική κάποτε, για αυτό μην απογοητεύεστε. Εφόσον έχετε διαβάσει αυτόν τον οδηγό, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Τι περιμένετε λοιπόν; Επισκεφθείτε ένα από τα 50 γυμναστήρια Yava και μιλήστε με το έμπειρο προσωπικό. Καλή σας αρχή!!

 

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Fitness

Fitness συνέχεια...