Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021

Ψ Ψυχολογία

Γέλιο: Το οξυγόνο της ζωής!

Το γέλιο μας απαλλάσσει από το άγχος, μας φτιάχνει τη διάθεση, μας χαλαρώνει, μας εκτονώνει, μας χαρίζει πνευματική ευφορία, καλή υγεία και ψυχοσωματική ευεξία, διαγράφει στο πρόσωπό μας τις γραμμές τις ευτυχίας και μειώνει ακόμα και τις ρυτίδες…

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι:

Ηλικιωμένοι τρόφιμοι γηροκομείων είχαν λιγότερους πόνους όταν παρακολουθούσαν κωμωδίες.

Αποτέλεσμα έρευνας σε μικρά παιδιά έδειξε ότι ο χρόνος νοσηλείας και η χρήση παυσίπονου μειώνεται κατά 20%, όταν παρακολουθούν τις παραστάσεις με κλόουν, σε όσα νοσοκομείο επιτρέπουν την είσοδό τους.

Ιάπωνες ασθενείς, που υπέφεραν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, είχαν λιγότερους πόνους μετά την ακρόαση κωμικών ιστοριών.

Γυναίκες που υπέφεραν από μυαλγίες ανέφεραν σημαντική ανακούφιση στον πόνο τους, μετά από σεμινάριο γελωτοθεραπείας.

Σε μελέτη που έγινε σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, το 74%  δήλωσε πως το γέλιο είχε λειτουργήσει ως καλό παυσίπονο.

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η πραγματικότητα δεν μας επιτρέπει να γελάσουμε ή άλλες φορές γελάμε μόνο κάποιες στιγμές που νιώθουμε καλά. Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να ενσωματώσουμε το γέλιο στη ζωή μας, ακόμα και με απλά καθημερινά τεχνάσματα:

1.       Το πρωί που ξυπνάτε καθίστε μπροστά στον καθρέφτη και θυμηθείτε ευχάριστες στιγμές, στη ζωή σας που είχατε γελάσει με την καρδιά σας. Κρατήστε αυτή την αίσθηση όλη τη διάρκεια της ημέρας και αφήστε την αισιοδοξία να σας κυριεύσει.

2.       Χαμογελάτε με ευγένεια κάθε φορά που συναντάτε καινούργιους ανθρώπους, επιτρέποντας έτσι στον εαυτό σας να κάνει θετικές σκέψεις.

3.       Κρατήστε ένα μολύβι σε οριζόντια θέση ανάμεσα στα δόντια σας, υποχρεώνοντας έτσι τα χείλη σας να ανοίξουν και να σχηματίσουν την έκφραση του χαμόγελου.

4.       Χαμογελάστε κάθε φορά που σας συμβαίνει κάποιο ευχάριστο γεγονός. Είναι τρομερό το πόσο μπορείτε να επηρεάσετε θετικά τη διάθεσή σας συνολικά.

5.       Προτιμήστε τη συντροφιά ευχάριστων και εύθυμων ανθρώπων  που μπορούν να σας μεταδώσουν την αισιοδοξία τους.

6.       Κάντε παρέα με μωρά! Όταν γελάνε τα μωρά, γελάει μαζί τους όποιος κι αν είναι δίπλα τους!

7.       Γεμίστε τον ελεύθερο χρόνο σας με πράγματα που μπορούν να σας προκαλέσουν γέλιο ή άλλα ευχάριστα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα να δείτε μια κωμική ταινία.

8.       Φτιάξτε τη δική σας συλλογή από γελαστά βιβλία, δηλαδή από εκδόσεις κωμικού περιεχομένου. Έτσι κάθε φορά που θα χρειάζεται να ξεκουράσετε το πνεύμα σας, η βιβλιοθήκη σας θα αποτελεί, το καλύτερο φάρμακο.

9.       Αν καταναλώνετε πολύ ώρα μπροστά από τον υπολογιστή, κατεβάστε εύθυμες εικόνες και αποθηκεύστε τες στην επιφάνεια του, έτσι ώστε κάθε φορά που αντικρίζετε την οθόνη να της χαρίζετε και ένα χαμόγελο.

 

10.   Ένας καλός τρόπος να ευθυμήσετε είναι να παρακολουθήσετε ή ακόμα και να συμμετέχετε σε παιχνίδι ανάμεσα σε κατοικίδια ζώα.

6 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ ΝΑ ΓΕΛΑΤΕ
Το να παρακολουθήστε μια κωμική ταινία μέχρι σήμερα το ξέρατε ότι θα σας ψυχαγωγήσει. Αυτό που ίσως δεν ξέρατε είναι ότι προκαλεί αύξηση στο επίπεδο μιας ουσίας που ονομάζετε συμπλήρωμα 3, η οποία βοηθάει τα αντισώματα να εισχωρούν στα ελαττωματικά, μολυσμένα κύτταρα και να τα καταστρέφουν.

Τα αρνητικά συναισθήματα δημιουργούν περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα ανοσοσφαιρίνης  στο σάλιο και χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων στο ορό του αίματος και ταυτόχρονα οδηγούν σε μειωμένη αναπαραγωγή των λεμφοκυττάρων, καθώς και σε μειωμένη δραστηριότητα των φυσικών εξολοθρευτών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όσοι έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ αρρωσταίνουν σπανιότερα από κρυολογήματα.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παραμένει δυναμωμένο μέχρι και 12 ώρες μετά από το γέλιο.

Τα μωρά που θηλάζουν από μητέρες με χιούμορ, έχουν λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα.

Οι αισιόδοξοι καρκινοπαθείς με μεταστάσεις, ζουν περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάζουν βελτίωση επειδή ήταν αισιόδοξοι.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Ψυχολογία...

Ψυχολογία συνέχεια...

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ