Όλη η αλήθεια πίσω από τις τσίχλες. Κάνουν καλό στην υγεία;

Όλη η αλήθεια πίσω από τις τσίχλες. Κάνουν καλό στην υγεία;

Όλη η αλήθεια πίσω από τις τσίχλες. Κάνουν καλό στην υγεία;

Το μάσημα τσίχλας είναι ένα κοινό μέρος της καθημερινής ρουτίνας πολλών ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι στερείται σημαντικής διατροφικής αξίας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί δυνητικά να επηρεάσει την υγεία μας με διάφορους τρόπους, με ορισμένες επιπτώσεις πιθανώς να επηρεάζονται από την προέλευση της τσίχλας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις διάφορες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με το μάσημα τσίχλας.

Πώς φτιάχνεται η τσίχλα;

Η κατασκευή τσίχλας βασίζεται σε μια διαδικασία βήμα προς βήμα όπου η τσίχλα γίνεται ξεκινώντας από τη σύνθεση μιας βάσης τσίχλας. Αυτό το κύριο στάδιο συνεπάγεται ανάμειξη ελαστομερών, ρητινών, κεριών και πληρωτικών που δίνουν την επιθυμητή υφή και ιδιότητες μάσησης.

Το μείγμα στη συνέχεια θερμαίνεται και ανακατεύεται μέχρι να λιώσει σε λιωμένο υλικό έτοιμο για ανάμειξη. Προστίθενται πρόσθετα όπως αρώματα, γλυκαντικά και πρόσθετα συστατικά όπως μαλακτικά και συντηρητικά. Κατά την προετοιμασία για συσκευασία, τα φύλλα που παράγονται κόβονται στο επιθυμητό σχήμα αφού τα ξετυλίξουν.

Ως μέρος της παραγωγικής διαδικασίας, ορισμένοι τύποι τσίχλας μπορεί να υποβληθούν σε διαδικασία επικάλυψης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί για να δώσει πρόσθετη υφή ή εμφάνιση.

Στην αγορά τσίχλας, η κατηγοριοποίηση προϊόντων περιλαμβάνει τσίχλες που περιέχουν ζάχαρη και τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Τα τσίχλα που περιέχουν ζάχαρη ενσωματώνουν μονοσακχαρίτες όπως γλυκόζη, φρουκτόζη, γαλακτόζη ή δισακχαρίτες όπως σακχαρόζη, μαλτόζη και λακτόζη.

Από την άλλη πλευρά, τα τσίχλα χωρίς ζάχαρη γλυκαίνονται με πολυόλες όπως η ξυλιτόλη, η σορβιτόλη, η μαννιτόλη ή η μαλτιτόλη, οι οποίες είναι μη τερηδονογόνες, που σημαίνει ότι δεν προάγουν την τερηδόνα ή την τερηδόνα.  Παρά τη γλυκιά γεύση, αυτές οι επιλογές χωρίς ζάχαρη δεν χρησιμεύουν ως κατάλληλη πηγή ενέργειας για τα βακτήρια του στόματος.

Τσίχλες με ζάχαρη

Η τσίχλα με απλά σάκχαρα όπως μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες έχει ζυμώσιμους υδατάνθρακες που μπορούν να μεταβολίσουν τα βακτήρια του στόματος, ιδιαίτερα το S. mutans και το Lactobacillus spp.

Το αποτέλεσμα αυτής της βακτηριακής δραστηριότητας είναι ο σχηματισμός οδοντικής πλάκας και οξέος που μπορεί να προκαλέσει τη διάβρωση του σμάλτου και την τερηδόνα. Ο αντίκτυπος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η συνοχή της τσίχλας, η διάρκεια της μάσησης και η σειρά κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, το μάσημα τσίχλας που περιέχει ζάχαρη πριν από την κατανάλωση τροφών που μειώνουν την παραγωγή οξέος μπορεί να είναι λιγότερο τερηδονικό σε σύγκριση με το μάσημα τσίχλας μετά από τέτοια γεύματα.

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη

Σύμφωνα με τον Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών που εξέδωσε η FDA, ένα προϊόν διατροφής μπορεί να αναφέρεται ως «χωρίς ζάχαρη» εάν περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

Αυτό σημαίνει ότι οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά χρησιμοποιούν τεχνητά, υψηλής έντασης γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη, ακεσουλφάμη-Κ, νεοτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη ή στέβια.

Αντίθετα, αυτές οι τσίχλες μπορεί επίσης να αντλούν τη γλυκύτητά τους από αλκοόλες σακχάρου όπως η ερυθριτόλη, η ισομάλτη, η μαλτιτόλη, η μαννιτόλη, η σορβιτόλη ή η ξυλιτόλη.

Αν και περιέχουν λιγότερες θερμίδες και θεωρούνται μη θρεπτικά, εκτός από την ασπαρτάμη και τις αλκοόλες ζάχαρης, άλλα γλυκαντικά χαρακτηρίζονται ως θρεπτικά από τον FDA επειδή συμβάλλουν περισσότερο από το 2% των θερμίδων που υπάρχουν σε ισοδύναμη ποσότητα ζάχαρης.

Τύποι τσίχλας

Οι φυσικά κόμμεα είναι υδρόφοβες ουσίες που προέρχονται κυρίως από φυτά ή μικροοργανισμούς και χρησιμοποιούνται όχι μόνο για την παραγωγή τσίχλας αλλά και για διάφορους σκοπούς στη βιομηχανία τροφίμων και φαρμάκων.

Κόμμι γκουάρ

Το κόμμι γκουάρ, που ταξινομείται ως πολυσακχαρίτης γαλακτομαννάνης, εξάγεται από τα ενδοσπέρματα των σπόρων που ανήκουν στο φυτό Cyamopsis tetragonolobus, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Leguminosae.

Αυτός ο φυσικός πολυσακχαρίτης είναι μη τοξικός, άμεσα διαθέσιμος και μπορεί να ληφθεί από ανανεώσιμους φυσικούς πόρους. Το κόμμι γκουάρ παίζει καθοριστικό ρόλο στη βιομηχανία τροφίμων ως παχυντικός και σταθεροποιητικός παράγοντας.

Λόγω της εύκολης διαθεσιμότητας, της μη τοξικότητας, της βιοδιασπασιμότητας και των φιλικών προς το περιβάλλον χαρακτηριστικών, το κόμμι γκουάρ αναδεικνύεται ως ένας πολλά υποσχόμενος υποψήφιος στον τομέα των εκδόχων στην ανάπτυξη φαρμακευτικών φαρμάκων.

Κόμμι ξανθάνης

Το κόμμι ξανθάνης (Ε 415) επίσης δεν αναμένεται να απορροφηθεί ανέπαφο και είναι πιθανό να υποστεί ζύμωση από την εντερική μικροχλωρίδα. Ενώ η επανειλημμένη από του στόματος λήψη κόμμι ξανθάνης έως 214 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα για 10 ημέρες ήταν γενικά καλά ανεκτή από ενήλικες, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν κοιλιακή δυσφορία.

Το κόμμι ξανθάνης χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως παχυντικός και σταθεροποιητικός παράγοντας.

Τσίχλα νικοτίνης

Το κόμμι νικοτίνης, σχεδιασμένο ως βοήθημα διακοπής του καπνίσματος, περιέχει νικοτίνη ως δραστικό συστατικό. Εξυπηρετεί έναν φαρμακευτικό σκοπό, παρέχοντας ελεγχόμενες δόσεις νικοτίνης σε άτομα που επιδιώκουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Αυτή η προσέγγιση βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων στέρησης και αποτελεί μέρος ολοκληρωμένων προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος.

Κόμμι Gellan

Προερχόμενο από το βακτήριο Sphingomonas elodea, το κόμμι gellan χρησιμεύει ως πηκτωματοποιητής και σταθεροποιητής στη βιομηχανία τροφίμων. Οι εφαρμογές του περιλαμβάνουν τη δημιουργία σταθερών τζελ, επιδορπίων και εναλλακτικών γάλακτος φυτικής προέλευσης.

Το κόμμι Gellan παρουσιάζει μοναδικές ιδιότητες, σχηματίζοντας σταθερά πηκτώματα κάτω από ποικίλες συνθήκες.

Μαστίχα

Λήφθηκε από τη ρητίνη του δέντρου Pistacia lentiscus, η μαστίχα έχει παραδοσιακή σημασία στην περιοχή της Μεσογείου. Εκτός από τις μαγειρικές του εφαρμογές, εκτιμάται για τα πιθανά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής στην πεπτική και στοματική υγεία.

Είναι κακή η τσίχλα για τα δόντια σας;

Το μάσημα τσίχλας μετά από ένα γεύμα ενισχύει τη ροή του σάλιου ενεργοποιώντας τους στοματικούς υποδοχείς. Ο ρυθμός μη διεγερμένου σάλιου για υγιή άτομα είναι περίπου 0,3-0,4 ml/λεπτό, αλλά το μάσημα τσίχλας, ειδικά ζαχαρούχο και αρωματισμένο, το αυξάνει 10-12 φορές.

Αυτό το αυξημένο σάλιο βοηθά στην εξουδετέρωση του οξέος που παράγεται από τα βακτήρια της πλάκας, υποστηρίζοντας το σμάλτο. Το διεγερμένο σάλιο περιέχει επίσης ασβέστιο, φωσφορικό άλας και φθόριο που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση της αδαμαντίνης.

Επιπλέον, οι πρωτεΐνες στο σάλιο σχηματίζουν ένα προστατευτικό στρώμα στο σμάλτο σας, προστατεύοντας από τη διάβρωση των δοντιών. Επιπλέον, το σάλιο δρα ως ρυθμιστικό έναντι των οξέων στα τρόφιμα και η κατάποσή του βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας οξέων από το στόμα σας.

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση σε κόμμι χωρίς ζάχαρη που έχει γλυκαθεί με ξυλιτόλη ανέφερε στατιστικά σημαντική μείωση στο φορτίο S. mutans. Αυτό το εύρημα υποδηλώνει τα πιθανά οφέλη της τσίχλας χωρίς ζάχαρη, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα στις συνιστώμενες πρακτικές στοματικής υγιεινής στο σπίτι.

Το τακτικό μάσημα τσίχλας μεταξύ ατόμων με καλή υγεία έχει μικρή επίδραση στη σύνθεση των βακτηρίων στην πλάκα στα δόντια. Ωστόσο, η συχνή χρήση τσίχλας μαλτιτόλης δείχνει συγκεκριμένα μια ανασταλτική επίδραση σε ορισμένα βακτήρια που βρίσκονται σε αυτή την πλάκα. Μερικά από αυτά τα βακτήρια είναι γνωστά ως πρώιμοι αποικιστές των οδοντικών επιφανειών.

Ποιες είναι οι σωματικές επιπτώσεις της τσίχλας;

Το μάσημα τσίχλας δεν κάνει το σαγόνι σας να φαίνεται διαφορετικό. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας ενισχύει κυρίως τους μύες στη γλώσσα και τα μάγουλά σας, όχι τη γραμμή του σαγονιού. Επομένως, ενώ το μάσημα τσίχλας μπορεί να είναι καλό για τη στοματική λειτουργία, δεν επηρεάζει άμεσα την εμφάνιση της γνάθου σας.

Εάν είστε περίεργοι για το αν το μάσημα τσίχλας μπορεί να συμβάλει στην καύση θερμίδων και στην απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι ο αντίκτυπος είναι ελάχιστος και απίθανο να επηρεάσει άμεσα την απώλεια λίπους. Ωστόσο, για ορισμένα άτομα, η τσίχλα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης, οδηγώντας έμμεσα σε μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πώς το σώμα σας ανταποκρίνεται στο μάσημα τσίχλας, καθώς μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη πείνα μετά το μάσημα τσίχλας λόγω της αυξημένης δραστηριότητας του σάλιου και των πεπτικών σημάτων.

Οι μεμονωμένες αντιδράσεις στο μάσημα τσίχλας μπορεί να ποικίλλουν, επομένως είναι απαραίτητο να προσέχετε τα σήματα και τις αντιδράσεις του σώματός σας.

Η γνώμη του διαιτολόγου για τις τσίχλες

Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια της μάσησης δεν παρατείνεται υπερβολικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι μόνο το μάσημα τσίχλας δεν αρκεί για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής.

Για την προστασία της οδοντικής σας υγείας, το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και ο περιορισμός της πρόσληψης ζαχαρούχων ή όξινων τροφών, που μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, είναι απαραίτητες πρακτικές.

Μόλις εφαρμοστούν αυτά τα θεμελιώδη βήματα, η ενσωμάτωση της τσίχλας στη ρουτίνα σας μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω τη στοματική υγεία.

Πηγές

 

 

Διαβάστε επίσης...

Βιταμίνη Β12: Η «κόκκινη» βιταμίνη

Βιταμίνη Β12: Η «κόκκινη» βιταμίνη

Βιταμίνη Β12: Η «κόκκινη» βιταμίνη

Περισσότερα
Έχετε Προβλήματα; Μάλλον Έχουν Κλειδώσει Τα Τσάκρα Σας!

Έχετε Προβλήματα; Μάλλον Έχουν Κλειδώσει Τα Τσάκρα Σας!

Έχετε Προβλήματα; Μάλλον Έχουν Κλειδώσει Τα Τσάκρα Σας!

Περισσότερα
Έγκαυμα 1ου βαθμού: Αίτια πρόκλησης και θεραπεία

Έγκαυμα 1ου βαθμού: Αίτια πρόκλησης και θεραπεία

Τα συμπτώματα των εγκαυμάτων πρώτου βαθμού είναι συχνά ήπια και τείνουν να υποχωρήσουν μετά από μερικές ημέρες

Περισσότερα