ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΟΥΣ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΟΥΣ

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΕΑΤΟΦΑΓΟΥΣ

Η κατανόηση των διατροφικών αξιών των κοινών κρεάτων είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη ενημερωμένων διατροφικών επιλογών. Τα κρέατα έχουν σημαντική θέση ως κύρια πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή του ανθρώπου εάν το άτομο δεν είναι vegan ή χορτοφάγος. Είτε ακολουθείτε μια συγκεκριμένη δίαιτα είτε απλώς στοχεύετε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, η γνώση των διαφορών στους τύπους κρέατος και στα υποκατάστατα κρέατος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συνολική σας ευεξία.

Λίστα κοινών κρεάτων

Κάθε είδος κρέατος, είτε είναι πουλερικά όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα είτε κόκκινα κρέατα όπως χοιρινό και βοδινό κρέας, έρχεται με το δικό του σύνολο θρεπτικών περιεχομένων. Η επίγνωση αυτών των αξιών σάς επιτρέπει να κάνετε ενημερωμένες επιλογές προσαρμοσμένες στις συγκεκριμένες διατροφικές σας ανάγκες, στόχους υγείας και προτιμήσεις.

Επιπλέον, η γνώση σχετικά με τη διατροφή του κρέατος είναι ζωτικής σημασίας για όσους ακολουθούν συγκεκριμένες δίαιτες όπως κετο, μεσογειακή ή βίγκαν, διασφαλίζοντας ότι πληρούν τις διατροφικές τους απαιτήσεις ενώ τηρούν τους διατροφικούς περιορισμούς. Κατανοώντας το θρεπτικό περιεχόμενο των κοινών κρεάτων, μπορείτε να λάβετε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τις διατροφικές σας επιλογές, προάγοντας τη μακροπρόθεσμη υγεία, αποτρέποντας τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και συμβάλλοντας σε μια πιο συνειδητή και θρεπτική διατροφή.

Διατροφικές αξίες

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη διατροφική σύνθεση ανάλογα με το είδος του κρέατος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα λευκά κρέατα είναι ιδιαίτερα καλές πηγές πρωτεΐνης με χαμηλά λιπαρά και θερμίδες. Ωστόσο, το βοδινό κρέας φαίνεται να είναι καλύτερη πηγή σιδήρου. Μπορεί να γίνει κατανοητό ότι τα επεξεργασμένα κρέατα αποτελούν μια ανθυγιεινή ομάδα τροφίμων, ειδικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο που περιέχουν. Μπορείτε επίσης να δείτε ότι τα vegan υποκατάστατα κρέατος έχουν θρεπτικό περιεχόμενο πιο κοντά στα προϊόντα κρέατος ως αποτέλεσμα των εμπλουτισμών. Δεδομένου ότι είναι φυτικής προέλευσης, περιέχει και υδατάνθρακες, αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, η ποσότητα πρωτεΐνης ανά 100 g είναι μικρότερη από το κρέας.

Η δίαιτα των σαρκοφάγων 

Η δίαιτα σαρκοφάγων είναι μια διατροφική προσέγγιση που δίνει έμφαση στην αποκλειστική κατανάλωση ζωικών προϊόντων ενώ αποκλείει όλα τα φυτικά τρόφιμα. Με βάση την πεποίθηση ότι μια διατροφή με επίκεντρο τα ζώα μπορεί να προωθήσει διάφορα οφέλη για την υγεία, οι υποστηρικτές της δίαιτας των σαρκοφάγων υποστηρίζουν ότι η εξάλειψη των υδατανθράκων που προέρχονται από φυτικά τρόφιμα μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, η παρακολούθηση μιας τέτοιας περιορισμένης δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι επίσης ένα μεγάλο φορτίο για τα νεφρά. Η έλλειψη διαιτητικών ινών από φυτικές τροφές είναι επίσης ένα άλλο ζήτημα σχετικά με τη διατροφή των σαρκοφάγων που οδηγεί σε πεπτικά προβλήματα. Η αυξημένη κατανάλωση κρέατος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Επομένως, θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, παρόλο που κάποια ποσότητα κατανάλωσης κρέατος είναι υγιεινή.

Η κετο δίαιτα και τα κρέατα

Μια παρόμοια ιδέα με τη δίαιτα των σαρκοφάγων εμφανίζεται στην κετογονική ή κετο δίαιτα, η οποία περιορίζει τους υδατάνθρακες. Επομένως, το κρέας είναι ένα σημαντικό προϊόν της κετοδίαιτας. Ωστόσο, η ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται στη διατροφή δεν είναι τόσο υπερβολική όσο στη δίαιτα των σαρκοφάγων. επομένως, μπορεί να γίνει αποδεκτή ως μια υγιεινή και πιο ισορροπημένη διατροφή σε σύγκριση με την τελευταία.

Η κετο δίαιτα περιλαμβάνει επίσης φυτικά υγιεινά λίπη, όπως ξηρούς καρπούς, και ενσωματώνει διαιτητικές ίνες στο πρόγραμμα γευμάτων. Περιορίζει την ποσότητα υδατανθράκων, γενικά κάτω από 50 g/ημέρα.

Η ποσότητα κρέατος που καταναλώνεται στη δίαιτα κετο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες, όπως προσωπικές προτιμήσεις, διατροφικούς στόχους και συγκεκριμένους στόχους μακροθρεπτικών συστατικών. Δεδομένου ότι το διαιτητικό λίπος δεν περιορίζεται στην κετογονική δίαιτα, καταναλώνεται τόσο κόκκινο όσο και λευκό κρέας.
Ωστόσο, συνιστάται να προτιμάτε το λευκό κρέας ακόμα κι αν κάνετε δίαιτα κετο. Επειδή το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά. Θα ήταν πιο ωφέλιμο να λαμβάνετε την υψηλή πρόσληψη λιπαρών στη δίαιτα κετο από υγιή ακόρεστα λιπαρά από φυτικές πηγές. Καθώς είναι μια πιο ισορροπημένη και θρεπτική δίαιτα, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της κετο-δίαιτας σε πολλές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η μεσογειακή διατροφή και η κατανάλωση κρέατος

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή ως η πιο υγιεινή και ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή. Αν και δεν είναι αυστηρά χορτοφαγική, η μεσογειακή δίαιτα δίνει μεγάλη έμφαση στα φυτικά τρόφιμα, τα υγιή λίπη και τη μέτρια κατανάλωση κρέατος. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες φυτικές δίαιτες που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κρέας, η μεσογειακή διατροφή επιτρέπει τη μέτρια κατανάλωση άπαχου κρέατος. Τα ψάρια και τα πουλερικά είναι προτιμώμενες επιλογές έναντι του κόκκινου κρέατος και η έμφαση δίνεται σε μικρότερες μερίδες.

Μελέτες έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο αποτελεσματική διατροφική προσέγγιση όσον αφορά τη μείωση σχεδόν όλων των χρόνιων ασθενειών, από διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνους έως νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Vegan διατροφή και κατανάλωση κρέατος

Η vegan διατροφή ξεχωρίζει ως ένα φυτικό διατροφικό μοτίβο που αποκλείει όλες τις μορφές ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αυγών, ακόμη και του μελιού.

Η θεμελιώδης αρχή μιας vegan διατροφής είναι ο πλήρης αποκλεισμός του κρέατος από όλες τις ζωικές πηγές. Αυτό περιλαμβάνει κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που προέρχονται από ζώα. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των διατροφών με βάση τα φυτά, υπάρχει μια αυξανόμενη διαθεσιμότητα εναλλακτικών κρεάτων για vegan. Αυτά τα προϊόντα, που συχνά παρασκευάζονται από σόγια, μπιζέλια ή άλλες φυτικές πρωτεΐνες, έχουν ως στόχο να αναπαράγουν τη γεύση και την υφή του παραδοσιακού κρέατος χωρίς τη χρήση συστατικών ζωικής προέλευσης.

Νάτριο στα προϊόντα κρέατος

Τα επεξεργασμένα και παστά κρέατα, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, το ζαμπόν και τα αλλαντικά, είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο. Αυτά τα προϊόντα υποβάλλονται σε διαδικασίες σκλήρυνσης που περιλαμβάνουν την προσθήκη αλατιού ή ενώσεων που περιέχουν νάτριο για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής και να ενισχύσουν τη γεύση.

Το κρέας περιέχει επίσης λίγο νάτριο στη φυσική του κατάσταση, αλλά τα επίπεδα είναι σχετικά χαμηλά. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου έχει συνδεθεί με θέματα υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και θα πρέπει επίσης να περιοριστεί σε παθήσεις των νεφρών.

Τι γίνεται με τα αντιβιοτικά στο κοτόπουλο;

Η χρήση αντιβιοτικών κατά την πτηνοτροφία είναι ένα θέμα που μπερδεύει πολλούς από εμάς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη ασθενειών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ζωοτροφών. Ωστόσο, πριν από τη σφαγή του κοτόπουλου ή άλλων πουλερικών, απαιτείται περίοδος «απόσυρσης» από τη στιγμή της χορήγησης των αντιβιοτικών. Αυτό διασφαλίζει ότι δεν παραμένουν υπολείμματα στο σύστημα του ζώου.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων λαμβάνει τυχαία δείγματα πουλερικών κατά τη σφαγή και πραγματοποιεί δοκιμές υπολειμμάτων. Ωστόσο, τα στοιχεία από αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησης έδειξαν πολύ χαμηλό ποσοστό παραβιάσεων καταλοίπων. Επομένως, είναι σημαντικό να αγοράζετε κρέας πουλερικών από ποιοτικές μάρκες που είναι αξιόπιστες και έχουν καλές προδιαγραφές.

Προσδιορισμός των πιο υγιεινών κρεάτων

Ο ορισμός του «πιο υγιούς» μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες ενός ατόμου. Επομένως, είναι καλύτερο να ακολουθείτε ένα γενικά υγιεινό πρότυπο στην κατανάλωση κρέατος. Εάν δεν είστε vegan ή χορτοφάγος, μπορείτε να καταναλώνετε λευκό κρέας, όπως πουλερικά και ψάρια. Ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε 1-2 την εβδομάδα φαίνεται να είναι μια καλή προσέγγιση για να καλύψετε τις διατροφικές σας απαιτήσεις. Ωστόσο, τα επεξεργασμένα κρέατα δεν πρέπει να καταναλώνονται καθόλου, αν είναι δυνατόν.

Πηγές

Διαβάστε επίσης...

Ποιοι Είναι Οι Σωστοί Συνδυασμοί Τροφών

Ποιοι Είναι Οι Σωστοί Συνδυασμοί Τροφών

Ποιοι Είναι Οι Σωστοί Συνδυασμοί Τροφών, διατροφή και τρόπος ζωής

Περισσότερα
Είναι το συμπλήρωμα λεπτίνης αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους;

Είναι το συμπλήρωμα λεπτίνης αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους;

Ο λευκός λιπώδης ιστός (λίπος) παράγει λεπτίνη, σημαντική για τη ρύθμιση της όρεξης, του μεταβολισμού

Περισσότερα
Η Στάση Της Yoga Που Θα Ανακουφίσει Τον Πόνο Της Πλάτης Σου

Η Στάση Της Yoga Που Θα Ανακουφίσει Τον Πόνο Της Πλάτης Σου

Η Στάση Της Yoga Που Θα Ανακουφίσει Τον Πόνο Της Πλάτης Σου

Περισσότερα