Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022

Τ Τέχνες

Προλάβετε τις ρυτίδες, πριν σας προλάβουν αυτές!

Στο παρελθόν οι ρυτίδες χαρακτηρίζονταν και σαν γραμμές που αντανακλούσαν τις εμπειρίες, τα συναισθήματα, το χαρακτήρα μας και ήταν μάλλον αποδεκτές. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Ο σύγχρονος άνθρωπος κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει τα σημάδια της γήρανσης στο πρόσωπό του και να φαίνεται πιο νέος και πιο φρέσκος. Είτε με τη χρήση κρεμών και την καθημερινή ολοκληρωμένη περιποίηση ή ακόμα και με βοήθεια της αισθητικής ιατρικής και των μεθόδων που αυτή προσφέρει.

 
Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τις ρυτίδες;
Πολλοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σχηματισμό των ρυτίδων: η ηλιακή ακτινοβολία, οι εκφράσεις του προσώπου, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το μολυσμένο περιβάλλον των πόλεων και πολλοί άλλοι λόγοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (όπως το να κοιμόμαστε πάντα από τη μια πλευρά). Υπάρχουν δύο κατηγορίες ρυτίδων: οι δυναμικές και οι στατικές.

·         Οι δυναμικές ρυτίδες προκαλούνται από τη σύσπαση των μυών. Όταν είμαστε νέοι προκαλούμε ρυτίδωση στο πρόσωπό μας χαμογελώντας ή κάνοντας εκφράσεις, ενεργοποιώντας δηλαδή τους μύες της περιοχής. Όταν παύουμε αυτές τις εκφράσεις, οι ρυτίδες εξαφανίζονται. Αυτές είναι οι δυναμικές ρυτίδες ή ρυτίδες έκφρασης.

·         Οι στατικές ρυτίδες δημιουργούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες και όταν το δέρμα μας παύει πλέον να έχει την ικανότητα να «εξαφανίζει» τις δυναμικές ρυτίδες που προκαλούνται από τις εκφράσεις που κάνουμε. Έτσι με την πάροδο του χρόνου τη θέση των δυναμικών ρυτίδων παίρνουν οι στατικές σε φάση ηρεμίας του προσώπου μας.

 

Με την πάροδο του χρόνου…
Οι βλάβες που εγκαθίστανται στο δέρμα μας από τον ήλιο και από το κάπνισμα σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη γενετική γήρανση μειώνουν την ικανότητα του δέρματος να εξαφανίζει τις ρυτίδες όταν παύει η μυϊκή κίνηση. Μειώνονται το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος (πρωτεΐνες που κάνουν το δέρμα πιο δυνατό και ελαστικό), το υαλουρονικό οξύ (ένα τζελ που βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος), καθώς και το φυσικό λίπος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα του προσώπου. Αν σε όλους τους παραπάνω παράγοντες προσθέσουμε και τη βαρύτητα συνθέτουμε ένα μείγμα ικανό να εξηγήσει γιατί οι ρυτίδες είναι αναπόφευκτες για όλους μας.

 

Πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;
Αρχικά, χρειάζεται να επαναλάβουμε κάτι που ακούτε συνέχεια: φοράτε αντηλιακό! Αλλά παράλληλα πρέπει να επισημάνουμε δύο πράγματα που πολλοί δε γνωρίζουν σχετικά με την έκθεση του προσώπου στον ήλιο.

·         Πρώτον, το 80% της συνολικής έκθεσης του ανθρώπου στις ηλιακές ακτινοβολίες έχει γίνει μέχρι τα 18 του χρόνια. Μετά από την ηλικία αυτή που συνήθως όλοι μας συνειδητοποιούμε την αναγκαιότητα του αντηλιακού και το χρησιμοποιούμε, έχουμε ήδη απορροφήσει μεγάλη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας.

·         Δεύτερον, οι συνέπειες του ήλιου μπορεί να εμφανιστούν αρκετά χρόνια μετά και οι βλάβες που προκαλούν συνήθως έρχονται σταδιακά. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος των μεγαλυτέρων να συμβουλεύουν τα παιδιά και να τα βοηθούν να προστατεύονται από τις βλαβερές ακτινοβολίες του ήλιου.


Πρόληψη: βασικοί κανόνες περιποίησης

Εκτός όμως από την αντηλιακή μας προστασία, είναι αναγκαία και κάποια άλλα πράγματα για να διατηρήσουμε μια νεανική και φρέσκια όψη.

Βήμα 1ο
Με τον καθαρισμό απομακρύνουμε από το δέρμα ρύπους και ιδρώτα κι έτσι μπορούμε στη συνέχεια να εφαρμόσουμε άλλα προϊόντα για ενυδάτωση ή προστασία. Ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου μας, πρέπει να γίνεται με ειδικά σαπούνια ή υγρά καθαριστικά που δεν απομακρύνουν τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος και του επιτρέπουν να ενυδατώνεται και να προστατεύεται από την ξηρότητα.

Βήμα 2ο
Εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας για να αντικαταστήσουμε τα λιπίδια και το νερό που αποβάλει το δέρμα μας λόγω ηλικίας, ασθενειών ή κλιματολογικών συνθηκών. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε ενυδατική κρέμα τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ή ακόμα καλύτερα δύο με τρεις φορές ημερησίως όταν το δέρμα παρουσιάζει έντονη ξηρότητα έτσι ώστε να διατηρήσει ή επανακτήσει την ελαστικότητά του και να είναι υγιές. Οι περισσότερες ενυδατικές κρέμες έχουν βάση το νερό το οποίο δίνει πλαστικότητα στα κύτταρα της επιδερμίδας με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται λείο και μαλακό, καθώς και άλλα συστατικά τα οποία αυξάνουν την υγρασία της επιδερμίδας.

Βήμα 3ο 
Οι παραπάνω προϋποθέσεις είναι απαραίτητες για την καθημερινή φροντίδα του δέρματός μας. Όμως τις περισσότερες φορές δεν αρκούν για να μας προσφέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε χωρίς τη βοήθεια της αισθητικής ιατρικής. Αφιερώνοντας μόλις μερικά λεπτά για την υγεία του δέρματός μας κάθε 3-4 μήνες μπορούμε με τη βοήθεια κάποιων απλών και απόλυτα ασφαλών μεθόδων και θεραπειών να ανακτήσουμε τη χαμένη ελαστικότητα του προσώπου μας, να μειώσουμε τα σημάδια του χρόνου και να κάνουμε δώρο στον εαυτό μας μια πιο φρέσκια και δροσερή εμφάνιση.

Απλές και σύντομες θεραπείες αισθητικής ιατρικής
Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στις πιο γνωστές και αποτελεσματικές μη-επεμβατικές θεραπείες, από τις οποίες μπορούμε όλοι μας να επωφεληθούμε για να απαλλαγούμε από τις ρυτίδες.

Χημικό 
peeling: γίνεται με τη εφαρμογή μιας ή περισσότερων χημικών ουσιών στο δέρμα, που έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της επιδερμίδας ή και τμήματος του χορίου και στη συνέχεια την ανάπλαση νέου ιστού. Γίνεται με επάλειψη ενός καυστικού μείγματος ορισμένης χημικής σύστασης πάνω στο δέρμα. Αυτό προκαλεί ένα λεπτό επιφανειακό έγκαυμα στα γηρασμένα στοιχεία του δέρματος και τα καταστρέφει. Δημιουργούνται νέα κύτταρα και σχηματίζεται νέα επιδερμίδα. Το χημικό peeling χωρίζεται σε επιφανειακό (αφορά μόνο την επιδερμίδα), μεσαίο (φθάνει μέχρι το πάνω δικτυωτό τμήμα του χορίου) και βαθύ (φθάνει μέχρι το μέσο δικτυωτό τμήμα του χορίου). Με το χημικό peeling το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό και πιο νεανικό, ενώ μπορεί να απαλυνθούν και οι λεπτές ρυτίδες του προσώπου.

D
ermabrasion: η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την τριβή και τη λείανση, της ανώτερης επιφάνειας του δέρματος με τη χρησιμοποίηση ενός περιστρεφόμενου εργαλείου. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται συνήθως για τη λείανση και αποκατάσταση μετεγχειρητικών ουλών ή ακμής καθώς και για το σβήσιμο των λεπτών ρυτίδων. Ο χρόνος ανάρρωσης του δέρματος μετά τη θεραπεία είναι μόλις μερικές ημέρες και το αποτέλεσμα είναι μια επιδερμίδα πιο λαμπερή και απαλλαγμένη από αντιαισθητικές ρυτίδες και πτυχώσεις.

Μεσοθεραπεία: ξεκίνησε στη Γαλλία από τον Dr Michel Pistor το 1958, ως θεραπευτική μέθοδος έγχυσης μείγματος ουσιών στο χόριο, στα πλαίσια αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων. Σήμερα η δυναμική της μεθόδου εντοπίζεται στην αισθητική ιατρική για την αναζωογόνηση και ανανέωση του δέρματος, την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης, των ρυτίδων και την απομάκρυνση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους. Χρησιμοποιεί την έγχυση διαλυμάτων δραστικών ουσιών, η αναλογία των οποίων δεν είναι σταθερή, εξαρτάται από την κατάσταση που αντιμετωπίζεται, την περιοχή που γίνονται οι εγχύσεις και ποικίλλει από ιατρό σε ιατρό, ενώ τροποποιείται και από ασθενή σε ασθενή.

Laser: πρόκειται για μια μη επεμβατική θεραπεία ανανέωσης του δέρματος. Η ακτίνα του laser ενεργοποιεί τους ινοβλάστες προκαλώντας νεοκολλαγόνοση. Εφαρμόζεται στο πρόσωπο και στο λαιμό συσφίγγοντας το δέρμα. Η επιδερμίδα δεν ερεθίζεται σχεδόν καθόλου και αυτό επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει την ίδια ημέρα στις φυσιολογικές του δραστηριότητες. Η θεραπεία αυτή συνδυάζεται με τις παραπάνω ενέσιμες θεραπείες για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Βotox: η δημοφιλέστερη θεραπεία παγκοσμίως προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα απαιτώντας ελάχιστο χρόνο (μόλις 10 λεπτά) χωρίς να προκαλεί καθόλου σχεδόν πόνο και χωρίς να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, μια και μπορούμε αμέσως μετά να επιστρέψουμε στη δουλειά μας. Με το botox ηρεμούν οι μύες του προσώπου που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των ρυτίδων έκφρασης. Έτσι καταφέρνουμε να γελάμε και να εκφραζόμαστε ελεύθερα χωρίς να ανησυχούμε για τις ρυτίδες. Η θεραπεία αυτή μπορεί να λειτουργήσει είτε προληπτικά πριν εμφανιστούν οι ρυτίδες έκφρασης είτε θεραπευτικά για να καταπολεμηθούν αν έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Εμφυτεύματα (υαλουρονικό οξύ): είναι η μέθοδος με την οποία εμφυτεύεται το υαλουρονικό οξύ (V.Ο.) σε διάφορα σημεία του προσώπου. Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί φυσικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και συγκρατεί το νερό στο δέρμα δίνοντας του όγκο και ελαστικότητα. Με το πέρασμα του χρόνου, σιγά-σιγά αποδομείται και έτσι αφυδατώνεται το δέρμα και δείχνει γερασμένο. Με μια συνεδρία που διαρκεί μόλις 30 λεπτά μπορούμε να διορθώσουμε τις ρυτίδες καπνιστού στο άνω χείλος, τις ρινοπαρειακές ρυτίδες, τις βαθιές ρυτίδες στο μεσόφρυο καθώς και τις ρυτίδες «λύπης» γύρω από το στόμα. Επίσης, μπορούμε να ενισχύσουμε το περίγραμμα των χειλιών και να αυξήσουμε τον όγκο τους.

Διαβάστε ακόμη στην κατηγορία Φυσική Ομορφιά...

Φυσική Ομορφιά συνέχεια...