Η υπνική παράλυση & ο θρύλος της Μόρας

Εκτύπωση

Η υπνική παράλυση, γνωστή και με την ονομασία “Μόρα” εκτός από έντονο φόβο σε σημείο μέχρι κρίσεως πανικού, μπορεί να σας προκαλέσει αίσθημα επικείμενου θανάτου καθώς πρόκειται για τρομακτική κατάσταση ειδικά όταν πρωτοεμφανίζεται σε κάποιο άτομο.

Τι είναι η υπνική παράλυση
Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο ενώ το άτομο έχει συναίσθηση του περιβάλλοντος και του τι συμβαίνει γύρω του, δεν μπορεί να κινηθεί, να μιλήσει και να ανταποκριθεί. Συνήθως συμβαίνει κατά την ώρα που ξυπνάει κάποιος το πρωί και λιγότερα συχνά κατά την ώρα που πάει να κοιμηθεί το βράδυ.

Η παράλυση ύπνου λαμβάνει χώρα όταν ο εγκέφαλος “ξυπνάει” μετά από στάδιο ύπνου REM, αλλά η σωματική παράλυση που συνοδεύει φυσιολογικά τον ύπνο REM παραμένει αντί να καταργηθεί κατά το ξύπνημα ως όφειλ. Επιπρόσθετα η κατάσταση μπορεί να επιφέρει και υπναγωγικές και υπνοπομπικές ψευδαισθήσεις, κατά την έλευση ύπνου ή κατά το ξύπνημα αντιστοίχως.

Εκτός από την παράλυση και τις ψευδαισθήσεις – συνήθως οπτικές ή και ακουστικές- μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αισθάνονται πίεση στο σώμα τους, ή ένα αίσθημα πνιγμονής. Η υπνική παράλυση μπορεί να συνοδεύει άλλες διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία, η οποία αποτελεί σοβαρότατη διαταραχή ύπνου που χαρακτηρίζεται από έντονη υπνηλία και επεισόδια ύπνου σε ανύποπτες στιγμές και καταστάσεις, με ή χωρίς καταπληξία.

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΟΡΑΣ
Η Μόρα είναι ένα ανεξάρτητο πνεύμα. Σύμφωνα με τις περιγραφές είναι μία γυναίκα μαυροφορεμένη, η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου συνήθως όταν κοιμάται ανάσκελα, του κρατάει τα χέρια και προσπαθεί να του πάρει την ανάσα. Για την ακρίβεια, δεν μπορείς να κουνήσεις ούτε το μικρό σου δαχτυλάκι και ο πόνος στο στήθος σου όπου κάθεται, σου κόβει την ανάσα σε σημείο που αισθάνεσαι ότι αργοπεθαίνεις και όντως αργοπεθαίνεις, εκτός αν την νικήσεις.

Αν την γλιτώσεις, για τις επόμενες περίπου 3 μέρες εξακολουθείς να αισθάνεσαι έναν αρκετά ενοχλητικό οξύ πόνο στο στήθος και δεν μπορείς να πάρεις βαθιά ανάσα. Από τα λεγόμενα ανθρώπων που έχουν σπάσει τα πλευρά τους, υποθέτω ότι το συναίσθημα είναι παρόμοιο. Εμφανίζεται με πολλές μορφές η πιο συνηθισμένη είναι αυτή της άσχημης γριάς, αλλά πολύ είναι αυτοί που την έχουν δει σαν όμορφη κοπέλα ή ακόμα και με την μορφή φωτεινής σφαίρας ή μικροσκοπικού νάνου.

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Ψυχολογία...

Ψυχολογία συνέχεια...