Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Ψ Ψυχολογία

Τι μας αποκαλύπτουν οι παιδικές μας ζωγραφιές;

Η νέα τάση της Ψυχολογίας ερμηνεύει συνεχώς τις ζωγραφιές των παιδιών που γι’ αυτήν αποτελεί μια γλώσσα… «κρυφή». Τα παιδικά σχέδια και σύμβολα, αλλά και τα χρώματα που χρησιμοποιεί κάθε παιδί, καθρεφτίζουν την παιδική προσωπικότητα και σκέψη. Γνωρίστε κι εσείς αυτόν τον «μυστικό» τρόπο για να ανακαλύψετε τον ψυχικό κόσμο του παιδιού σας.

Η ζωγραφική για το παιδί είναι ένας τρόπος έκφρασης κι εξωτερίκευσης των συναισθημάτων του. Επηρεάζεται συνήθως από το εξωτερικό του περιβάλλον, τους γονείς του και τους δασκάλους του. Το παιδί, αντί να μιλάει και να εκφράζει με λόγια αυτά που νιώθει και σκέφτεται, συνήθως τα σχεδιάζει. Αν και η κάθε ζωγραφιά εξαρτάται από την ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού, παρ’ όλα αυτά σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά σχεδιάζουν μια συγκεκριμένη γκάμα συμβόλων. Όλα τα παιδιά ξεκινάνε την επαφή τους με τη ζωγραφική σε ηλικία ενός έτους με τις γνωστές σε όλους μας μουτζούρες. Ασύμμετρα σχέδια και ενωμένες γραμμές που δεν απεικονίζουν τίποτα. Σιγά σιγά, στην ηλικία των τριών ή τεσσάρων σχεδιάζουν τις πρώτες τους φιγούρες και αργότερα, γύρω στα 6 με 7, αρχίζουν τα πιο οργανωμένα τοπία. Ζωγραφίζουν κυρίως ανθρωπάκια, σπιτάκια, δέντρα, ήλιο, λουλούδια και καραβάκια. Μπορεί όλες οι ζωγραφιές των παιδιών να μην είναι ωραίες και να μην αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, όμως βοηθούν το παιδί να εκφραστεί καλύτερα και πιο ελεύθερα. Αγοράστε λοιπόν στο παιδί σας μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και μπλοκ ζωγραφικής και αφήστε το να δημιουργήσει! Δείξτε ενθουσιασμένοι με το «έργο» του και επιβραβεύστε το κρεμώντας την ζωγραφιά του στον τοίχο.

Μια εικόνα… χίλιες λέξεις!

Η παιδική ζωγραφιά αποτελεί ένα μέσο διαγνώσεως του χαρακτήρα του παιδιού, ένα όργανο διερευνήσεως της προσωπικότητας και κριτήριο μετρήσεως της νοημοσύνης του. Μελετώντας τις ζωγραφιές του μελετάμε το ίδιο το παιδί και την εξέλιξη του ψυχικού του κόσμου. Αποκτάμε γνώση της νοητικής και συναισθηματικής του κατάστασης και γνωρίζουμε τις διαπροσωπικές του σχέσεις, όπως και τον σύνδεσμό του με τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.

1. Δέντρο : Το μικρό παιδί συνήθως ζωγραφίζει το δέντρο μεγάλο, με έντονα χρώματα και ανθρωπόμορφες ιδιότητες. Ο κορμός του δέντρου εκφράζει την αντίληψη του παιδιού για τον εαυτό του κι οι ρίζες του συμβολίζουν το δέσιμό του με την οικογένειά του. Συνεπώς, ανάλογα με το μέγεθος του κορμού συμβολίζεται κι η ανασφάλεια του παιδιού. Το φύλλωμα του δέντρου αποκαλύπτει την διάθεση και τη θέληση του παιδιού για επαφή και επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους. Ένα δέντρο χωρίς κλαδιά και λουλούδια συνήθως σχεδιάζεται από ένα παιδί ντροπαλό και εσωστρεφής. Εάν το δέντρο έχει καρπούς τότε αντιστοιχεί σε ένα παιδί παραγωγικό, με πλούσιο συναισθηματικό πλούτο και πολλά ταλέντα.

2. Σπίτι: Αρχικά σχεδιάζουν ένα τετράγωνο σχήμα για βάση κι έπειτα προσθέτουν ένα τρίγωνο για σκεπή. Τα περισσότερα παιδιά σε μικρή ηλικία σχεδιάζουν το σπίτι τους με παράθυρα σαν μάτια και με πόρτα σαν στόμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σπίτι συμβολίζει το ίδιο το παιδί σε σχέση με την οικογένειά του.

·         Ένα μεγάλο σπίτι που πολλές φορές πιάνει όλη τη ζωγραφιά δείχνει ένα φιλόξενο κι ανοιχτόκαρδο χαρακτήρα σε αντίθεση με το μικρό που εκφράζει εσωστρέφεια και χαμηλή αυτοπεποίθηση.

·         Αν τα παράθυρα του σπιτιού είναι κλειστά, τότε και το παιδί είναι κλεισμένο σον εαυτό του, ενώ τα ανοιχτά παράθυρα με όμορφες κουρτίνες συμβολίζουν τη θέληση του παιδιού για επαφή με τον έξω κόσμο. Τα παράθυρα με σταυρούς και κάγκελα συμβολίζουν ένα παιδί με περιορισμούς από την οικογένειά του.

 

·         Η κλειστή πόρτα συμβολίζει εσωστρέφεια ενώ το σχεδιασμένο πόμολο εκφράζει θέληση για επικοινωνία.

·         Η καμινάδα σχεδιασμένη με καπνό σχετίζεται με την οικογενειακή ζεστασιά, ενώ η σκέτη καμινάδα υποδηλώνει έλλειψη επικοινωνίας μέσα στο σπίτι.

·         Η σοφίτα συμβολίζει την φαντασία του παιδιού που ίσως ακόμα δεν θέλει να φανερώσει στους οικείους του.

·         Η κεραία του σπιτιού υποδηλώνει την δίψα του παιδιού για μάθηση κι ενημέρωση.

3. Οικογένεια: Μπορεί καμιά φορά να γελάτε με τα αστεία ανθρωπάκια που σχεδιάζει το παιδί σας που περισσότερο μοιάζουν με τερατάκια παρά με ανθρώπους, όμως αυτά συμβολίζουν τη σχέση του παιδιού με τους γονείς του αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

·         Το παιδί ζωγραφίζει τον εαυτό του πιο κοντά στο πρόσωπο με το οποίο είναι περισσότερο συναισθηματικά δεμένο.

·         Ανάλογα με την θέση που κατέχει το κάθε μέλος της οικογένειας στο σκίτσο του παιδιού αξιολογείται κι η θέση που έχει το κάθε άτομο στην οικογένεια του.

·         Συνήθως, το παιδί ζωγραφίζει με περισσότερες λεπτομέρειες και χρώματα τα άτομα που έχουν γι’ αυτό μεγαλύτερη σημασία.

·         Αν το παιδί δεν συμπεριλάβει κάποιο μέλος της οικογένειας στη ζωγραφιά του τότε σημαίνει ότι πολύ απλά δεν το αποδέχεται.

·         Το μέγεθος με το οποίο σχεδιάζει τα άτομα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία του ενός πάνω στον άλλον, όπως και με τον θαυμασμό που δείχνει απέναντί τους.

·          Αν όλα τα μέλη της οικογένειας είναι σχεδιασμένα να κρατιούνται σφιχτά, τότε το παιδί νιώθει ότι ανήκει σε μια στοργική, δεμένη και αγαπημένη  οικογένεια.  

4. Χρώματα:

·          Μπλε : Συμβολίζει την απόλυτη εσωτερική ελευθερία , την ηρεμία αλλά και την νοσταλγία.

·          Κόκκινο: Συμβολίζει την εξωστρέφεια, την παρόρμηση, τα έντονα συναισθήματα και το πάθος για ζωή.

·         Κίτρινο: Συμβολίζει την πνευματικότητα, την αισιοδοξία και την αυτονομία.

·         Πράσινο : Συμβολίζει την κοινωνικότητα και την ισορροπημένη ζωή.

·         Καφέ: Αντιπροσωπεύει την μητρική αγκαλιά και την ασφάλεια της γης γι’ αυτό και συμβολίζει την υπευθυνότητα και την λογική.

·         Μοβ: Είναι το χρώμα της έμπνευσης, της φαντασίας και της δημιουργικότητας.

·         Ροζ: Συμβολίζει την στοργική φύση, την τρυφερότητα και τον ρομαντισμό.

·         Πορτοκαλί: Συμβολίζει την χαρά, το θάρρος, την διάθεση για δράση και την θετική ενέργεια απέναντι στους άλλους.

·         Μαύρο: Αν και υποδηλώνει έναν πλούσιο συναισθηματικό κόσμο, συμβολίζει τους φόβους, το άγχος και την μελαγχολία.

·         Ροζ για τα κορίτσια, μπλε για τα αγόρια!

 

κορίτσια

αγόρια

Σχεδιάζουν σχέδια με καμπύλες

Σχεδιάζουν ευθείες γραμμές

Ζωγραφίζουν με λεπτομέρειες

Εστιάζουν την προσοχή τους στη δράση

Σχεδιάζουν λεπτά σώματα

Σχεδιάζουν βαριά και γεμάτα σώματα

Χρησιμοποιούν το τρίγωνο για φορέματα

Χρησιμοποιούν το τετράγωνο για παντελόνια

Σχεδιάζουν οβάλ πρόσωπα, ζωγραφίζοντας μάτια, χείλη και μακριά μαλλιά

Σχεδιάζουν σώματα με όγκο και μεγάλο στήθος που συμβολίζει τη δύναμη

Χρησιμοποιούν φιογκάκια, λουλούδια, βραχιόλια

Χρησιμοποιούν σύμβολα, αριθμούς και ονόματα

Απεικονίζουν τρισδιάστατες μορφές και ζωγραφιές σε μορφή παραμυθιού

Απεικονίζουν κόμικς και σούπερ ήρωες.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Ψυχολογία...

Ψυχολογία συνέχεια...