Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Ψ Ψυχολογία

Πώς θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού;

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια σε όλον τον κόσμο είναι ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς «bullying». Με τον όρο αυτό εννοείται το έντονο πείραγμα, η ενόχληση και η άσκηση βίας από παιδιά και εφήβους σε συμμαθητές τους. Ο εκφοβισμός μπορεί να είναι φραστικός, ψυχολογικός ή σωματικός. Ένα παιδί που έχει επανειλημμένα υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας είναι ένα παιδί φοβισμένο, που ενδέχεται να μην μπορεί ή να μην θέλει να μοιραστεί με κανέναν το πρόβλημά του είτε επειδή φοβάται, είτε επειδή περνά κάποιου τύπου κατάθλιψη, είτε επειδή δεν θέλει να τραυματίσει την εικόνα του.

Ποια όμως είναι τα σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει πέσει -ή να πέφτει  θύμα bullying;

Σημάδια Εκφοβισμού
Το παιδί σας θα αποφύγει να μιλήσει σε οποιονδήποτε για τέτοιου είδους περιστατικά βίας, αλλά η συμπεριφορά του θα το προδώσει. Αρκεί να το παρατηρήσετε. Αναζητήστε τα παρακάτω σημάδια:

Ξαφνική πτώση στους βαθμούς του
Αν το παιδί σας παρουσιάσει ακραία πτώση των επιδόσεών του στο σχολείο, μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, καθώς οι βίαιες συμπεριφορές που δέχεται καθημερινά, δεν του επιτρέπουν να συγκεντρωθεί στις παραδόσεις και στο διάβασμά του.

Δεν του αρέσει το σχολείο
Αν ο χρόνος που περνάει στο σχολείο το παιδί μοιάζει με κακό όνειρο, μοιραία δεν θα θέλει να πηγαίνει. Αν φοβάται ότι θα το προσβάλλουν, θα το χτυπήσουν ή θα το κοροϊδέψουν, τότε θα φοβάται ή, τουλάχιστον, θα δυσανασχετεί με το σχολείο.

Έντονα ψυχοσωματικά ξεσπάσματα
Το παιδί που δέχεται εκφοβισμό θα έχει είτε εμφανή σημάδια στο σώμα του, όπως πόνους στο στομάχι και ανεξήγητες μελανιές ή θα έχει κρυμμένα ψυχολογικά τραύματα, που δύσκολα κάποιος μπορεί να τα δει, αλλά μπορεί να τα υποπτευθεί, αν βλέπει ότι το παιδί ξεσπά συχνά σε κλάματα, παραπονιέται επανειλημμένα και μιλά υποτιμητικά για τον εαυτό του.

Τι πρέπει να κάνετε;

·         Κουβεντιάζουμε μαζί του για το φαινόμενο του bullying και το προτρέπουμε να μας μιλήσει για τη δική του εμπειρία.

·         Το απενοχοποιούμε και του εξηγούμε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρεται άσχημα.

·         Το επιβραβεύουμε που είχε το θάρρος να μας ανοιχτεί και να μας μιλήσει για αυτό που βιώνει.

·         Δεν προτρέπουμε το παιδί μας να αντιμετωπίσει με βία τον θύτη. Άλλωστε, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το παιδί μας και όχι να εκδικηθούμε ένα άλλο παιδί.

·         Ενημερώνουμε άμεσα τον διευθυντή του σχολείου και τους δασκάλους ή καθηγητές για να επιληφθούν του ζητήματος. 

·         Αν χρειαστεί, επικοινωνούμε με έναν ειδικό παιδοψυχολόγο.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Ψυχολογία...

Ψυχολογία συνέχεια...