Τα 3 βασικά στοιχεία της ρομαντικής αγάπης

Τα 3 βασικά στοιχεία της ρομαντικής αγάπης

Τα 3 βασικά στοιχεία της ρομαντικής αγάπης

Η ρομαντική αγάπη είναι μεγάλης σημασίας, αλλά πρέπει να γίνει καλύτερα κατανοητή. Ενώ οι ψυχολογικές θεωρίες και οι δημοφιλείς έννοιες της αγάπης επικαλύπτονται, η εμπειρική έρευνα είναι λιγότερο ισχυρή. Μια πρόσφατη μελέτη βρίσκει τρία στοιχεία ρομαντικής αγάπης: ανταπόκριση, σύνδεση και σταθερότητα.

Η αγάπη, λένε, είναι κάτι που θαυμάζει πολλά. Ωστόσο, η αγάπη είναι δύσκολο να οριστεί, και αυτό ισχύει εξίσου για τους ερευνητές όσο και για το λαϊκό κοινό. Εκτός από τις ποικίλες πολιτιστικές διαφορές, αφθονούν οι ψυχολογικές θεωρίες της ρομαντικής αγάπης, όπως περιγράφονται από τους Chen, Xia και Dunne (2024) στην εργασία τους σχετικά με το πώς οι καθημερινοί άνθρωποι ορίζουν την αγάπη.

Αγάπη, Θεωρητικά

Ορισμένα μοντέλα αγάπης, σημειώνουν, τονίζουν πτυχές της φιλίας και της σεξουαλικής έλξης. Άλλοι επικεντρώνονται στην εγγύτητα και τη στοργή έναντι του πάθους, το οποίο τείνει να ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου και να αντικαθίσταται από μια πιο ήπια «μετά λάμψη» για τους μακροχρόνιους συνεργάτες. Το ευρέως αναφερόμενο μοντέλο του Sternberg, για παράδειγμα, υπογραμμίζει τον αλληλένδετο ρόλο του πάθους, της οικειότητας και της δέσμευσης. Άλλα μοντέλα θέτουν τέσσερις διαστάσεις της αγάπης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τρέχουσες θεωρίες, αν και αλληλοεπικαλύπτονται, δεν επιτυγχάνουν συναίνεση. Απαιτείται εμπειρική έρευνα για να κατανοήσουμε πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πραγματικά τον ρομαντικό έρωτα, το θέμα της τέχνης, της λογοτεχνίας και της μουσικής και την αιτία πολλών ίντριγκας, συγκρούσεων, ακόμη και —στην περίπτωση του Τρωικού Πολέμου— εκτεταμένου χάους και καταστροφής.

Προκειμένου να ορίσουν καλύτερα την αγάπη όπως εμφανίζεται στην πραγματική ζωή και τις σχέσεις για πραγματικούς ανθρώπους, ο Chen και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια ποιοτική μελέτη με μια ομάδα φοιτητών πανεπιστημίου και μια ξεχωριστή ομάδα ενηλίκων στην κοινότητα. Ρώτησαν τους συμμετέχοντες: «Ποια είναι τα βασικά συστατικά του να νιώθουν ότι αγαπούν στις ρομαντικές σχέσεις, όπως αντιλαμβάνονται οι λαϊκοί;»

Χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές ομάδες με διαφορετικά θέματα και ελέγχοντας για να δουν πόσο αλληλοεπικαλύπτονται οι απαντήσεις τους, διερεύνησαν την ερώτηση, "Πόσο γενικεύσιμα είναι τα κύρια συστατικά της ρομαντικής αγάπης σε διαφορετικά δημογραφικά στοιχεία;" Αυτό το δεύτερο ερώτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να διαπιστωθεί εάν τυχόν ευρήματα μπορεί να είναι σχετικά πέρα από την τρέχουσα έρευνα.

Χρησιμοποιώντας μια διαδικασία προοδευτικής σύνθεσης, ανέλυσαν αφηγήσεις από περισσότερα από 500 άτομα, πρώτα σε έννοιες, μετά σε κατηγορίες και τέλος σε τρεις βασικές κατηγορίες—θετική ανταπόκριση στις ανάγκες, αυθεντική σύνδεση και αίσθηση σταθερότητας. Βρήκαν υψηλό βαθμό συμφωνίας μεταξύ προπτυχιακών και κοινοτικών απαντήσεων και συνέπειας μεταξύ φύλου, εθνικότητας, ηλικίας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, υποδηλώνοντας ότι αυτά τα ευρήματα είναι πιθανό να ισχύουν ευρέως. είναι δηλαδή γενικεύσιμα.

Οι βασικές κατηγορίες αποτελούνταν από πιο συγκεκριμένες υποκατηγορίες, ως εξής:

1. Θετική ανταπόκριση (στις ανάγκες)

Αυτή ήταν η ισχυρότερη βασική κατηγορία, που συζητήθηκε με διάφορους τρόπους από το 96,8 τοις εκατό των συμμετεχόντων. Οι υποκείμενες κατηγορίες εδώ έδειχναν στοργή, παρείχαν υποστήριξη και ενίσχυαν την αίσθηση της αξίας.

Οι απαντήσεις κάλυπταν με συνέπεια έννοιες όπως «να με νοιάζομαι», «κάνω ωραία πράγματα», «τυχαίες πράξεις καλοσύνης» και «να μου φέρεσαι καλά» (μέσω πράξεων). Η επίδειξη στοργής περιελάμβανε σωματικές ενέργειες όπως αγκαλιά και χάδι, λεκτικές εκφράσεις αγάπης, μικρές χειρονομίες όπως αποστολή δώρων και επίδειξη θετικού σεβασμού.

Η υποστήριξη παρασχέθηκε μέσω υλικών πόρων, όπως η πληρωμή για τα γεύματα. παροχή υπηρεσιών όπως το μαγείρεμα· και άυλα στοιχεία όπως η παροχή καθοδήγησης, η υποστήριξη ενός, η παροχή ενθάρρυνσης και η υποστήριξη της αυτονομίας.

Η αίσθηση της αξίας ενισχύθηκε με την ανάδειξη των καλών ιδιοτήτων κάποιου. κομπλιμέντα απευθείας ή έκφραση υπερηφάνειας μπροστά σε άλλους. ανάδειξη της ιδιαιτερότητας ή της σημασίας του αγαπημένου προσώπου· καθιστώντας τους προτεραιότητα· ή ζητώντας τους βοήθεια.

2. Αυθεντική σύνδεση

Το αίσθημα της συντροφικότητας ήταν σχετικό για το 71,5 τοις εκατό των ερωτηθέντων. Αυτό περιελάμβανε τόσο σωματική όσο και ψυχική οικειότητα. Οι κατηγορίες που περιλάμβαναν αυθεντική σύνδεση ήταν η αμοιβαία συγγένεια και η εναρμόνιση μεταξύ τους. 

Η αμοιβαία συγγένεια εκφραζόταν στην επιθυμία να είμαστε μαζί με διαφορετικούς τρόπους, κάνοντας πράγματα μαζί και πολύ συχνά μέσω επικοινωνίας—συμπεριλαμβανομένων γραπτών μηνυμάτων, τηλεφωνημάτων, σκληρών συζητήσεων, συζήτησης για το μέλλον και διαφόρων άλλων τρόπων ανταλλαγής εμπειριών και ιδεών.

Το να είσαι συντονισμένος ήταν να είσαι στην ίδια σελίδα, «σε συγχρονισμό» και μέσω του να συμπεριλαμβάνεσαι, να έχεις τους άλλους να είναι δεκτικοί ή ανοιχτοί στον εαυτό σου, να ενδιαφέρονται, να δίνουν προσοχή και μέσω της δέσμευσης και της κατανόησης.

3. Αίσθηση σταθερότητας 

Μπαίνοντας ως το τρίτο πιο συχνό, το 34,5 τοις εκατό συζήτησε τη μακροπρόθεσμη συνέπεια ως βασικό συστατικό της ρομαντικής αγάπης. Διαφορετικό από τις προηγούμενες βασικές κατηγορίες, αυτό το συστατικό ενσωμάτωσε την επιμονή της ρομαντικής αγάπης σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και που αντέχει στα σκαμπανεβάσματα της ζωής. 

Οι υποκείμενες κατηγορίες εδώ ήταν αξιόπιστες και άνευ όρων.  Η αξιοπιστία είχε να κάνει με το «να είσαι πάντα αξιόπιστος και αξιόπιστος» και να είσαι παρών σε στιγμές ανάγκης, για παράδειγμα, να είσαι καλός ακροατής, να ενισχύεις την αυτοπεποίθηση και να ελέγχεις όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Η άνευ όρων θεώρηση της σταθερότητας περιελάμβανε το να κάνεις αυτό που χρειαζόταν χωρίς προσδοκίες και την αποδοχή, ανεξάρτητα από τα ελαττώματα, του ποιος είναι ένα άτομο χωρίς να προσπαθείς να τα αλλάξεις.

Αγαπούν πραγματικά

Οι τρεις βασικές κατηγορίες και οι επτά υποκατηγορίες ήταν 100 τοις εκατό συνεπείς ως προς το φύλο, την εθνικότητα και το εισόδημα του νοικοκυριού. Οι πληροφορίες που προέκυψαν από αυτές τις συνεντεύξεις και την ανάλυση που ακολούθησε ήταν επίσης συνεπείς με πολλά από τα ψυχολογικά πλαίσια που θεωρήθηκαν ότι αποτυπώνουν τα κύρια χαρακτηριστικά της ρομαντικής αγάπης.

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί πώς ορίζεται εμπειρικά και βιώνεται η αγάπη, δεδομένης της διερευνητικής φύσης αυτής της μελέτης, τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι η ρομαντική αγάπη μπορεί να βασίζεται σε εξαιρετικά γενικεύσιμους παράγοντες.

Συγκεκριμένα, η θετική ανταπόκριση, η αυθεντική σύνδεση και η αίσθηση σταθερότητας συνεργάζονται για να ορίσουν ένα διαπροσωπικό οικοσύστημα ρομαντικής αγάπης, εντός του οποίου οι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συμπεριφορές και επικοινωνίες χτίζονται συνεργιστικά η μία πάνω στην άλλη.

Αν και η μελέτη δεν διερεύνησε πώς μεγαλώνει η αγάπη με την πάροδο του χρόνου, είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι η πιο συχνή βασική κατηγορία, η θετική ανταπόκριση, θα μπορούσε να είναι η βάση.

Η αυθεντική σύνδεση θα μπορούσε να συνδυάσει τη σχέση πιο σταθερά και, με την πάροδο του χρόνου, μια αίσθηση σταθερότητας θα βασιζόταν και θα εδραίωσε αυτά τα στοιχεία της σχέσης σε μια διαρκή ένωση.

Αναμφίβολα υπάρχει και άλλη απόχρωση, καθώς τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προκλήσεις με διαφορετικούς βαθμούς προσωπικής, σχέσης και σεξουαλικής ικανοποίησης και, δεδομένου ότι πάνω από το 40 τοις εκατό των παντρεμένων ζευγαριών τελικά χωρίζουν τους δρόμους τους, η διαρκής ρομαντική αγάπη μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

Ωστόσο, η τριπλή αντίληψη της ρομαντικής αγάπης που προκύπτει εδώ είναι χρήσιμη τόσο για να σκεφτούμε πώς βιώνουμε τον έρωτα στη ζωή μας και να παρέχει ένα στρατόπεδο βάσης για μελλοντική έρευνα και κλινική πρακτική, όσο και για τα ζευγάρια να κατανοήσουν καλύτερα τη δική τους πορεία μαζί.

Πηγή: 

Four Key Aspects of Intercultural Relationships

Citation

Yi Chen, Mengya Xia & Shannon Dunne (29 Jan 2024): Romantic Love is Not Only “Romantic”: A Grounded Theory Study on Love in Romantic Relationships, The Journal of Psychology, DOI: 10.1080/00223980.2024.2305442

Note: An ExperiMentations Blog Post ("Our Blog Post") is not intended to be a substitute for professional advice. We will not be liable for any loss or damage caused by your reliance on information obtained through Our Blog Post. Please seek the advice of professionals, as appropriate, regarding the evaluation of any specific information, opinion, advice, or other content. We are not responsible and will not be held liable for third party comments on Our Blog Post. Any user comment on Our Blog Post that in our sole discretion restricts or inhibits any other user from using or enjoying Our Blog Post is prohibited and may be reported to Sussex Publishers/Psychology Today. Grant H. Brenner. All rights reserved.