Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022

Ψ Ψυχολογία

Από πού πηγάζει ο ερωτικός σου πόθος;

 

 

Κάθε εκατοστό του σώματός μας είναι και μια πιθανή ερωτογενής ζώνη. Ωστόσο, ο καθένας μας έχει το δικό του προσωπικό χάρτη για τα πιο «καυτά» σημεία του σώματός του. Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό -σύμφωνα με ψυχολόγους και σεξολόγους που έχουν ασχοληθεί επί του θέματος- και ανακάλυψε πώς επιδρούν στην ερωτική σου επιθυμία 9 σημεία– κλειδιά του σώματός μας.

Καθένας από μας έχει το δικό του αυστηρά προσωπικό χάρτη σεξουαλικής ευχαρίστησης. Έτσι, λοιπόν, ενώ για κάποιους ένα χάδι στην πλάτη είναι ερεθιστικό, άλλοι ούτε καν το αντέχουν. Γιατί, όταν κάποιος αγγίζει ελαφρά το αυτί μας αισθανόμαστε ένα ρίγος, αλλά μένουμε απαθείς όταν συμβαίνει το ίδιο στην περιοχή των ώμων; Η απάντηση είναι απλή: ο καθένας δημιουργεί τις προτιμήσεις του ανάλογα με τις εμπειρίες που είχε από τη γέννησή του ως τη στιγμή της ερωτικής συνεύρεσης, όπως εξηγούν οι σεξολόγοι. Δεν υπάρχει ένας ερωτικός «χάρτης» πιο έγκυρος από άλλους, δεν υπάρχουν επιθυμίες αναλλοίωτες στο χρόνο. Ευτυχώς, αλλάζουμε διαρκώς, κι αυτό που σήμερα δεν μας αρέσει μπορεί κάλλιστα αύριο να μας ξετρελάνει.

Το σώμα μας, λοιπόν, μας μιλά ακόμα και μέσω των ερωτικών αντιδράσεων και μας βοηθά να καταλάβουμε ότι η σεξουαλικότητα δεν αποτελείται απλώς από φυσιολογικές αυτόματες αντιδράσεις στα ερεθίσματα, αλλά αναπτύσσεται σε απρόσμενες κατευθύνσεις.

Κυνήγι θησαυρού: μόνοι ή με παρέα
Η αναζήτηση των ερωτογενών περιοχών του σώματος μπορεί να αποτελέσει ένα ερεθιστικό κυνήγι θησαυρού. “Σε βοηθά να γνωρίσεις το σώμα σου και όσα θέλει να σου πει μέσω της επαφής του με το σύντροφό σου», επισημαίνουν οι ειδικοί. Και αν είσαι μόνος; Το παιχνίδι μπορεί να λειτουργεί και πάλι: εξερεύνησε το δέρμα σου, τις αντιδράσεις του, ακόμα και χωρίς παρτενέρ. Το πιο ενδιαφέρον σημείο του παιχνιδιού είναι ότι δεν τελειώνει ποτέ: κάθε νέα εμπειρία μπορεί να μοιράσει ξανά την τράπουλα και να σχεδιάσει έναν καινούριο χάρτη, που λέει πράγματα για σένα.

Αυτιά
Ακόμη κι η ακοή μπορεί να είναι ένα μέσο ευχαρίστησης, που προκύπτει από τα λόγια αγάπης.

Η ακοή είναι μια πολύ θηλυκή αίσθηση, υποστηρίζουν οι σεξολόγοι. Ο ήχος “διεισδύει” στο αφτί, ενώ ακόμα και η μορφολογία του παραπέμπει στη μήτρα, που και αυτή υποδέχεται το όργανο που διεισδύει. Αν, το ευαίσθητο σημείο σου είναι τα αυτιά, είναι σαν να δηλώνεις έτοιμος να δεχτείς αυτά που σου λέει ο παρτενέρ σου. Κατά πάσα πιθανότητα, έχεις συνηθίσει να ακούς το σώμα σου μέσω των ήχων που παράγει, να βρίσκεις ερεθιστικό τον ήχο που κάνουν τα σεντόνια, την αναπνοή του συντρόφου σου. Από πού προκύπτει αυτή η ευαισθησία; Ίσως όταν ήσουν παιδί κάποιος από την οικογένεια σού έλεγε υπέροχα παραμύθια ή η μαμά σου σε κοίμιζε με γλυκά νανουρίσματα.

Ο ήχος μετατράπηκε, έτσι, σε όργανο ευχαρίστησης και ενεργοποιείται με τα χάδια του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου».

Πόδια
Είναι μακριά από τις κλασικές ερωτογενείς ζώνες, κι όμως ένα ωραίο πόδι ξυπνά αμέσως μια σεξουαλική διάθεση. Γιατί συμβαίνει αυτό και ποιος είναι ο λόγος που ένα καλό μασάζ στα πόδια μπορεί να προκαλέσει αναπάντεχες αντιδράσεις; Τα πόδια είναι μια ευαίσθητη περιοχή με πολλά αγγεία. Τα χάδια στα πόδια, όμως, συχνά πυροδοτούν διαφορετικές αντιδράσεις: το όριο μεταξύ γαργαλήματος, επιθυμίας και πόνου είναι δυσδιάκριτο. Ίσως, γι’ αυτό ένας άντρας που ξέρει να τα χειρίζεται επιδέξια μετατρέπεται αυτόματα σε πολύ επιθυμητό εραστή. Τα πόδια, επιπλέον, είναι το μέρος του σώματος που είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τη γη, αλλά και τη βρωμιά, άρα και την αμαρτία. «Υπονοούν μια σεξουαλικότητα διατεθειμένη να ξεπεράσει τα όρια, να μην υποκύψει στις συμβάσεις, να χάσει τον έλεγχο.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι το να έχεις έναν άντρα στα πόδια σου μπορεί να είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό για οποιαδήποτε γυναίκα», καταλήγουν οι ειδικοί.

Κλειτορίδα
Αποτελεί την έδρα της πιο άμεσης ηδονής, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο παραμικρό ερέθισμα. Για τον ίδιο λόγο, όμως, μπορεί να περιορίσει τον ερωτισμό. Αν η κλειτορίδα είναι η μοναδική περιοχή στην οποία «επιτρέπεις» να σου δώσει ευχαρίστηση, είναι σαν να λογοκρίνεις το ίδιο σου το σώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αντίθετα, κάθε εκατοστό του σώματός μας μπορεί να κρύβει ερωτικά μυστικά. Επιπλέον, αν εξαιρέσουμε την αυτοϊκανοποίηση, τα γεννητικά όργανα προορίζονται συνήθως μόνο για τα χάδια του παρτενέρ μας. Δύσκολα μπορεί να μας προκαλέσουν ρίγη ευχαρίστησης σε τυχαίες στιγμές, όπως συμβαίνει, αντίθετα, με άλλα μέρη του σώματος.

Πιστεύεις ότι η σεξουαλικότητά σου επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων; Πρέπει να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει, σε συνδυασμό και με τη βοήθεια του συντρόφου σου: άφησέ τον να σε χαϊδέψει παντού, για να καταλάβεις ποια μέρη του σώματός σου μπορούν να σου δώσουν ευχαρίστηση.

Στήθος
Σύμβολο της θηλυκότητας, συνυφασμένο με τη μητρότητα (τρέφει, αγκαλιάζει, παρηγορεί), το στήθος αρχίζει να μας δίνει ευχαρίστηση από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας: ο θηλασμός είναι μια ενστικτώδης κίνηση γιατί προκαλεί πολύ ευχάριστα συναισθήματα, τόσο στα νεογέννητα όσο και στη μητέρα. Η αίσθηση είναι τόσο δυνατή που τείνουμε να την αναζητούμε ξανά. Με το σύντροφό μας καθορίζουμε μια σχέση αλληλεξάρτησης, όπου η γυναικεία ευχαρίστηση έγκειται στην προσφορά του στήθους και η αντρική στο ότι το υποδέχεται, το “θηλάζει.”. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η προσφορά του στήθους μιας γυναίκας στον άντρα που αγαπά και η ευχαρίστηση που εκείνη νιώθει, αποτελεί επιβεβαίωση της θηλυκότητάς της: το πιο εμφανές σύμβολο της γυναικείας φύσης αντιμετωπίζεται με εκτίμηση και επιπλέον της προσφέρει ευχαρίστηση». Αντίθετα, αν νιώθει ενόχληση, ίσως δεν έχει ακόμη αποδεχτεί την πιο βαθιά θηλυκότητά της.

Χέρια
Τα χάδια που παίρνουμε από την οικογένεια μάς μαθαίνουν να εκτιμούμε και τα χάδια της ενήλικης ζωής μας.

Αγγίζουν, χαϊδεύουν, χτυπούν, δίνουν και παίρνουν: τα χέρια αποτελούν το μέσο που μας φέρνει σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Παρότι, είναι δύσκολο να είμαστε τόσο ευαίσθητοι στα χέρια ώστε να ερχόμαστε σε οργασμό μόλις μας τα αγγίζουν, είναι αλήθεια ότι μπορούμε να νιώσουμε ευχαρίστηση χαϊδεύοντας και ερεθίζοντας το σύντροφό μας με τα χέρια μας. Αν τα χέρια είναι το αγαπημένο σου όργανο ευχαρίστησης είσαι άτομο που επιζητά τον έλεγχο και την κυριαρχία πάνω στους άλλους, σύμφωνα με την ψυχολογία. Ίσως, όμως, να έχεις απλά συνηθίσει από παιδί να απολαμβάνεις το άγγιγμα των ανθρώπων που σε αγαπούν και να θέλεις να συνεχίσεις να το κάνεις.

Χείλη
Το φιλί είναι η πρώτη ένδειξη ανοίγματος απέναντι στο σύντροφο: επιτρέπει να τον γνωρίσεις χωρίς πολύ ρίσκο.

Απαλά φιλιά στις άκρες των χειλιών, έντονα, διεισδυτικά φιλιά, φιλιά τόσο παθιασμένα που ορισμένες φορές ξεπερνούν σε ένταση και μια ερωτική πράξη: τα χείλη είναι ένα μέσο και ένα όχημα πολύ έντονης ευχαρίστησης. Επιπλέον τα παθιασμένα φιλιά, επιτρέπουν στις γυναίκες να κάνουν κι αυτές με τη σειρά τους μια μορφή «διείσδυσης» στους άντρες, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Πρόκειται καθαρά για μια πράξη έντονης οικειότητας, που σε περιπτώσεις ερωτικής συνεύρεσης που δεν βασίζεται σε αγάπη είναι σπάνιο φαινόμενο. Επιπλέον, τα χείλη, έχουν πολλά αγγεία και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Αν, λοιπόν, μαζί με τη γλώσσα, αποτελούν «καυτό» σημείο του σώματός σου, δεν πρέπει να εκπλήσσεσαι. Το φιλί στα χείλη είναι το πρώτο “πράσινο φως” στον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Μας επιτρέπει να τον εξερευνήσουμε, να αντιληφθούμε τη μυρωδιά του, τη γεύση του, να μαντέψουμε ακόμα και την ερωτική του ικανότητα, διατηρώντας, ωστόσο, τον έλεγχο. Μας επιτρέπει, λοιπόν, να πραγματοποιήσουμε, αν χρειαστεί, μια “στρατηγική υποχώρηση”.

Οπίσθια
Είναι μια «μυστηριώδης» περιοχή, τη γνωρίζεις μόνο μέσω του καθρέφτη ή μέσω του βλέμματος των άλλων.

Συμβολικά, τα οπίσθια αντιπροσωπεύουν το κοινωνικό βάρος, την αντίληψή μας σχετικά με το πόσο αξίζουμε, πόσο «βάρος» έχουμε στον κόσμο. Από ερωτικής απόψεως, τα οπίσθια -όπως και η πλάτη- αποτελούν μέρος του σώματος που δεν μπορείς να δεις και άρα δεν γνωρίζεις καλά, αλλά εκτιμάς μέσω του καθρέφτη και κυρίως μέσω του βλέμματος των άλλων, ειδικότερα του συντρόφου σου. Η ερωτική επιθυμία που μπορείς να πάρεις από εκεί ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα έντονη, γιατί τα χάδια μοιάζουν να προέρχονται από κάποιον άγνωστο, στον οποίο αφήνεσαι ολοκληρωτικά, με παθητικό τρόπο. Μια «αποξένωση» που μπορεί όμως να μην είναι ιδιαίτερα ευχάριστη αν έχεις συνηθίσει να έχεις διαρκώς τον έλεγχο του εαυτού σου και άρα της σεξουαλικότητάς σου και των εκδηλώσεών της.

Μασχάλες

Όταν τις αποκαλύπτεις, δείχνεις ταυτόχρονα κι ένα πολύ προσωπικό κομμάτι σου και παράλληλα μειώνεις τις αντιστάσεις σου.

Όπως όλα τα μέρη του σώματός μας, έτσι και οι μασχάλες, σε συμβολικό επίπεδο, παραπέμπουν στον κόλπο. Εκτός από το εφηβαίο, οι μασχάλες είναι η μοναδική περιοχή του γυναικείου σώματος με έντονη τριχοφυΐα. Έτσι η σύγκριση με τα γεννητικά όργανα είναι ακόμα πιο προφανής. Γι’ αυτό και σε πολλές περιοχές όπου κυριαρχεί ο πουριτανισμός, όπως στις ΗΠΑ, μια γυναίκα που δεν αποτριχώνει τις μασχάλες της προκαλεί σκάνδαλο. “Αν αισθάνεσαι ιδιαίτερη ευχαρίστηση όταν ο σύντροφός σου χαϊδεύει ή φιλά τις μασχάλες σου, έχεις μια ιδιαίτερα έντονη σεξουαλικότητα. Αφήνεσαι χωρίς δισταγμό, χωρίς ντροπή”, λένε οι ειδικοί. Κατά πάσα πιθανότητα, ο σύντροφός σου είναι εξίσου απελευθερωμένος. Και επιπλέον, ίσως να σε προτιμούσε με αξύριστες τις μασχάλες, σύμβολο μιας αχαλίνωτης σεξουαλικότητας, χωρίς όρια.

Λαιμός
Σε ποιον θα επέτρεπες να σε φιλήσει στο λαιμό; Αποκλειστικά και μόνο σε κάποιον που εμπιστεύεσαι τυφλά. Η κίνηση αυτή δείχνει πως έχουμε το θάρρος να εκθέσουμε το πιο τρωτό και αδύναμο μέρος του σώματός μας. Αν αισθάνεσαι μια ιδιαίτερα έντονη ευχαρίστηση με τα χάδια σ’ αυτό το σημείο δείχνεις ότι θέλεις να προχωρήσεις γλυκά και σταδιακά στην ερωτική πράξη. Ωστόσο, και σ' αυτή την ευαίσθητη κίνηση κρύβεται μια διάθεση υπέρβασης: το φιλί ή τα χάδια στην περιοχή του λαιμού, υποδηλώνουν μια μάλλον κοινή ερωτική φαντασίωση: του άντρα που έρχεται από πίσω σου και σε ξαφνιάζει με το πάθος του». Με άλλα λόγια, ο ερωτισμός σου ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο άκρα. Το σημαντικότερο, όμως, είναι φυσικά να νιώσεις ηδονή.

«Παίξε με το σύντροφό σου για να ανακαλύψεις τις ζώνες του σώματός σου που σε τρελαίνουν».

Άσε τον εαυτό σου να νιώσει ευχαρίστηση σε κάθε εκατοστό του σώματός σου

Το σώμα επικοινωνεί μέσω των αντιδράσεών του στα διάφορα ερεθίσματα, ιδίως τα ερωτικά

 

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Ψυχολογία...

Ψυχολογία συνέχεια...